Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за

...
Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за
Коментари Харесай

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1

Другата седмица ще има изясненост за машините и софтуера за вота „ две в едно “ – за Народно заседание и за европарламент. Това разгласи в предаването „ Неделя 150 “ по БНР ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК).

Тя уточни, че публичната поръчка е на заключителен стадий, а документи за присъединяване е подала единствено „ Сиела Норма “.

Нейкова съобщи, че има уверението на Министерство на електронното ръководство, на институтите по стандартизация и по метрология, че имат подготвеност за удостоверяването на машините за гласоподаване.

За двата типа избори ще има обособени изборни описи, напомни ръководителят на ЦИК.  

Хартиените бюлетини, когато се създават разнообразни типове избори в един ден, имат друг цвят на полиграфическата отбрана на бюлетината. Дори и образно бюлетините ще имат друг цвят, което няма да докара до комплициране от гласоподавателите, изясни Нейкова.

Тя уточни, че даже гласоподавател да обърка кутията за бюлетини, по-късно членовете на СИК би трябвало да преброят гласа му вярно за съответния тип избор.

Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май, напомни Нейкова. В понеделник ще стане ясно и какъв брой инициативни комитети са регистрирани за присъединяване в изборите, добави тя.

Нейкова изясни, че няма ограничаване в Изборния кодекс някой да се кандидатира по едно и също време за Европейския парламент и за депутат. Тя акцентира, че в случай че еднакъв човек бъде определен и за член на Европейския парламент, и за депутат, той би трябвало да разгласи своя избор в кое от двете желае да бъде определен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР