Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран

...
Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се при започване на идващите дни да имаме определен реализатор за машините за изборите за Народно събрание и Екологичен потенциал на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това заяви в изявление пред БНР Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК.

 

Комисията за осъществяване на публичната поръчка през вчерашния ден е разговаряла и води договаряния с компанията, добави Нейкова.

 

За присъединяване на изборите на 9 юни т. година са подали документи 23 партии и 11 обединения, регистрирани са 22 партии и 11 обединения. „ Атака “ е заличена, тъй като при инспекция на подписите в ГРАО, се оказва, че недостигат.

 

„ В понеделник ще са ясни и инициативните комитети, които издигат самостоятелни претенденти за Екологичен потенциал. Проверката в ГРАО завърши и единствено „ Атака “ се оказа с непълен брой както изисква Изборният кодекс “, изясни ръководителят на ЦИК. Кандидати единствено за Народно събрание са декларирали само регистрираните „ Републиканци за България “ и коалиция „ Неутрална България “.

 

„ Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май за Народно събрание и Екологичен потенциал. Регистрацията за членове на Екологичен потенциал е в ЦИК, а за Народно събрание в съответната изборна комисия. Независимо от празничните дни ЦИК и РИК ще одобряват документи. Няма да се одобряват в ЦИК единствено на 3 и 5 май – Разпети петък и Великден, само че това не значи, че няма да има дежурни чиновници “, разгласи Камелия Нейкова.

 

И посочи: 

" Възможно е един и същи претендент да бъде определен за Екологичен потенциал и за Народно събрание. Законно е, тъй като няма възбрана или ограничаване в Изборния кодекс. Но, в случай че еднакъв бъде определен, той би трябвало да разгласи своя избор, в кое от двете желае да бъде определен. "

 

Председателят на ЦИК разяснява и особеностите при гласуването 2 в 1, у нас за първи път се организират в един ден за Народно събрание и Екологичен потенциал.

 

„ Най-важната специфичност е условието на уседналост при избора за Екологичен потенциал, каквото няма за Народно събрание. За да може един гласоподавател - български жител, да гласоподава по едно и също време, трябва с изключение на да е навършил 18 години, без запрещения, да има адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в България или друга страна, членка на Европейски Съюз и непрекъснат в България.

 

В понеделник, 29 април, общинските администрации афишират изборните описи и гласоподавателите да ревизират дали фигурират в двата изборни листата – Народно събрание и Екологичен потенциал “, предложи Камелия Нейкова.

 

И напомни, че в страните от Европейски Съюз ще се гласоподава и за двете, отвън Европейски Съюз ще се гласоподава единствено за Народно събрание и в изборната секция ще има машини с електронна бюлетина и хартиени бюлетини единствено за Народно събрание.

 

„ В секции в дипломатическите ни представителства и консулства в страни отвън Европейски Съюз ще може да се гласоподава за Народно събрание и за Екологичен потенциал, в случай че има гласоподавателят има това право - към 9 март би трябвало да има сегашен адрес в Европейски Съюз “, изясни ръководителят на ЦИК.

 

И обясни процедурата за гласоподаване: Когато гласоподавателят посети секция в страната на 9 юни, първо има обособен лист за Народно събрание и обособен за Екологичен потенциал. СИК ревизира дали попада и в двата. Ако е в листата за Народно събрание и не попада в Екологичен потенциал, трябва СИК да ревизира дали попада в листата на неразрешените лица, там е посочена и повода. В случай, че има право да гласоподава и за двата избора, би трябвало да съобщи, по какъв начин ще гласоподава - с хартия или машина.

 

Нейкова изясни, че хартиените бюлетини за Народно събрание и Еп ще са с друг цвят, когато се създават разнообразни избори в един ден.

 

„ Визуално няма да докара до комплициране за хартиените бюлетини. А за машинното, още не мога да отговоря, каква ще е визуализацията на екраните. Обществената поръчка за избор е на финала. Обявихме я на 9 април, когато бе публикуван указа на президента Румен Радев. Надявам се, че в първите дни на идната седмица ще има изясненост и по този въпрос “, заяви Нейкова.

 

Тя разяснява, че „ машината за гласоподаване не отпечатва цветни бюлетини, само че за всеки обособен избор има обособена бюлетина, както беше на локалните избори ".

 

„ Бюлетините се отпечатват една след друга, ревизира се какво е записано, сгъва се, СИК слагат щемпел и се пускат в урната. Дори и да се объркат урните когато преброяват членовете на СИК, би трябвало да преброят бюлетината за съответния избор, за които е подадена. Ако е за Екологичен потенциал, би трябвало да се преброи вярно “, насочи вниманието на членовете на СИК Нейкова.

 

Според нея офанзивите против ЦИК въздействат отрицателно на гласоподавателите: 

" ЦИК си изпълняваме отговорностите и работата както са ни предоставени. Когато се приказва за изборите, а това стартира преди да са планувани, че са нечестни и манипулирани, това въздейства на всички гласоподаватели. Честността и морала зависят от всички нас, администрация, членове, гласоподаватели, политици. "

 

Нейкова е обнадеждена, че този път няма има проблеми със узаконяването на машините, както по време на локалните избори през есента на 2023 г. Сертифицирането е ангажимент на Министерство на електронното ръководство, Институт по стандартизация и Агенцията по метрология.

 

„ Колегите от трите институции имат подготвеност да създадат дейностите, имаме подготвеност да стане много по-рано, но всичко зависи от финала на Обществената поръчка, към днешна дата още нямаме избран реализатор. Вчера сътрудниците от комисията по Обществената поръчка имаха съвещание водеха договаряния със Сиела Норма, единствена подала оферта и се надявам началото на идната седмица да имаме реализатор. Координатор е този път министъра на превоза Гвоздейков “, сподели Нейкова.

 

Тя показа, че се работи по предлагането на публичния съвет на ЦИК за по-модерна акция в обществените мрежи, интерактивна, която да притегли повече младежи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР