Решението за покупката на 15 коли, които да патрулират тайно

...
Решението за покупката на 15 коли, които да патрулират тайно
Коментари Харесай

Експерти: Патрулки на КАТ за 300 бона е безумие

Решението за покупката на 15 коли, които „ да патрулират скрито по автомагистралите и при сигнал да догонват извършители ”, е взето от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата (ДОККПБДБ ) през март и са отпуснати 2 550 000 лева На съвещанието на комисията на 11 ноември сумата е увеличена с още 2 250 000 лева Парите за патрулките „ бегачки ” доближават 4 800 000 с Данък добавена стойност.
Нужните пари набъбнаха съвсем двойно, тъй като се оказва, че с 2,5 млн. лв. не могат да се купят нужните като брой коли, които да дават отговор на условията. Това пък излиза наяве, откакто през август Министерство на вътрешните работи афишира в уеб страницата си, че събира предложения за по пет автомобила от три конфигурации– седан, хечбек и комби. Те би трябвало да с мощ най-малко 240 конски сили и да развиват скорост 250 км/ч. Оборудването им се състои от мобилни камери за засичане на скорост, само че ще имат камери за видеозаписи на срещи с водачите, каквито в този момент има в множеството патрулки на КАТ.

Получени са 6 оферти, от които единствено четири са за 15 коли. Офертите за цялостния комплект секрети патрулки обаче са от 3 800 000 лева до 4 817 000 с Данък добавена стойност. Затова и шефът на националната полиция Христо Терзийски праща на 14 октомври докладна до вътрешния министър Младен Маринов сумата да се вдигне до 4 800 000 с Данък добавена стойност, което и се случва.

Идеята за новите скъпи секрети патрулки обаче се приема на нож от множеството специалисти по пътна сигурност, някои от които вземат участие в Държавно-обществената комисия.

„ Това е абсурдът на годината в областта на пътната сигурност. При толкоз доста проблеми, като се стартира даже от неналичието на маркировка за нощно виждане и мантинели по пътищата ни, да се похарчат толкоз пари за някакви секрети патрулки е безумство. Това е и следващо доказателство по какъв начин некомпетентни хора прахосват публичен ресурс”, декларира пред TrafficNews Богдан Милчев от Института за пътна сигурност, който е и някогашен началник на КАТ.

Според него с въпросните близо 5 милиона лв. могат да се създадат най-малко две неща, които ще имат сигурно несравнимо по-голям резултат за сигурността на придвижването.

„ Първият вид е да се закупят 500 кутии за стационарни камери, които да се слагат на всички черни точки, където има централизация на ПТП. После да се вземат 50 камери, на които всеки месец да им се сменят местата. Така водачите в никакъв случай няма да са сигурни в коя кутия сега има настояща камера, което подсигурява предпазен резултат. Това нещо са го правили в Америка още през 80-те години на предишния век”, изяснява Богдан Милчев.

Другата му концепция да се оползотворят по-разумно тези близо 5 млн. лв. е с тях да се приспособяват камерите на АПИ, които в този момент броят минаващите коли, с цел да могат да се употребяват и за надзор на скоростта на придвижване.

„ Надявам се откакто се даде публичност на това безумство с патрулките по 300 000 лв., министър председателят да се намеси и да спре публичната поръчка, както нормално се случва у нас”, декларира Милчев.

От концепцията за катаджии с поршета е шокиран и Йонко Иванов, ръководител на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, който и взе участие в съвещанията на Държавно-обществената комисия за сигурност на придвижването.

„ Това е опит да се прахосат съвсем 5 милиона лв. за нещо, от което няма да има никакъв резултат. Вече съществено се приказва, че за патрулки ще се купуват коли като „ Порше”, „ Мазерати” и „ Ферари”. Къде обаче ще гонят извършители с тях? Ние нямаме толкоз бързи пътища, автомагистралите ни не са с четири, а с по две ленти и едната постоянно е задръстена от тирове и рейсове. Дори някой да кара бързо, на идващия пътен възел елементарна патрулка може да го спре. А и едно гонене по автомагистралата основава опасности за тежки произшествия”, разяснява специалистът Йонко Иванов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР