Решението за мораториум върху цените на тока, водата и парното

...
Решението за мораториум върху цените на тока, водата и парното
Коментари Харесай

Диловска: Замразяват тока. А тези, които са на газ?

Решението за мораториум върху цените на тока, водата и парното е нездравословно за всички. Това съобщи пред БНР Иванка Диловска, някогашен заместник-министър на енергетиката и член на УС на Института за енергиен мениджмънт.

„ Решението никак не е положително. Може да се каже, че е вредно безусловно за всички – както за тези, които го взеха, по този начин и за нас, по този начин и за енергийния бранш. “

„ Решението не е заслужено да вземем за пример за тези семейства, които се отопляват с газ. Те не получават помощи, техните цени не са замразени “, добави тя.

От лятото насам цените на енергийните запаси летят стремително нагоре, напомни Диловска и изрази изненада, че ръководещите са изненадани от процедурата на енергийния регулатор и че няма разговор с него. Според нея новата изпълнителна власт е неподготвена.

„ Нямат време за разбори, а не могат и да ги създадат – това не е тяхна работа. “

22 години имаме самостоятелна регулаторна институция. Обидно звучи това, че били нелегитимни, уточни Иванка Диловска. 

„ Няма по какъв начин да се разгласи за недоверчив един регулатор, да му се лишават пълномощията и в същото време да желаеме да привличаме вложители. “

Според Диловска решението на КЕВР за 10% нарастване на цените е било „ извънредно добре обосновано, доста меко за всички нас и ние би трябвало да го приемем като коледен подарък, а не като наказване “.

2 300 000 000 лв. са налети в това цените ни да са толкоз ниски сега, посочи специалистът.

„ Само за този регулаторен интервал. Това са всичките доходи от търговия с излъчвания, които ние получаваме като участници в европейската схема за търговия. Представете си, в случай че ги нямаше тези 2 милиарда и 300 милиона, с които ни се  оказва помощ на нас и на енергетиката, какво би станало с цените. “

Сега тези пари се дават на всички, а при по-фокусирана енергийна политика би могло да се дават единствено на семействата, които в действителност имат потребност от такава помощ, счита Диловска.

„ Страхувам се, че може да се случи по този начин, че ние да замръзнем дружно с цените тази зима “, разяснява специалистът в предаването „ Преди всички “.

В момента мрежовите компании са най-губещите, те купуват на високите борсови цени, означи Иванка Диловска.

„ Има несправедливости в самия бранш. Докато мрежовите компании купуват по 300 лв. или по 600 лв. силата, а ние им плащаме по 100, има други компании, каквито са възобновимите, които получават награди с по 200-300 лв. по-високи от тези, които би трябвало да получават и това е поради високата цена, от която те печелят, когато продават на борсата. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР