Развявайки германския флаг и отправяйки нацистки поздрави гневната тълпа си

...
Развявайки германския флаг и отправяйки нацистки поздрави гневната тълпа си
Коментари Харесай

Протестите в Кемниц показват новата сила на крайнодесните в Германия

Развявайки немския байрак и отправяйки нацистки поздрави гневната навалица си проправя път през улиците, нападайки инцидентни минувачи с тъмна кожа, до момента в който полицията, превъзхождана неведнъж по брой, е прекомерно уплашена, с цел да се намеси.

Сирийският емигрант и татко на две деца Анас ал Нахлави, гледа ужасяващ протичащото се от балкона на жилището на собствен другар, ситуирано на четвъртия етаж. Хората долу са тръгнали като глутница на лов за имигранти, тъкмо като него. „ Като вълци си ”, декларира той.

За няколко изпълнени с рискове часа в продължение на два дни през миналата седмица тълпата завладя изцяло улиците на Кемниц. Гневът избухна с невъобразима мощ откакто се популяризира новината, че иракчанин и сириец, търсещи леговище, са обвинени в нахлуване с нож, при което бе погубен 35-годишен немски жител предходната неделя.

Кемниц – град с близо 250 000 души население в източната част на Германия, има дълга история на неонацистки митинги. Обикновено те притеглят няколкостотин души от нисшите прослойки на обществото и много по-многобройни контра митинги, настояват публични лица. Този път обаче демонстрацията събра 8 000 души. Те бяха предвождани от разпознаваеми неонацисти, и към тях се причислиха хиляди елементарни жители. Планирани са и нови манифестации този уикенд.

Градът в никакъв случай не е ставал очевидец на сходно нещо – а и в прочут смисъл сходни събития не е имало в следвоенната история на Германия.

Нападението изпъква като воден знак и отприщи антиимигрантската ненавист, която се разраства, защото Германия се бори с интеграцията на близо 1 милион бежанци, които дойдоха, откакто канцлерът Ангела Меркел реши да отвори границите през 2015 година.

Това решение внезапно раздели Германия, като критици скоро по-късно обявиха, че администрацията на Меркел е изгубила контрола над обстановката. Три години по-късно, това, което държавното управление не съумява да управлява са антиимигрантските настроения.

Неонацистите стават все по-дръзки и по-силни, те са по-добре проведени, декларират формалния лица и социолози. Крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия ” набира известност и позиции в Народното събрание – още един потрес за системата – и стартира да легитимира гневните настроения към имигрантите, които преди няколко години даже нямаше да бъдат изречени на глас, като ги постави в дневния си ред.

На фона на това открояващо се крайнодясно, Кемниц се трансформира в тест за властта на страната. Според някои той е даже тест за следвоенната народна власт на Германия.

„ Те слагат на тестване нашата демократична страна по метод, какъвто не е виждан в никакъв случай до в този момент ”, твърди Барбара Лудвиг, кмет на Кемниц, социалдемократ, която седи в кабинета си на втория етаж в постройката на кметството една заран. „ Ние би трябвало да преминем този тест ”, безапелационна е тя.

Именно това е, което виждат и групите, виновни за размириците през измината седмица – преломен миг, който желаят да употребяват, с цел да трансформират посоката на развиване на Германия.

Бенджамин Ян Зоке, 32-годишния водач на „ За Кемниц ” – гражданското придвижване на националистите, които свикаха митинга предишния понеделник, разказа събитията от миналата седмица като повратна точка и даде две исторически съпоставения.

Точно както гибелта на протестиращ студент през 1967 година даде началото на огромно неодобрение и студентски протести, довели до демократично прогресивната епоха в Западна Германия, убийството в Кемниц ще означи началото на интервал на крайнодясна опозиция, твърди той.

И както през 1989 година, когато хиляди - в това число неговите родители – излизат по улиците, с цел да призоват за слагането на завършек на комунизма, митингите от миналата седмица целят свалянето на „ тази провалила се система ”, безапелационен е Ян Зоке.

„ На хората им омръзна от системата тогава и в този момент още веднъж са недоволни от системата ”, твърди той и прибавя, че в никакъв случай не е дал своя вот и не има вяра в парламентарната народна власт.

Кметът Барбара Лудвиг съобщи, че тези съпоставения в действителност нараняват. Тя също е била на митингите през 1989 година. „ Но ние протестирахме за ред и правда, за народна власт, за независимост на словото ”, споделя тя. ”Те желаят да омаловажат всички тези полезности и се възползват от скръбта на хората след ужасното ликвидиране на млад мъж ”.

Малко индустриално градче през 19-и век, Кемниц е съвсем опустошен по време на Втората международна война, след което е възобновен като социалистически град за образец при ръководството на комунистическия режим на Източна Германия и краткотрайно е преименуван на град Карл Маркс. Висока 7 метра бронзова глава на Маркс е издигната на фундамент в центъра на града и е била насочна точка на демонстрациите, които са се провеждали всеки понеделник, с искане на рухването на комунизма. И тази седмица това място бе насочна точка на митингите.

Неонцистите имат дългогодишна традиция да провеждат демонстрации в Кемниц, твърди кметът. В продължение на години те излизат по улиците, с цел да отбележат датата 5 март – денят, в който градът е бил бомбардиран от съюзническите сили през 1945 година. „ Но те постоянно са били едвам няколкостотин души, а контрадемонстрантите постоянно са били повече ”, съобщи градоначалникът.

Тази седмица обаче бе друго. „ Комбинацията от крайнодесни екстремисти и гласоподаватели на „ Алтернатива за Германия ” е нещо ново ”, съобщи Хайо Функе, политически откривател в Свободния университет в Берлин и ветеран-експерт на крайнодесните групировки.

„ Алтернатива за Германия ” събра 27 % поддръжка в източната провинция Саксония, където е ситуиран Кемниц, по време на миналогодишните общи избори. Окрилени от този триумф, крайнодесните деятели съумяха да канализират страховете и недоволството на гласоподавателите, и постоянно употребявайки обществените медии, активизираха тълпи, които до преди няколко години бяха нещо немислимо, твърди Функе.

Събитията в Кемниц, съгласно анализатори, демонстрират неразривното другарство сред неонацистите и „ Алтернатива за Германия ”, която публично се дистанцира от сходни групи. Партия се постара доста, с цел да цивилизова езика на крайнодесните. Ако лозунгите, скандирани по улиците на Кемниц през миналата седмица – като „ подправена преса ” и „ Германия за германците ” – са изгубили шокиращото си влияние, то това се дължи на обстоятелството, че вариации на тези лозунги в този момент постоянно могат да се чуят и в Народното събрание.

„ Имаме мощно неонацистко придвижване в Източна Германия, само че имаме и мощно придвижване на крайнодесен екстремизъм в цяла Германия – освен в Народното събрание, само че и в обществото ”, съобщи Матиас Куент, който оглавява институт, учещ демокрацията и гражданското общество е източната провинция Тюрингия. Именно по тази причина крайнодесните са толкоз самоуверени – „ Те си мислят, че техният час е настъпил ”, твърди той.

Социалните медии играят забележителна роля при активизирането на тълпите. Само часове след нападението с нож предходната неделя, футболни хулигани с връзки в неонацистките среди, разгласиха апел в мрежата: „ Нека им покажем дружно, който има думата в този град ”.

Скоро стартирана да се популяризират клюки. Жертвата защитавала жена, която била нападната от килъра. Втора жертва била умряла в болница. Нито един от тези клюки не се оказа правилен. Но единствено в границите на няколко часа, към 800 протестиращи бяха към този момент по улиците, превъзхождайки полицията 10 към 1.

„ Алтернатива за Германия ” реагира бързо. „ Когато страната не може повече да пази своите жители, жителите излизат по улиците и пазят себе си ”, написа в „ Туитър ” Маркус Фронмайер, народен представител от партията. „ Днес е отговорност на жителите да спрат миграцията на ножовете ”.

В понеделник броят на протестиращите се усили десетократно, още веднъж хващайки полицията неподготвена и още веднъж митингите бяха централна вест в националните медии със сцените на принуждение от улицата. Друг протест в четвъртък бе в много по-малки мащаби, и като цяло по-спокоен, откакто локалната полиция бе подсилена с федерални подразделения.

Масовата готовност акцентира възходящите опасения от нови завоевания на екстремистите, които в продължение на доста години бяха подценявани – съгласно някои напълно умишлено – и подценявани от немските управляващи. Чувството на неустановеност бе много осезателно тази седмица в кварталите и общностите на Кемниц.

На мястото на убийството в неделя, намиращо се единствено на пресечка от постройката на кметството, 61-годишният Волфганг Гросер и неговата брачна половинка Сабине, палят свещичка. Те са познавали жертвата. Той е бил другар на техния наследник, и един път им е помагал при преместването на покъщнината на ново място.

„ Той не заслужаваше това ”, съобщи Волфганг. „ Той беше допустимо най-хубавото човешко създание, не се усещаме сигурни в личния си град ”, добавя той до момента в който инцидентни минувачи поклащат глави в единодушие.

„ Никой не си прави труда да вика полицията. Те са изцяло безпомощни и не идват. Така че какъв е смисълът? ”, добавя Волфганг.

Това е и чувството, споделяно от бежанците в Кемниц. Махмуд, 19-годишен сириец, който отхвърля да каже семейството си, тъй като се опасява, че може да стане обект на принуждение от крайнодесни деятели, съобщи, че преследването на чужденци по улиците на Кемниц от последните дни „ не е нещо извънредно ”. „ Бил съм преследван, както и мои другари ”, споделя той. „ Веднъж извикахме полицията, само че нищо не се случи. Затова идващият път по този начин и не си направихме труда да се оплачем. ”

Някои упрекват управляващите в приключване на поверителна информация за обвинените, която е била предадена на крайнодесните. Във вторник през нощта заповедта за ареста на единия от обвинените за убийството е била оповестена онлайн от три крайнодесни групи. В нея са били посочени цялостните имена на обвинените, жертвата, очевидците и даже името на съдията, който я е издал.

В четвъртък надзорник призна, че е изпратил заповедта на придвижването „ За Кемниц ”, и бе отхвърлен от работа. След първите прояви на принуждение предходната неделя, бежански организации приканиха мигрантите да не напущат домовете си.

Г-н Нахлави съобщи, че се е вслушал в апела. Един от неговите съседи обаче – българин, не го направил. Той седял в кафене в града със своето семейство в неделя следобяд, когато ненадейно бил прободен с нож в гърба. Полицията се намесила неотложно. Въпреки това господин Нахлави се тормози. Когато избягал от войната в Сирия през 2015 година, той взел брачната половинка и двете си дребни деца в Германия, където било по-сигурно. Или най-малко по този начин си мислел.

„ Отново се безпокоя за фамилията си ”, декларира той. /БГНЕС

------------------------------------------------------

Катрин Бернхолд, в. „ Ню Йорк таймс ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР