Расте броят на излекуваните на дневна база пациенти в страната

...
Расте броят на излекуваните на дневна база пациенти в страната
Коментари Харесай

Расте броят на излекуваните от COVID-19 у нас

Расте броят на излекуваните на дневна база пациенти в страната – съвсем наближава 1000 души на денонощие, заяви здравният министър Костадин Ангелов на постоянния за четвъртък брифинг за разпространяването на ковид.

На национално равнище заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните (към вчерашна дата) е 23 на 100.

„ Тези цифри за условни и динамични, тъй като тече безспорен развой по метаморфоза на цялата здравна система, според проекта, който следваме на стадий 4 от Националния проект за справяне с коронавирусната зараза при над 300 новозаболели на 100 000 население “, означи министър Ангелов.

По отношение на медицинския личен състав общият брой на медицинския личен състав, който е досега с позитивен тест за коронавирусна зараза е 3459. Активните случаи са 1802, от които на домашно лекуване – 1672. В лечебни заведения – 121, в натоварен бранш – 9. До момента са умряли 22 медицински експерти.

Мерките, които се взеха до сегашния миг, демонстрират, че ние съумяваме да се оправяме сполучливо с контрола над коронавирусната зараза на територията на страната, добави Ангелов. По отношение на 14-дневната заболяемост България се намира на едно от междинните места в Европейски Съюз – през вчерашния ден бе на 16-о място от страните от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство. По смъртност България е на 7-о място.

„ Философията на ограниченията е ограничаване, което да докара до понижаване на заболяемостта и ефикасен надзор над болестта в страната “.

Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което отрасловото министерството се е изправяло, съобщи преди този момент в Народното събрание Костадин Ангелов. Той беше изслушан по отношение на пандемичната конюнктура в страната по искане на Българска социалистическа партия.

Малко над 87 000 са записаните случаи на короноварус към днешна дата, 58 000 от тях са дейни. Близо 3500 са инфектираните медицински служащи, регистрира здравният министър.

„ По отношение на записаните смъртни случаи с COVID-19 към 11 ноември 14-дневната смъртност в страната е 9,86 на 100 000, което дефинира седмото място на страната измежду страните в Европейски Съюз. Във връзка с развиването на заболяемостта и нараствания брой на новозаразените лица с COVID-19 се пристъпва към метаморфоза на здравната система, като се обезпечават спомагателни благоприятни условия болничната система да реагира на възходящите потребности на популацията от здравна диагностика и лекуване. НЗОК сътвори нужните условия за финансова поддръжка на изпълнителите на здравна помощ за интервала на изключителното състояние и конюнктура “, уточни Ангелов.

Предоставени са спомагателни средства за бързи проби, както и за в допълнение възнаграждение за медицинските служащи. Има спомагателни средства в размер на 26 милиона лв. за 2020-та и 2021-ва за пазаруването на 32 000 флакона ремдесивир, сподели още Ангелов и прикани за обединяване в тази обстановка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР