Рано сутринта в четвъртък, 22 октомври, падащите звезди Ориноиди ще

...
Рано сутринта в четвъртък, 22 октомври, падащите звезди Ориноиди ще
Коментари Харесай

Поток от падащи Ориноиди сбъдва всички желания в четвъртък

Рано сутринта в четвъртък, 22 октомври, падащите звезди Ориноиди ще осъществен всички стремежи. Пикът на метеоритния поток ще е в 5 сутринта, когато ще падат сред 20-25 звезди на час.

Метеорите ще огреят небето от среднощ до изгрев Слънце. Изгарящите небесни тела обаче ще са прекомерно бледи. Освен това ще се движат с в действителност голяма скорост - към 240 000 километра в час.

Метеорите минават толкоз бързо, че ще са забележими единствено за към секунда. Наблюдателите би трябвало да стоят вперени в небето или ще ги изтърван, споделя астрономът Боб Берман.

Падащите звезди ще могат да се следят най-добре отвън огромните обитаеми места, а поради несъответствуващите метеорологични условия е най-добре да се въоръжите с бинокъл.

Ориноидите осветяват нощното небе още от 20 октомври. За целия метеоритен поток над Земята ще изгорят приблизително към 150 метеора на всеки час. Названието Ориноиди падащите звезди получават от своя радиант – съзвездието Орион.

 Звезди

Ориноидите са елементи от Халеевата комета, която ще можем да следим чак през 2061 година. Тя се появява към нашата планета един път на всеки 75 години, а пикът на метеоритния поток Ориноиди е най-силен на всеки 12 години.

Интензивността им по-късно спада, а съгласно астрономите това се дължи на Юпитер, който също влияе на падащите звезди. През идващите 2 години появяването на Ориноидите ще намалее.

Най-голямата планета в Слънчевата система притегля метеоритните частици, които са разпределени по орбитата на Халеевата комета неравномерно.

В края на тази седмица ни чака още едно небесно шоу. Планетите Марс, Венера и Юпитер се доближават оптимално една до друга в знака Дева.

Гледката ще е забележителна в петък против събота вечерта, като би трябвало да насочите взор към източната част на небосвода преди изгрев.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР