Рано сутринта на 26 април 1986 г. четвърти реактор на

...
Рано сутринта на 26 април 1986 г. четвърти реактор на
Коментари Харесай

15 факта за Чернобил, които може би не знаете

Рано сутринта на 26 април 1986 година четвърти реактор на атомната електроцентрала в Чернобил експлодира. Това предизвиква " най-голямата екологична злополука в човешката история "  според Организация на обединените нации.

Чернобил е случаят, който съгласно експертите в атомната промишленост, в никакъв случай нямаше да се случи.

25 години по-късно, нуклеарният случай във Фукушима ни подсети, че рискът от различен Чернобил остава постоянно, когато се употребява нуклеарна сила. Дълго живеещите радиоактивни изотопи, освободени от Чернобил, значат, че и през днешния ден – 35 години по-късно бедствието продължава.

То към момента визира живота на милиони хора. Greenpeace  представяt 15 обстоятелството, които може би не знаете за тази злополука:

1. Точно преди 35 години, атомните реактори на Чернобил, намиращи се в Украйна, експлодират. Близо 5 милиона души към момента живеят в областите, считани за нечисти.

2. Освободената радиация е най-малко 100 пъти по-силна от радиацията, породена от атомните бомби, пуснати в Нагасаки и Хирошима.

3. Хората от най-близкия град Припят са евакуирани чак два дни след злополуката. Дотогава доста от тях към този момент са били облъчени с високи равнища на радиация.

4. Радиоактивен дъжд пада чак в Ирландия. Украйна, Беларус и Русия са най-засегнатите страни. Те получават 63% от замърсяването, породено от Чернобил.

5. Тъй като Припят е зарязан от хората поради високите равнища на радиация, вълци, диви коне, бобри, глигани и други животни обитават в този момент града.

6. Сред животните, живеещи в радиус от 30 км към Чернобил, има по-висока смъртност, нараснала генетична разновидност и по-ниска раждаемост.

7.  Човек би си помислил, че другите реактори на Чернобил незабавно ще бъдат спрени.

Но останалите три реактора не престават да работят още 13 години!

8. Все още могат да се открият радиоактивни материали върху разпадащия се циментов саркофаг, издигнат над реактора след случая. Строи се нова обвивка над настоящия саркофаг, само че тя ще издържи единствено 100 години.

9. Близката гора е наречена " Червената гора ", тъй като мощната радиация й е придала червеникав цвят и е умъртвила всичко живо там.

10. Ядрената промишленост и подкрепящите я държавни управления в Украйна, Русия и Беларус желаят да похарчат милиарди за други нуклеарни планове, игнорирайки отговорността си към потърпевшите от Чернобил. Те омаловажават въздействието на злополуката и крият какво тъкмо се е случило в Чернобил.

11. Сега даже можете да отидете на екскурзия в рисковата 30-километрова зона към Чернобил.

Туристически организации провеждат обиколки в изоставения град Припят.

12. Припят е мощно нечист и ще остане зарязан, защото плутоният се нуждае от близо 24 000 години, с цел да понижи единствено на половина силата си.

13. Радиацията е била толкоз мощна, че очите на пожарникаря Владимир Правик трансформирали цвета си от кафяв на наследник.

14. Швеция е първата страна, която осведоми света за бедствието, защото руското държавно управление взема решение да резервира случая в загадка.

15. В нечистите области, Чернобил участва във всички аспекти от живота на хората. Радиацията е в храната, която ядат, във водата и млякото, които пият, в учебните заведения, в парковете, в детските площадки и в дървата, които те горят, с цел да се топлят.

 
Чернобил след Чернобил
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР