Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че

...
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че
Коментари Харесай

Борел: Делегацията на ЕС в Габон няма да бъде евакуирана

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че блокът към този момент не възнамерява да изтегля личния състав си от засегнатия от прелом Габон, защото " обстановката е спокойна ".


В диалог с кореспонденти преди неофициалната среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз в Толедо, Испания, Борел съобщи, че последните събития в централноафриканската страна " дават съображение за угриженост, само че ние не подхващаме евакуация, както в Нигер ", съобщи Агенция Франс Прес.

На 30 август група високопоставени габонски военни обявиха, че са завзели властта, и анулираха резултатите от неотдавна извършените общи избори.

Борел акцентира, че " сега обстановката е спокойна, няма принуждение " в Габон, което да оправдае евакуацията на делегацията на Европейски Съюз.

Той съобщи, че " военният прелом не е решение ", даже в случай че " може да е имало нередности към " изборите.

Европейски Съюз " работи на дипломатическия фронт " и проучва събитията, добави той.

Среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз

Министрите на външните работи на Европейски Съюз се срещнат още веднъж през днешния ден, с цел да обсъдят отговора на съюза на войната в Украйна и ситуацията в африканския район Сахел. Домакин на срещата е Испания, която пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на 1 юли.

От българска страна взе участие външният министър Мария Габриел.

Заедно с украинския министър на външните работи Дмитрий Кулеба, министрите ще обсъдят поддръжката за Украйна, както и дипломатическите средства за преустановяване на войната, съобщи Борел.

Според формалния представител на Европейски Съюз решението на Москва да не удължи периода на деяние на договорката за черноморското зърно, която беше подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли 2022 година, е " отслабило позициите на Русия " в интернационалните връзки.

Срещата на външните министри на Европейски Съюз също по този начин дава опция на блока да " преразгледа политиката си за Африка ", добави той.

Министрите ще оценят и отговора на Европейски Съюз на военния прелом в Нигер, в това число режима на наказания.

В срещата ще вземат участие и Джон Азума, общоприет секретар на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), и Хасуми Масауду, външен министър на сваленото държавно управление на Нигер. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР