Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще
Коментари Харесай

Ръководителят на МААЕ пътува за Киев

Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси ще дойде в Киев, с цел да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски, след което ще се насочи към атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи Агенция Франс Прес.


От началото на спора ръководителят на МААЕ Гроси предизвестява за опцията от нуклеарна повреда в централата, която той към този момент е посетил два пъти и в която е основан непрекъснат екип на МААЕ.

Язовирът " Каховка ", намиращ се на река Днепър, който беше опустошен предходната седмица при случай, за който Киев упреква Москва, съставлява контейнер, който обезпечава вода за изстудяване на окупираната от Русия централа.

МААЕ предизвести, че повредата на язовир " Каховка ", която лиши живота на минимум 10 души и остави десетки в неопределеност, в допълнение " (усложни) така и така несигурната обстановка с нуклеарната сигурност и сигурност в централата ".

" На път съм за Украйна, с цел да се срещна с президента " Володимир Зеленски, написа Гроси в Туитър със фотография, на която той и екипът му напущат Виена, където е седалището на МААЕ.

" Ще показва стратегия за помощ след пагубното наводняване на язовир " Каховка ", съобщи Гроси.

" Ще направя оценка на обстановката в атомната електроцентрала в Запорожие " и " ще проведа ротация на ISAMZ ", добави той, визирайки Мисията на МААЕ за поддръжка и помощ в Запорожие (ISAMZ), " с заздравен екип ".

В неделя Гроси повтори настояването си за цялостен достъп до централата за специалисти на МААЕ, които да измерят равнището на водата в резервоара и да изготвят " самостоятелна " оценка.

Те ще " изяснят повода за забележителното разминаване сред другите измервания на височината на резервоара, който доставя вода за изстудяване на шестте реактора на оборудването и за предпазване на отработено гориво ", съобщи Гроси. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР