Публикувани във вторник данни сочат, че глобалното затопляне през 2023

...
Публикувани във вторник данни сочат, че глобалното затопляне през 2023
Коментари Харесай

Светът се оказва опасно близо до границата на глобалното затопляне

Публикувани във вторник данни сочат, че световното стопляне през 2023 година ще доближи 1,48 градуса по Целзий. По този метод най-горещата година в историята доближава света единствено на стотни от сериозния климатичен предел.    Миналогодишните разбори към този момент потвърдиха, че 2023 година ще бъде най-топлата в историята, само че последните данни демонстрират обезпокоителен скок в стоплянето по отношение на 2016 година, която преди този момент беше най-горещата година. През 2023 година междинната световна температура е била 14,98 градуса по Целзий - с 0,17 градуса над предходния връх - като стоплянето в международния океан също е достигнало нов връх, оповестява CNN.    Учените неведнъж са подчертавали шока си от рухването на следващите топлинни върхове през 2023 година, предупреждавайки, че светът се доближава рисково покрай границата от 1,5 градуса, която близо 200 страни се ангажират да избегнат през 2015 година, подписвайки Парижкото съглашение.    

В данните и разбора, оповестени от организацията на Европейски Съюз за наблюдаване на климата и времето - Copernicus, се споделя, че световното стопляне може да се утежни при започване на тази година, като се предвижда, че 12-месечният интервал, приключващ през януари или февруари, евентуално ще надвиши 1,5 градуса. Но учените са доста по-загрижени за дълготрайното положение на климата, в сравнение с за съответните годишни показания, защото в случай че температурата се повиши трайно над 1,5 градуса по отношение на прединдустриалните равнища, доста от екосистемите на Земята мъчно ще се приспособяват, а летните горещини на някои места ще се трансфорат в опасност за човешкото оцеляване. 
Безпрецедентните горещини през 2023 година са породени най-вече от изменението на климата, споделят от Copernicus, само че са били изострени от Ел Ниньо - естествено климатично събитие, което затопля Тихия океан и нормално покачва температурите в света. Някои учени считат, че стоплянето с 1,48 градуса подхожда на миналогодишните топлинни върхове, само че други към момента са сюрпризирани от това какъв брой по-гореща е била 2023 година спрямо предходни години.    " Шокиращо е, че тази година несъмнено е счупила световния температурен връх ", споделя Бил Колинс, професор по климатични процеси в английския University of Reading. " Тук няма опция да се спори за стотни, надхвърлянето на предходния връх с 0,17 градуса би трябвало да бъде обезпокоителен сигнал за всички. "    

Всеки ден през 2023 година междинната световна температура е била най-малко с 1 градус по-висока от съответния ден през прединдустриалния интервал 1850-1900 година, споделят още от службата, което се случва за първи път в историята. Според историческите данни световните температури непрестанно се покачват от 70-те години на предишния век насам, до момента в който през 2015 година за пръв път е нарушена границата от 1 градус за световно стопляне. Само осем години по-късно покачването е с още половин градус над прединдустриалните равнища. 
Дори спрямо последните три десетилетия, когато температурите са били по-високи, 2023 година се откроява. Годината е била с 0,6 градуса по Целзий по-гореща от междинната стойност за интервала 1991-2020 г.   Температурите се покачват експоненциално    “Преди няколко месеца измежду научната общественост имаше консенсусна прогноза, че стоплянето ще доближи към 1,3 градуса през 2023 година ”, споделя Лиз Бентли, основен изпълнителен шеф на Кралското метеорологично сдружение на Обединеното кралство, и прибавя, че тази прогноза е била " унищожена ", защото температурните върхове са паднали на районно, национално и интернационално равнище по целия свят, в това число дневните и месечните върхове.   

Преминати са и други прагове - за първи път през ноември два дни са били с повече от 2 градуса по-топли. Всеки месец през 2023 година сред юни и декември е бил най-горещият подобен в историята, а юли и август са били първият и вторият най-топли месеци в историята. 
Като се имат поради падащите върхове, безапелационна е Бентли, изненадващо е не толкоз повишението на температурата с 1,48 градуса, колкото темпото на климатичните промени през последните години:     " Ако погледнете климатичните прогнози - по кое време се очакваше да забележим температурни промени от близо 1,5 градуса по Целзий, това се случи доста по-рано, в сравнение с мнозина чакаха. Определено сме очевидци на ускорение на процеса, а не на линейна градация. Имам възприятието, че повишаването е доста по-експоненциално. "     Средногодишните температури на въздуха са били или най-горещите, или съвсем най-горещите, регистрирани във всички океански басейни и на всички континенти, като се изключи Австралия, демонстрират още данните на Copernicus. Това повишаване на температурата обгръща съвсем цялата карта на света.   

Годината на рекордни горещини, през която се случиха смъртоносни рискови метеорологични феномени, в това число горски пожари в Канада, Хаваите и Южна Европа, " ни даде опция да вкусим от това, което ни следва, в случай че не спазим задачите на Парижкото съглашение ", споделя и Брайън Хоскинс, ръководител на Grantham Institute, Imperial College London. " Това би трябвало да разклати самодоволството, проявено в дейностите на множеството държавни управления по света ".  
Световният океан също претърпява невиждано стопляне и остава извънредно топъл през 2023 година Температурите на морската повърхнина са били с 0,44 градуса по-високи от междинните за интервала 1991-2020 година, което е най-високата регистрирана стойност и е скок спрямо покачването от 0,26 градуса, следено през 2016 година - втората най-топла година.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР