“В резултат на политическата криза през последните години ние загубихме

...
“В резултат на политическата криза през последните години ние загубихме
Коментари Харесай

Политическата криза е основна причина България да забави влизането си в еврозоната

“В резултат на политическата рецесия през последните години ние загубихме както самодейността, по този начин и водачество в процеса на присъединение към еврозоната. Независимо от това нашата подготвеност от позиция на изискванията за присъединение законодателна и техническа рамка остава висока ”. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев на конференцията “България в еврозоната, по кое време? ”.



По думите му България няма да успее да извърши всички условия за влизане в еврозоната до юни, когато се чака да излезе отчетът за конвергенция, само че Българска народна банка и банковият бранш ще бъдат изцяло подготвени до края на 2024 година за въвеждане на еврото. Това обаче не е задоволително в чисто механически и логистичен проект.

“Има редица, на първо място осведомителни счетоводни системи, под контрола на изпълнителната власт и общините, които би трябвало да се приспособяват за работа в изискванията на еврозоната ”, съобщи гуверньорът на Българска народна банка.

Според него България би трябвало да влезе допустимо най-скоро в еврозоната и всяко закъснение носи съответната, непрестанно увеличаваща се цена – по-трудни условия за бизнес, търговия и вложения, по-високи разноски за бизнеса и семействата и по-неблагоприятни условия за финансиране.

Димитър Радев посочи, че забавянето на нашата цялостна интеграция в ядрото на Европейски Съюз, каквато е еврозоната, има своя цена, която непрестанно се покачва.

„ Тази цена се показва в продължаваща маргинализация на политическата и икономическата външна страна с присъщи на тази маргинализация тематики като беднотия, корупция и външни зависимости. Тези тематики изместват същинския дневен ред на страната, който би трябвало да се концентрира върху нейното модернизиране, изпреварващ стопански напредък и богатство на хората “, сподели Радев.

По думите му мащабът на загубите за България може да бъде измерен в милиарди.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР