Публикуваме пълната позиция на осниователя на Фейсбук Марк Зукърбърг по

...
Публикуваме пълната позиция на осниователя на Фейсбук Марк Зукърбърг по
Коментари Харесай

Какво призна Facebook за скандала с Кеймбридж Аналитика и какво ще промени

Публикуваме цялостната позиция на осниователя на " Facebook " Марк Зукърбърг по абсурда " Кеймбридж Аналитика ". Това е първото обществено изявление на Зукърбърг по тематиката. Той признава за позволения теч на данни на милиони консуматори и показва какво ще промени обществената мрежа още в идващите дни: 

Искам да споделя настояща информация за обстановката с " Кеймбридж Аналитика ", в това число стъпките, които към този момент сме подхванали и идващите ни стъпки по този значим въпрос.

Ние носим отговорност да пазим данните ви, и в случай че не можем, тогава не заслужаваме да ви служим. Работя да схвана какво тъкмо се е случило и по какъв начин да се уверя, че това няма да се случи още веднъж. Добрата вест е, че най-важните дейности за попречване на това да се случи още веднъж през днешния ден към този момент сме ги подхванали преди години. Но също по този начин направихме неточности, има още какво да се направи и би трябвало да го създадем.

Ето хронологията на събитията:

През 2007 година започва Фейсбук Platform с визията, че повече приложения би трябвало да бъдат обществено налични. Че вашият календар би трябвало да може да демонстрира рождените дни на приятелите ви, картите ви би трябвало да демонстрират къде живеят приятелите ви, а вашият Address Book би трябвало да демонстрира техните фотоси. За да създадем това, ние дадохме опция на хората да влизат в приложения и да споделят кои са приятелите им и някаква информация за тях.

През 2013 година откривател на университета в Кеймбридж на име Алекзандър Коуган сътвори приложение с личностен тест. То е било конфигурирано от към 300 000 души, които са споделили данните си, както и някои от данните на приятелите си. Като се има поради методът, по който нашата платформа работеше по това време, това значи, че Коуган е можел да получи достъп до десетки милиони от данните на техните другари.

През 2014 година, с цел да се предотвратят приложения, злоупотребяващи с разпоредбите, обявихме, че променяме цялата платформа, ограничавайки фрапантно данните, до които приложенията имат достъп. Най-вайното е, че приложенията като това на Коуган към този момент не можеха да желаят данни за приятелите ви в случай че те самите също не са оторизирали приложението за това. Също по този начин изискахме разработчиците да получат утвърждение от нас преди да са могат да изискат " чувствителни " персонални данни от хората. Тези дейности ще попречат на всяко приложение като нтова на Коуган да получи достъп до толкоз доста данни през днешния ден.

През 2015 година научихме от публицисти от в. " Гардиан ", че Коуган е дал данни от приложението си на " Кеймбридж Аналитика ". Нарушение на политиката ни по отношение на разработчиците е те да споделят данни без единодушието на хората, тъй че неотложно забранихме приложението на Коуган от платформата ни и поискахме той и " Кеймбридж Аналитика " публично да удостоверят, че са изтрили всички погрешно добити данни. Те предоставиха тези документи.

Миналата седмица научихме от " Гардиан ", " Ню Йорк таймс " и Канал 4, че компанията " Кеймбридж Аналитика " може да не е изтрила данните, както са сертифицирали. Веднага им забранихме достъп до услугите ни. " Кеймбридж Аналитика " твърди, че към този момент са изтрили данните и се съгласиха на правосъден одит от компания, която сме наели да удостовери това. Работим и с регулаторите, до момента в който проверяват какво се е случило.

Разглеждаме това като нарушение на доверието сред Kоуган, " Кеймбридж Аналитика " и Фейсбук. Но също по този начин беше нарушено доверието сред Фейсбук и хората, които споделят данните си с нас и чакат от нас да ги защитим. Трябва да изправим това.

В този случай, ние към този момент направихме най-важните стъпки преди няколко години, през 2014 година, с цел да попречим на неприятните участници да имат достъп до информацията на хората по този метод. Но би трябвало да създадем и още и аз ще изложа тези стъпки тук:

Първо, ще проверяваме всички приложения, които са имали достъп до огромни количества информация преди да променим платформата си към трагично понижаване на достъпа до данни през 2014 година, и ще проведем цялостен одит на всяко приложение с подозрителна активност. Ще забраним достъпа на всеки разработчик от нашата платформа, който не се съгласи на изчерпателен одит. И в случай че намерим разработчици, които са злоупотребявали с разпознаваема персонална информация, ще ги забраним и ще кажем на всички наранени от тези приложения. Това включва и хората, с чиито данни е злоупотребил Коуган тук.

Второ, ще ограничим още повече достъпа на разработчиците, с цел да предотвратим други типове злоупотреби. Ще премахнем да вземем за пример достъпа им до вашите данни, в случай че не сте употребявали приложението им в последните три месеца. Ще ограничим данните, които споделяте с приложенията, когато се записвате, единствено до името, профилната фотография и имейл адреса ви. Ще пожелаваме от разработчиците освен да получат утвърждение, само че и да подпишат контракт, с цел да изискат достъп до вашите изявления или други персонални данни. А в идващите дни ще обявим и още промени.

Трето, желаеме да се уверим, че разбирате на кои приложения сте разрешили да получат достъп до данните ви. През идващия месец всички ще могат да видят най-отгоре на своя News Feed инструмент с приложенията, които са употребявали, и елементарен метод да оттеглите единодушието си те да виждат вашите данни. Вече имаме подобен инструмент в настройките ви за дискретност, а в този момент ще сложим този инструмент най-отгоре на  News Feed-a, с цел да сме сигурни, че всички ще го видят.

Отвъд стъпките, които към този момент предприехме през 2014 година, смятам, че това са идващите стъпки, които би трябвало да създадем, с цел да продължим да запазим сигурността на платформата.

Аз съм индивидът, стартирал Фейсбук, и в последна сметка аз съм виновен за това, което се случва на платформата ни. Сериозен съм, когато споделям, че ще направя нужното, с цел да защитя нашата общественост. И въпреки че този съответен проблем, включващ " Кеймбридж Аналитика ", не би трябвало повече да се случва с новите приложения през днешния ден, това не трансформира случилото се в предишното. Ще се поучим от този опит по какъв начин да защитим на платформата ни оттук нататък, с цел да осигурим сигурност на всеки в нашата общественост отсега нататък.

Искам да благодаря на всички вас, които продължавате да вярвате в нашата задача и да работите дружно за построяването на тази общественост. Знам, че лишава повече време да оправим всички тези проблеми, в сравнение с бихме желали, само че ви давам обещание, че ще се оправим с това и ще изградим по-добро обслужване в дълготраен проект.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР