Проучване на Асоциацията Активни потребители установи наличие на колиформи в

...
Проучване на Асоциацията Активни потребители установи наличие на колиформи в
Коментари Харесай

"Активни потребители": 73% от насипния сладолед е замърсен

Проучване на Асоциацията " Активни консуматори " откри съществуване на колиформи в 73% и Escherichia сoli в 36% от насипните сладоледи.

От 11 търговски обекти в София са закупени от " скришен клиент " общо 11 проби сладолед. Веднага след покупките, без спомагателни операции, сладоледите са трансферирани в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен разбор, прецизират от Асоциацията.
Изкушението сладолед: Митове и обстоятелства за вредите от десерта Прекалената консумация на сладолед може да отключи алергия или автоимунно заболяване
Резултатите ясно демонстрират, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е обикновена мярка, само че даже и тя се съблюдава в по-малко от 1/3 от комерсиалните обекти.

Снимка: iStock

Установено е също, че личният състав не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина. Най-масово този уред е наквасен в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а от време на време и повече градуса.

При тези условия съдът с прибора за разсипване за броени минути се трансформира в развъдник за бактерии. От него микроорганизмите се трансферират назад върху всички типове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието единствено на един уред за разсипване значи, че бактериите доста бързо могат да заразят всички типове сладолед.

Още един евентуален източник на болест са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалният случай всеки клиент би трябвало да получава своя, самостоятелно опакована стерилна лъжичка. Това е открито единствено в 1 търговски обект от инспекцията на " Активни консуматори ".

При останалите 10 лъжичките се намират в насипно положение върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички клиенти. Има и павилиони в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Този тест на " Активни консуматори " демонстрира, че насипните сладоледи са извънредно рискова храна през лятото. Нарушаването на хигиеничните правила незабавно рефлектира в всеобщо замърсяване. Възможно е потреблението на инфектирани с бактерии сладоледи да е причина за доста от установяваните през лятото хранителни разстройства, считат от Асоциацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР