Протежето на Делян Пеевски - Добрин Иванов, който придоби чрез

...
Протежето на Делян Пеевски - Добрин Иванов, който придоби чрез
Коментари Харесай

Протеже на Пеевски придоби имот за 25 милиона

Протежето на Делян Пеевски - Добрин Иванов, който закупи посредством компанията си "Дипи " цесиите на "Дунарит " и доста бързо съумя да ги "осребри ", като ги спазари за първокласната бизнес постройка на бул. "Цар Борис ІІ "І № 159, е бил персонално обилно заплатен за напъните си по всички тези врътки.

Седмица откакто съумя да убеди синдиците на фалираната Корпоративна комерсиална банка да му трансферират офис постройката, на 28 декември 2017-а, към този момент в персонално качество, Добрин Иванов се подрежда с нов първокласен апартамент на столичната улица "Самоков ". Може би жилището е било персоналният му коледен подарък, разпростиращ се на над 260 кв. м., плюс гараж. За новата си облага той се е бръкнал с 283 хиляди лв.. КОЙ и по какъв начин финансира предновогодишното извършване на покупки на предприемача, чиито компании са с регистриран капитал от 500 до 5 хиляди лева, по този начин и не стана ясно. Но пък едноличната му компания "Дипи инвестмънт " с капитал от 500 лева, записана през септември предходната година, направи рекордната имотна договорка за 2017 година.

И по този начин опакована

като коледен подарък

за определени, дни преди празниците (на 19 декември) част от една от новите бизнес здания с галактически дизайн на бул "Цар Борис III " в столицата смени притежателя си. (Тя се ползваше като един от централните офиси на банката, а част от пространствата бяха предоставени за прилагане на телевизионния канал ТВ7, както и на други компании от орбитата на финансовата институция.) Имотът е част от запорираните активи на оповестената в неплатежоспособност финансова институция и синдиците й са го трансферирали на компания "Дипи инвестмънт " - еднолична благосъстоятелност на Добрин Иванов. Той стана прочут в общественото пространство, откакто разгласи мераците си за преодоляването на оръжейния цех "Дунарит ". Той се яви като негов заемодател (чрез друго свое еднолично сдружение "Дипи " ЕООД - с 5 хиляди лева капитал) с рекламация за взимане за 47 млн. лева дълг на оръжейния цех. През август компанията на Иванов "придоби " този дълг от офшорката Viafot. Нейните притежатели са основани на Вирджинските острови, само че от дълго време го свързват с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Та тази компания още през май 2016-а разгласи, че е купила вземането на "Е. Миролио " от "Дунарит " и изиска да бъде вписана на негово място като заложен заемодател. Един от главните причини на офшорката беше, че с изключение на залога на комерсиалното дружество на "Дунарит " има и контракт от 7 януари 2015-а с "Кемира " за залог на акциите на "Дунарит ".

По време на правосъдните каузи обаче тя по този начин и не съумя да показа нито оригинал на контракта с "Кемира " за
залог на акциите му в "Дунарит ", нито регистриране в книгата на акционерите, нито джиро с текст, уточняващ, че акциите служат за поръчителство. Не съумя да потвърди и съществуването на контракта и достоверността на датата му, оспорени от "Дунарит ". Ако подобен контракт е имало, както писа в. "БАНКЕРЪ " още през март предходната година, то той би трябвало да е бил подписан от тогавашния шеф на "Кемира " - Бисер Лазов - тогавашната дясна ръка на Цветан Василев, който при затварянето на КТБ стана предпазен очевидец против банкера и мина в лагера на Пеевски.

По време на свадите към "Дунарит " това "вземане " беше трансферирано при синдиците на Корпоративна комерсиална банка, които на собствен ред го продадоха на Държавната консолидационна компания, а тя се опита да получи контрола върху завода. Опитът обаче се оказа несполучлив, защото оръжейното дружество съумя да изплати задълженията си към банката и парира мераците на Иванов да го овладее.

Очевидно

в този момент върви нова врътка

с тези "плащания ". На 13 септември предходната година с капитал от 500 лева е основано ново сдружение - "Дипи инвестмънт ", чийто едноличен притежател е "Дипи ". Три месеца по-късно то към този момент се явява новият притежател на пет големи офиса в модерната постройка на бул. "Цар Борис ІІІ " №159 и на 70 паркоместа в подземния й гараж. Според нотариалния акт, с който в. "БАНКЕРЪ " разполага, договорката е подписана на 19 декември 2017-а и е вписана в Службата по вписвания същия ден. Става дума за офиси, чиято обща разгърната повърхност е 9 132.82 кв. м, за 43.30% от поземления парцел, на който те са издигнати (с обща повърхност от 2 151.60 кв. м), и за 70 гаража, ситуирани на близо 2.5 дка повърхност. Сделката за всички тези парцели е подписана на цена 20 202 570 лв..

Проверка на в. "БАНКЕРЪ " в организациите за недвижими парцели демонстрира, че в този регион сходни офис площи се търгуват сред 1250 и 1500 евро за квадрат. Паркоместата пък вървят по 10-12 хиляди евро всяко. Простата сметка демонстрира, че действителната пазарна стойност единствено на офисите е приблизително (при 1300 евро за кв. м) 11 872 666 евро, или близо 23.5 млн. лв.. Отделно от това паркоместата са на стойност над 800 хиляди евро, или още над 1.5 млн. лв..

С други думи

"промоцията " за записаната преди три месеца компания е най-малко 5 млн. лв.

За да разберем по кое време и по какъв начин е взето решението за прехвърлянето на този парцел от синдиците Асен Донов и Кристи Маринова, потърсихме пресаташето на фалираната банка Александър Кацаров. Той обаче изрично отхвърли да ни даде информация по случая и ни заяви, че е взето решение да не се дава информация за разпоредителните покупко-продажби, които подписват синдиците.

От документите, вписани в нотариалния акт обаче, излиза наяве, че продажната цена на парцелите "е фактически уговорено заплащане " и е според контракт за прекачване на взимане от 25 август 2017-а (месец преди да е била записана новата компания притежател!!!). Има и в допълнение съглашение към Договора за прекачване на взимане и контракт за цесия, подписан на същата дата сред "Дипи " ЕООД и КТБ АД (в несъстоятелност) и Договор за продажба на вземания и права посредством директно договаряне от 1 декември 2017-а, подписан сред КТБ и "Дипи инвестмънт " ЕООД. Освен това двамата синдици са подписали и заявления, от които излиза наяве, че отговорностите към Добрин Иванов към момента не са изплатени и това ще стане при осъществяване на систематизиране на осребреното имущество ".

Преведено на елементарен език, това значи, че банката ще продължава да трансферира апетитни парцели или активи на своя "кредитор ".

И това не е чудно, защото по наша информация договорката на "Дипи " с Държавната консолидационна компания, предвиждаше компанията да получи против своя скъп пакет от отговорности не пари, а активи, които синдиците са предложили без триумф на търгове.

Формално е спазено изискването

парцелът да е бил предлаган за обмен. Това стана един път през март предходната година, когато синдиците го оповестиха за обмен... за период от три дни. Естествено, че мъчно ще се откри покупател, който за толкоз време да обезпечи над 2 млн. за депозит за присъединяване в търга, без значение че на пазара на недвижими парцели към този момент беше почнал отчетливо да се вижда все по-засилващият се интерес към офис здания в София.

Но да се върнем на обстоятелството, че "вземането " на "Дипи " е на стойност 47 млн. лв.. В този случай нищо чудно скоро и нови парцели на банката да бъдат трансферирани на сдружението или пък на негови дъщерни компании. И по този начин, до момента в който се "наместени " активи за още 26.8 млн. лв..

Ако съдим по сегашната договорка, това обаче надали ще бъдат някакви неатрактивни парцели, а още по-малко - дялове от търговски сдружения. Нека да не забравяме, че "обслужващите " обръчи от компании към Пеевски от дълго време са декларирали интерес към винарната "Телиш ", към остатъчните дялове от веригата за електроуреди "Техномаркет " и към куп още инак "неатрактивни " предприятия, които до неотдавна бяха включени в активите, посредством разпродажбата на които трябваше да бъде върнат близо 3 милиарда дълг към Фонда за гарантиране на влоговете.

Друг

любопитен подробност от "благодарността "

за забърканите при тези прехвърляния каши е една друга договорка, която откри при настоящето си изследване в. "БАНКЕРЪ ".

Седмица откакто е осъществена продажбата на офис постройката на "Борис ІІІ " - на 28 декември 2017 година, в персонално качество Добрин Иванов съумява да си напазарува, меко казано, необятен апартамент (от над 260 кв. м) плюс гараж на столичната улица "Самоков ". Според информацията в имотния указател за тази си облага той се е бръкнал с 283 хиляди лв.. Странно за какво данъчните служби не демонстрират интерес от кое място идват всичките тези милиони и КОЙ финансира компаниите на този човек, които са с регистриран незначително невисок капитал?!.

Едва ли обаче скоро някой ще се престраши да даде този отговор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР