Промените в Закона за авторското право ще позволят по-ефективен контрол

...
Промените в Закона за авторското право ще позволят по-ефективен контрол
Коментари Харесай

Искра Кусева от А1: Сивият сектор е губещият от промените за авторското право

Промените в Закона за авторското право ще разрешат по-ефективен надзор на пиратското разпространяване на телевизионно наличие, съобщи в изявление пред Dir.bg Искра Кусева, старши управител, отдел " Правен " в А1. Тя приказва за най-важните промени в закона, направи параленост с до момента съществуващата нормативна рамка, като акцентира, че единствения губещ от измененията ще е сивият бранш.


- Г-жо Кусева, кои са най-важните промени, които настъпват в Закона за авторското право?

- Приетите промени в Закона на авторското право не трансформират отговорностите на операторите да оферират телевизионни стратегии с уредени авторски права. Те дават опция за по-ефективен надзор на пиратското разпространяване на телевизионно наличие. По този метод ще бъде затруднено излъчването на наличие без уредени авторски права, което ще се отрази отрицателно на кабелните оператори, които оперират в сивия бранш. От друга страна измененията ще разрешават на легалните снабдители на ТВ наличие да предложат по-качествена продукция на феновете, а носителите на права да получават полагащото им се заплащане. Направените промени са главно областите:

Дигитален мониторинг и надзор за по-малко пиратско съдържание;

Улеснена процедура и нови способи за връчване на актове за определяне на нарушавания и наказателни постановления, в това число по електронен път и посредством качване на уеб страницата на Министерство на културата.

Наред с измененията в закона за авторското право се променя и Законът за електронните известия. Промените ще дадат опция на КРС при правене на годишния си отчет, да употребява и други данни за пазара на разпространяване на платена ТВ, което ще добави напъните на регулатора за годишното показване на справедлива и цялостната картина за развиването на бранша, неговото положение и трендове, в това число и " сивата " му част.

- Каква е съпоставката с до момента съществуващия закон, кои бяха минусите му - отдалеченият мониторинг, актовете за нарушителите, докладването на клиентите пред КРС?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР