СподелиПрезидентът на Украйна Володимир Зеленски публикува видео призив, с който

...
СподелиПрезидентът на Украйна Володимир Зеленски публикува видео призив, с който
Коментари Харесай

След атаката в Харков: Зеленски призова Байдън и Си да присъстват на срещата за мир в Швейцария

Сподели
Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласява видео апел, с който приканва международните водачи да участват на „ срещата на върха за мир “ идващия месец в Швейцария.

Призивът му пристигна след смъртоносна съветска офанзива против хипермаркет „ Направи си самичък “ в Харков в събота, където и рани десетки други.

Зеленски прикани по-специално президента на Съединени американски щати Джо Байдън и китайския водач Си Дзинпин да участват на срещата на върха, която би трябвало да стартира на 15 юни.

„ Моля, покажете своето водачество в напредването на мира – същинския мир, а не просто пауза сред ударите “, сподели Зеленски на британски.

Байдън към момента не е удостоверил наличието си и не се знае дали Китай ще участва – „ не престават договарянията “ за присъединяване на Пекин, сподели помощникът на Зеленски Михайло Подоляк в изявление предходната седмица, напомня The Guardian.

Ударът в събота пристигна в края на седмица, в която ежедневните съветски ракетни и въздушни удари тероризираха втория град в Украйна, с удари по печатница, голям брой жилищни региони и централен парк, наред с други цели.

В множеството случаи наоколо нямаше явни военни цели.



Кметът на Харков Игор Терехов сподели, че към 120 души са били в строителния магазин в събота следобяд.

„ Атаката беше ориентирана към комерсиалния център, където имаше доста хора – това явно е тероризъм “, сподели той.

Прокуратурата заяви, че 12 души са починали, 10 от които към момента не са разпознати, а 43 са ранени.

Още 16 души са в неопределеност след удара. Отделно ранната вечер ракетен удар е поразил жилищна постройка в центъра на града, ранени са 18 души, заяви регионалният шеф.

През последните седмици Русия работи интензивно, с цел да утежни живота на Харков, град на към 40 километра от границата, който преди войната беше обитаем от над 1 млн. души.

Въпреки че животът в града продължава, смъртоносните удари са се трансформирали в всекидневие.

Поради близостта на града до границата съветските изтребители могат да изстрелват „ плъзгащи се “ бомби в центъра на града от вътрешността на Русия.

Украински чиновници по сигурността споделят, че усъвършенстваните системи за противовъздушна защита и изтребителите F16 са жизненоважни съставни елементи за отбраната на града.

Регионът на Харков също беше в центъра на нова съветска атака през последните две седмици, съсредоточена върху град Вовчанск, което накара хиляди поданици да изоставен домовете си.

Русия твърди, че нейните офанзиви против Харковска област са ориентирани към основаване на „ буферна зона “, която да попречи на украинските сили да нанесат удари против съветски гранични райони.

Ударите в събота бяха ориентирани към известен крайградски търговски комплекс.

Андрий Кудинов, неговият шеф, сподели пред локалните медии, че магазинът е бил цялостен с клиенти, купуващи продукти за летните си къщи.

Свидетели описаха паническа сцена в супермаркета.

„ Бях на работното си място. Чух първия удар и… с сътрудника паднахме на земята. Имаше втори удар и бяхме затрупани с парчета. След това започнахме да пълзим към по-високото място “, сподели 26-годишният Дмитро Сиротенко пред Ройтерс.

Ударът провокира пожар, който образува огромни облаци мрачен пушек над комерсиалния център. Спасителните действия са рискови при тези условия, като постоянно срещана характерност на скорошните съветски офанзиви са повтарящи се удари, ориентирани към чиновниците, които първи реагират при помощ.

В неделя Зеленски сподели, че това е още едно доказателство, че Русия не се интересува от мир.

„ Всички знаем с кого си имаме работа. Русия се ръководи от хора, които желаят да я трансфорат в норма – изгаряне на животи, заличаване на градове и села, делене на хората и изтриване на националните граници посредством война. Няма нация, която да може сама да спре такава война “, сподели той.

Зеленски сподели, че повече от 80 страни към този момент са удостоверили наличието си на срещата на върха в Швейцария.

Русия не е поканена и отхвърли събитието като безсмислено. Изглежда, че задачата не е да се измисли работеща мирна формула, а да се събере огромна коалиция от страни, които да призоват Москва да приключи войната.

Подоляк, основен консултант на Зеленски, сподели, че украинският президент е прекарвал време в диалози с многочислени водачи на страни в Африка, Латинска Америка и Тихоокеанския район.

„ Руснаците вършат всичко допустимо, с цел да дискредитират концепцията и да предложат тласъци за безучастие “, сподели Подоляк, намеквайки за дипломатическата борба към срещата на върха.

Китай, който безмълвно поддържа Русия в спора, се счита за малко евентуално да участва, макар че украинските дипломати се пробват интензивно да убедят Пекин да вземе присъединяване под някаква форма.



Китай очерта личен кротичък проект, който съгласно украинските управляващи е неизпълним.

„ Китайската формула е или да принуди Украйна да капитулира, или да замрази спора при изискванията на Русия “, сподели Подоляк. „ Китай е основната страна [за нас], тъй като незабавно щом измененията позицията му от неутрална и незаинтересована към неутрална, само че обективна, тогава натискът върху Русия ще стартира да нараства “, добави той.

В отчет, оповестен в петък, Ройтерс цитира неидентифицирани източници в Москва, които настояват, че президентът Владимир Путин търси съглашение за преустановяване на огъня.

„ Путин може да се бие колкото е нужно, само че Путин също е подготвен за преустановяване на огъня – за заледяване на войната “, сподели един от източниците.

Украински и доста западни публични лица реагираха скептично на сходни изказвания, отбелязвайки, че без действителни гаранции за сигурност за Украйна всеки опит за заледяване на спора би бил неправилен.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР