Тази кампания не започна с падането на Шойгу, а с

...
Тази кампания не започна с падането на Шойгу, а с
Коментари Харесай

Скандали и вендета тресат военното ръководство на Русия

Тази акция не стартира с рухването на Шойгу, а с едно разтърсващо събитие три седмици по-рано. Тогава управляващите арестуваха заместник-министъра на защитата Тимур Иванов - човек, който от години водеше демонстративен първокласен живот, само че беше скъп и защитаван от режима като удобен началник.

Благодарение на съветското издание в заточение The Insider към този момент е известно, че карцерът на Иванов е бил предшестван от интервенция, наподобяваща трилър. Тъй като функционерът е схванал за следствието, той бил охранявал от специфични елементи. Тайните служби на ФСБ са съумели да се намесят едвам когато заместник-министърът се е явил на медицински обзор. Там той е пресрещнат и изведен през задния вход, преди охранителят му да разбере каквото и да било.

Злото куче на режима

Според специалистите по съветските спецслужби Андрей Солдатов и Ирина Бороган ФСБ е изиграла водеща роля и при другите арести. По име отделът за военно контраразузнаване на ФСБ е претрупан със задачата да разкрива противников сътрудници в редиците на въоръжените сили. В реалност той служи на режима на първо място за надзор над военните и за налагане на безусловна преданост. Очевидно Кремъл счита, че моментът е съвършен, с цел да пусне това " зло куче " против генералите. Ситуацията на фронта е повече или по-малко удобна и Шойгу към този момент не може да пази старите си клики.

От средата на май по обвинявания в рушвет са задържани началникът на отдел " Личен състав " в Министерството на защитата генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, началникът на войските за взаимозависимост генерал-лейтенант Вадим Шамарин, началникът на отдела за военни поръчки полковник Владимир Валентески и някогашният пълководец на 58-а войска генерал-майор Иван Попов.

Говорителят на съветския президент Путин показа това като изцяло естествен въпрос и приказва за " непрекъсната и поредна работа в битката с корупцията ". Това е неправдоподобно, тъй като, от една страна, такова струпване на наказателни производства против военни чиновници е безусловно извънредно и невиждано за цялата епоха на Путин. На второ място, за поредност в битката с корупцията не може да става и дума, защото за корумпираността на хора като Иванов се знаеше от дълго време с помощта на следствия на сериозни към режима публицисти, само че тя беше толерирана. Изглежда като че ли следователите са натрупали доказателствата си в досиета, до момента в който не са получили зелена светлина да нанесат удар.

Ходовете на Путин

Личното утвърждение на Путин за тази " акция за пречистване " може да се смята за несъмнено. Остава обаче неразбираемо какви тъкмо са неговите политически калкулации. Вероятно Путин е осъзнал нуждата да опустоши Министерството на защитата с желязна метла още преди време, само че първо е трябвало да изчака звездите да се подредят по подобаващ метод.

Непокорният началник на армията в сянка " Вагнер " Евгений Пригожин предходната година е уцелил в десетката с рецензиите си към некомпетентността и обогатяването на висши военни чиновници, само че Путин не е могъл да понесе протеста на Пригожин. Затова той поддържа Шойгу в тази битка за власт и първо трябваше да се отърве от шефа на " Вагнер ", преди да може да се заеме с Министерството на защитата. Назначавайки за нов министър правилен сподвижник - икономиста Андрей Белоусов, Кремъл сътвори значима причина за кавга с него. Белоусов има за задача да понижи успеваемостта на военния уред.

Това включва и битката с корупцията, само че в актуалната вълна играят роля и други претекстове. Арестът на генерал-лейтенант Вадим Шамарин в четвъртък провокира неразбиране, тъй като за първи път обект на посягане е доближен и заместител на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Това приказва за битка за власт, в която Герасимов, който от дълго време провокира спорни реакции в армията, рано или късно може да стане жертва.

Политиката се товари и от случая " Попов ". Генералът, който беше изправен пред съда в петък, е упрекнат в машинация по дело, по което главният обвинен към този момент не може да свидетелства, тъй като е мъртъв. Според доста съветски наблюдаващи това, което е погубило Попов е било нещо друго - дръзката му рецензия на злоупотребите в армията. Той я изрази обществено и в популистки звук през лятото на 2023 година Тогава харизматичният военачалник, който беше уважаван в част от армията, беше неотложно уволнен. Сега той най-сетне е трансфорат в плашещ образец.

Уволнението на генерал-лейтенант Сухраб Ахмедов е още един образец за това. Твърди се, че командирът на 20-та войска, сражаваща се в Донбас, най-голямата част от съветските въоръжени сили по публични данни, е бил бодил в очите на новия министър на защитата Белоусов. И преди е имало учредения за уволнението му: Ахмедов е упрекван в разнообразни неверни решения, които са коствали живота на доста бойци. Въпреки това Путин го покачва няколко пъти по време на войната, за последно преди шест месеца, напомня " Нойе Цюрхер Цайтунг ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР