От мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КФОР) отрекоха да

...
От мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КФОР) отрекоха да
Коментари Харесай

КФОР: Не сме преговаряли с терористите, които нападнаха Банска

От мироопазващата задача на НАТО в Косово (КФОР) отхвърлиха да са преговаряли за изтеглянето на сръбските терористи, които нападнаха село Банска на 24 септември 2023 година, заяви „ Албениън пост “.

Информацията за договарянията пристигна от отчет на Международната спешна група (МКГ).

От КФОР подчертаха, че изказванията на МГП не са правилни, защото мироопазващата задача „ в нито един миг не е взела участие в хипотетичните договаряния “.

В изказването се споделя още, че НАТО продължава да отстоява позицията, че нападателите на Банска би трябвало да бъдат изправени пред съд.

Мироопазващата задача напомня, че съставът ѝ е бил повишен с към 1000 военнослужещи, вследствие от опасенията за ескалация на напрежението сред Косово и Сърбия.

В отчета на МКГ се твърди, че КФОР е посредничил за изтеглянето на сръбската терористична група, нападнала полицията в Банска.

Припомняме, на 24 септември 2023 година сръбска терористична група атакува село Банка в Северно Косово. При офанзивата беше погубен офицер от косовската полиция. Нападателите се барикадираха в Банския манастир, където завърза стълкновение с полицията. В престрелката бяха убити трима от сърбите.

Ръководител на нападението беше някогашният заместник-председател на „ Сръбска листа “ (най-голямата партия на косовските сърби) и непосредствен другар на Александър Вучич – Милан Радойчич. След нападението той избяга в Сърбия, която отхвърля да го екстрадира назад в Косово.
Интерпол издаде интернационална заповед за арест на Радойчич. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР