Промените в алгоритмите на социалните медии във Facebook и Instagram

...
Промените в алгоритмите на социалните медии във Facebook и Instagram
Коментари Харесай

Проучване: Социалните мрежи не променят политическите ни възгледи

Промените в логаритмите на обществените медии във Фейсбук и Instagram не са повлияли доста върху политическите възгледи на потребителите.

Те обаче са имали резултат върху това, което хората виждат в своите канали за информация, демонстрира за въздействието на платформите върху политическата поляризация.

Първите резултати, получени от екип от няколко университета, работещ в тандем с откриватели от Meta, дават визия за въздействието на логаритмите на обществените медии върху това, което потребителите виждат, оповестява Euronews.

Проучването, ръководено взаимно от Талия Страуд от Тексаския университет в Остин и Джошуа Тъкър от Нюйоркския университет, откри, че настройването на логаритмите, които оказват помощ за класирането на новините и търсенията в обществените медии, оказва въздействие върху това, което хората виждат в своите канали.

Но не е наложително да се трансформират политическите им убеждения.

" Сега знаем какъв брой авторитетен е логаритъмът при образуването на прекарванията на хората в платформата, само че също по този начин знаем, че смяната му даже за няколко месеца евентуално няма да промени политическите настройки ", споделят Страуд и Тъкър в взаимно изказване.

" Това, което не знаем, е за какво. Възможно е продължителността на интервала, за който са изменени логаритмите, да не е била задоволително дълга, или тези платформи да съществуват от десетилетия, или пък, макар че Фейсбук и Instagram са авторитетни източници на информация, те не са единствените ", споделят създателите.

Новото проучване, част от изследването на изборите във Фейсбук и Instagram през 2020 година (FIES), е оповестено в поредност от четири публикации в Science и Nature. Въпреки присъединяване на Meta, университетските откриватели обявиха, че те са имали последната дума при съставянето на заключения от проучванията.

Изследователите опитват с три промени в метода, по който потребителите на Фейсбук и Instagram преглеждат наличие по време на президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година Опитите включват прекъсване на повторното шерване, смяна на емисията от алгоритмична в хронологична и понижаване в проявление на сходно наличие.

Изследователите откриват, че премахването на наново споделяното наличие да вземем за пример е понижило количеството на политическите вести, както и общите кликвания и реакции. Според тях това също по този начин е понижило броя на кликванията върху партийни вести.

Същевременно прекосяването към противоположна хронологична емисия вместо към наличие, подбрано въз основа на логаритъм, " доста понижава " времето, което потребителите прекарват в платформата.

При третия опит откривателите понижават с една трета наличието на платформата, което съгласно тях не трансформира идеологиите на потребителите макар абонатите  със сходни отзиви.

" Тези точно оценени резултати демонстрират, че въпреки излагането на наличие от съидейници в обществените медии да е постоянно срещано, намаляването на разпространяването му по време на президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година не е довело до надлежно понижаване на поляризацията в убежденията или настройките ", споделят откривателите в публикацията, оповестена в Nature.

В друга от публикациите, оповестени в Science, откривателите проучват данни от 208 милиона американски консуматори на Фейсбук за потреблението на вести в платформата на обществената медия по време на изборите.

Те откриват огромна идеологическа сегрегация сред дясната и лявата публика в Съединени американски щати, " като забележителна част от новинарската екосистема се употребява извънредно от консерваторите ". " Повечето дезинформация, разпозната от Програмата за инспекция на обстоятелствата от трети страни на Meta, съществува в този еднороден закостенял ъгъл ", споделят създателите на проучването.

Социалните медии от дълго време са подложени на критика за това, че подклаждат идеологическа поляризация, само че Фейсбук оспорва ролята си в този развой.

Президентът по световните въпроси на Meta Ник Клег съобщи, че новите изследвания " демонстрират, че има малко доказателства, че основни характерности на платформите на Мета сами по себе си предизвикват нездравословна поляризация или имат значимо влияние върху основни политически настройки, убеждения или държание ".

Free Press, американска организация с нестопанска цел, която се застъпва за медийна промяна, съобщи, че Meta показва погрешно изследванията, като добави, че те са лимитирани и са извършени в " стеснен интервал от време ".

" Изпълнителите на Meta се възползват от лимитирани проучвания като доказателство, че не би трябвало да споделят виновността за възходящата политическа поляризация и принуждение ", съобщи Нора Бенавидес, старши консултант и шеф на Free Press за цифровата правдивост и гражданските права.

" Това пресметливо изопачаване е част от продължаващото оттегляне от отговорността за политическата дезинформация, която се популяризира онлайн и подкопава свободните, почтени и безвредни избори по целия свят. ", добавя специалистът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР