Прокуратурата повдига обвинения срещу бившия министър на енергетиката от кабинета

...
Прокуратурата повдига обвинения срещу бившия министър на енергетиката от кабинета
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия министър на енергетиката

Прокуратурата повдига обвинявания против някогашния министър на енергетиката от кабинета Петков Александър Николов и неговия заместител Данаил Николов, и против някогашния шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов за длъжностни закононарушения.

Националното разследване, на което е предоставено следствието, е предложило на наблюдаващия прокурор тримата да бъдат привлечени към наказателна отговорност, след прегледа на събраните материали.

Те ще дават отговор за причиняване на финансови вреди в изключително огромни размери със сключването на контракти за доставка на газ през медиатори, след отхвърли на държавното управление да заплаща в рубли вноса от Газпром в края на април 2022 година

Бившият министър Александър Николов е упрекнат за умишлена занемареност, тъй като не е упражнил надзор върху  работата на шефа на Булгаргаз, а заместникът му е упрекнат за закононарушения по работа.

Разследването и последвалото обвиняване против тримата е след сигнала за определяне на събитията с диверсификацията на доставките на природен газ, подаден до Държавна организация „ Национална сигурност ” от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Радомир Чолаков предходната година.

Става въпрос за договорите, подписани от Булгаргаз с „ МЕТ Енерджи ” – някогашна компания на шефа Людмил Йоцов, съгласно които държавната компания е продавала газ на контролирани цени на частната компания, а по-късно назад го е изкупувала на пазарни цени.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев твърди, че по време на предходния кабинет Булгаргаз е купувал съветски газ от дъщерни компании на Газпром на по-висока цена с 28%.  

„ Всичко се свежда до това, че в последна сметка България не се съобрази с изнудванията от Газпром и Русия и по тази причина нещата стигнаха до тук. За повдигнатите обвинявания и за юридическата част, няма смисъл да се приказва. Въпросът е какви са изводите от това ”, съобщи Александър Николов пред кореспондент на Българска национална телевизия.

Според обвиняването нанесените вреди на " Булгаргаз " от покупко-продажбите в интервала април-май предходната година са за над 80 млн. лв..

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР