Производителите на автомобили вече могат да опростят производството си и

...
Производителите на автомобили вече могат да опростят производството си и
Коментари Харесай

Гигапресите са напът да прекроят автомобилното производство

Производителите на коли към този момент могат да опростят производството си и да понижат разноските с до 40% в някои области. Това е допустимо с помощта на нови великански машини за леене под налягане на алуминий, създадени от доставчика на Tesla IDRA Group, които могат да заменят към 60 заварени съставния елемент с един цялостен модул, написа Reuters.

Tesla е пионер в потреблението на солидни леярски машини, известни също като гигапреси, за разработване на огромни единични елементи от каросерията на транспортните средства, усъвършенстване на производството и понижаване на работата даже на роботи.

Благодарение на гигапресите американската компания се трансформира в най-печелившия производител на електрически транспортни средства с акумулатори (BEV).

Критиците споделят, че процесът крие опасности за качеството и гъвкавостта, защото един недостатък може да компрометира целия модул и да затрудни поправката, в случай че нещо се обърка.

Но защото промишлеността се бори да резервира маржовете на облага на фона на растящите цени на суровините, производителите на коли, в това число Toyota, General Motors, Hyundai, Volvo Cars и китайския стартъп за електрически транспортни средства Nio се обръщат за помощ към компании като IDRA.

Основната концепция беше да се даде технология, която може да опрости процеса на произвеждане на коли “, сподели генералният управител на IDRA Рикардо Ферарио в изявление за Reuters в централата на компанията в Травалиато, Северна Италия.

Батерийните пакети сега съставляват 25 – 40% от общата цена на BEV.

Трябва да извършите останалото да коства по-малко “, сподели Ферарио.

Производителите на коли, употребяващи машини за леене на алуминий, настояват, че могат да понижат вложенията, нужни за създаване на шаси – вторият най-скъп съставен елемент на автомобила след мотора – с 40%, а междинната цена на техните елементи с 30%, сподели Ферарио.

Това е метод в последна сметка да превърнем BEV в нещо за всеки джоб “, сподели той.

IDRA, която беше поета от китайската група LK Industries през 2008 година, създава гигапреси от 2016 година Конкурентите на IDRA и LK са Buhler Group в Европа, Ube Corp. и Shibaura Machine в Япония, както и Yizumi и Haitian в Китай.
Гигапреса 9000
Леенето под налягане на метал и пластмаса се употребява от дълго време в производството, само че приложението му за огромни алуминиеви каросерии за коли е относително ново.

Глобалният пазар за леене под налягане на алуминий беше на стойност съвсем 73 милиарда $ предходната година и се чака да доближи 126 милиарда $ до 2032 година, съгласно разбор на AlixPartners, основан на данни от Apollo Reports.

Алуминият е скъп поради дребното си тегло и се употребява и за други автомобилни елементи, в това число мотори. Средното наличие на метал в създадените в Европа коли се е повишило с 20% до 179 кг през трите години до 2019 година и се чака да нарасне до съвсем 200 кг до 2025 година, демонстрира изследване, поръчано от лобистката група European Aluminium.

Най-новата и най-голяма гигапреса на IDRA – модел 9000 – е с размерите на дребна къща и създава мощ на стягане от над 9000 тона.

Компанията, която направи 100 милиона евро (108 милиона долара) доходи през 2021 година, не разкрива своите клиенти. Но откакто разгласява видео на първата Гигапреса 9000, подготвена за доставка, изпълнителният шеф на Tesla Илон Мъск сподели, че ще се употребява за новия киберкамион на неговата компания.

Tesla към този момент употребява гигапреси във всичките си уреди, в това число в Грюнхайде, покрай Берлин, където споделя, че може да създаде Model Y за 10 часа – към три пъти по-бързо от електрическите коли, създадени от съперници.

Ферарио сподели, че IDRA има контракти с трима автомобилни производители и още толкоз производители на части от равнище 1. Южнокорейската Hyundai Motor е измежду тях, споделиха източници, осведомени с въпроса.

Ралф Бехман от индустриалния съветник EFESO сподели, че изгодите от леенето под налягане ще доведат до използването му към все по-голям брой нови модели BEV транспортни средства, само че и от други производители “.

Предните и задните долни елементи, излети от гигапресите, в този момент са комбинирани с акумулатори, с цел да образуват шаси от три елементи за BEV.

Обзалагам се, че 80% от производителите на коли ще употребяват гигапреси до 2035 година, най-малко за коли BEV, основани на нови платформи “, сподели Ферарио. „ Но същинският въпрос е: ще имаме ли потребност от още по-големи гигапреси? “

Но не всички производители на коли са уверени и Бехман от EFESO предизвести, че леенето на огромни модули изисква дизайнът на продукта да бъде „ супер стабилен “.

Поправянето на дефекти в дизайна е доста по-лесно с тяло, формирано от няколко дребни елементи, а не от един модул “, сподели той.

След като в началото обмисляше леене под налягане за идния си модел Trinity, в последна сметка Volkswagen се отхвърли, до момента в който BMW в никакъв случай не е проявявал интерес.

Ферарио сподели, че автомобилната промишленост е склонна да бъде консервативна и че никой не обича да трансформира откритите процеси, само че той отхвърли концепцията, че леенето под налягане съставлява риск за работните места в производителите на коли, отбелязвайки, че производството на каросерии към този момент е мощно автоматизирано.

Истинският проблем ще бъде с компаниите, доставящи тези дребни елементи, сменени от нашите модули “, сподели той.


 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениИндустрии 60 Гигапресите са напът да прекроят автомобилното произвеждане Компании 164 Кризата в индийския конгломерат Adani се задълбочава Политика 172 Политическа партия и Демократична България подписаха съдружно съглашение To:know 816 Съединени американски щати изненадаха с нови наказания по „ Магнитски “; Българските импорт и експорт счупиха върховете Политика 756 Какво разясниха новите българи в листата „ Магнитски “ Политика 272 Как реагира властта на новите наказания от Съединени американски щати и Англия Политика 488 Англия глоби Пеевски и Божков поради корупция Политика 1716 Съединени американски щати глобиха Горанов, Овчаров и още българи поради корупция Бюджет и финанси 1020 „ Популистка изразителност “: Големите вериги дадоха отговор на държавното управление Бюджет и финанси 676 Българските импорт и експорт счупиха върховете през 2022 година (инфографика) Имоти 8604 След нездравословния връх: Задава ли се спад в цените на парцелите през 2023 година? Компании 5242 За ден Alphabet изгуби $100 милиарда поради прибързания си отговор на ChatGPT Енергетика 3107 „ Газпром “ желае наказателна клауза от България поради спрените заплащания Европари 2903 Новата районна европрограма ще разрешава и саниране на къщи Компании 2732 „ Главболгарстрой “ към този момент поглежда към водорода ПолитикаОбновена 2504 Прокуратурата упрекна някогашния енергиен министър поради „ Булгаргаз “ Компании 2318 Какво желае българинът съгласно Индекс на пълноценния живот? Бюджет и финанси 2312 Русия бележи невиждан растеж в бизнес вложенията Компании 2297 КФН издаде лиценз на още един осигурител на българския пазар Компании 2156 Lidl България няма да понижава животинските артикули Всички новини17:45 Бюджет и финанси 60 „ Популистка изразителност “: Големите вериги дадоха отговор на правителствотоОще от ИндустрииВиж всичкиСветът ще се сблъска с огромен дефицит на медПродажбите на бензинови и дизелови коли порастват най-вече в БългарияВоенната машина на Путин избавя съветската промишленост Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР