По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се подготвят

...
По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се подготвят
Коментари Харесай

Хотелиер: Проблемът с липсата на персонал на морето е много голям

По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се приготвят да посрещнат туристи за Великденските празници.
Прочетете още
Има ли обаче дефицит на работна ръка?

По думите на Румен Мончев, шеф на хотел, намиращ се на първа линия в Слънчев бряг, казусът с неналичието на личен състав е доста огромен.

„ Превърнахме се в развъдник за служащи. Наложи ни се през годините да взимаме повече и повече чужденци ", акцентира той.

„ През годините работихме основно с Киргистан, в последно време работим с украинци, имаме хора от Индия, Филипини, Нигер. Но това нещо не може да ни задоволи нас, тъй като, с цел да има добър туристически артикул, би трябвало да има положително обслужване ", изясни Румен Тончев.

Според него би трябвало да се вземат незабавни ограничения, с цел да се облекчи бизнесът.

„ Трябва да се погрижат за българските сезонни служащи, които би трябвало да работят най-малко шест месеца, с цел да могат тези хора да идат на борсата, а по-късно да се върнат при нас ", сподели той.

Въпреки, че казусът с неналичието на работна ръка остава сериозен, част от хотелите ще отворят, с цел да посрещнат туристи на първи май.

В най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг единствено няколко хотела ще отворят за Великденските празници. В множеството комплекси са резервирани най-малко 60% от леглата.

По думите на шефа на различен хотел в Слънчев бряг Стойка Терзиева по това време на годината се чакат най-вече туристи, които могат да дойдат със личен превоз.

" Очакваме туристи и от Румъния. Традиционно имаме гръцки туристи, които обичат да посрещат тук празника, които преглеждат нашите исторически места и забележителностите, църквите и манастирите в региона ", изясни тя.

Цената за нощувка по това време от годината излиза приблизително по 120 лв. на човек с включена услуга ол инклузив, разясняват от сектора. По предпочитание туристите могат да заплатят в допълнение за празничен великденски обяд или вечеря, само че варианти за ресторант в региона към момента няма.

„ Няма традиция да отварят заведенията към хотелите рано. Затова ние имаме едно предложение за изменение в Закона за туризма - особено за курортите с национално значение, да може заведенията към хотелите да бъдат задължени да отварят, най-малко процентно от тях да отварят тогава, когато се отварят хотелите, тъй като това оформя общия имидж на курорта. А не по-късно хотелът да носи негативи поради това че заведенията в близост не са отворени и туристите остават недоволни ", добави Стойка.

Магазините за облекла и сувенири, които се намират наоколо до работещите хотели обаче се приготвят да отворят.

„ Няма туристи към момента, само че се надяваме че ще има. По принцип сезоните по този начин става, че с вяра ги чакаме да бъдат по-силни, а то се оказва, че стават по-кратки и няма такова качество на туристите, както преди години е имало ", споделя търговецът Стефан Кацаров.

Въпреки резервациите за Великденските празници, чадъри и шезлонги по плажните линии няма да има. Най-вече поради изменчивото време. Те ще бъдат обичайно сложени на първи юни и ще бъдат с до 10% по-скъпи, поради растящите разноски и инфлацията.

Според концесионерът Николай макар топлото време, хората не трябва да се изкушават да влизат във водата.

„ Водата към момента е доста студена и тази внезапна граница сред температурата на водата и на въздуха за хора със сърдечносъдови проблеми е много рискова ", изясни той.

Хотелите по Северното Черноморие също са подготвени за Великденските празници.

" Всички, които отварят споделиха, че са си продали на 100% пакетите, които продават. Те се събират и доста почивни дни. Така че се чакат едни прилични доходи за туризма тук ", акцентира Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Около 75% от предстоящите за празниците туристи по северното Черноморие ще бъдат от Румъния, а останалите от нашата страна.

По думите на шефът на хотел Павлин Косев туристите избират най-вече ваканционните хотели, тъй като те дават и спа центрове, написа bTV.

" Освен разходката край морето и прекарването, което Варна може да сервира, СПА центровете са също извънредно атрактивни за тях ", добави Павлин.

За празника доста българи ще пътуват и в прилежащите страни. Според туроператори, дестинациите Турция и Гърция към този момент са разпродадени.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР