Произведената продукция в нефинансовите предприятия в страната достига 215 млрд.

...
Произведената продукция в нефинансовите предприятия в страната достига 215 млрд.
Коментари Харесай

Производството в общините масово се възстановява след пандемията

Произведената продукция в нефинансовите предприятия в страната доближава 215 милиарда лева през 2021 година. Столична община господства с 81 милиарда лева (близо 38% от общата в страната). Следват Пловдив (13 милиарда лева.), Варна (9 милиарда лева.), Бургас (6 милиарда лева.) и Русе (5 милиарда лева.). Така водещите 5 общини създават над половината от продукцията в страната.

Над 1 милиарда лева е създадената продукция в 31 общини – главно регионалните центрове. Извън тях, където огромна част от продукцията идва от услугите, производството е високо в някои по-малки минни, енергийни или преработващи центрове като Гълъбово, Марица, Раднево, Севлиево, Девня, Раковски. Конфиденциалността на информация скрива от картата някои общини, само че в случай че се съди по високите резултати на Панагюрище (близо 1 милиарда лева.), може да се допуска, че няколко общини от Средногорието (например Пирдоп, Челопеч, Мирково) също се показват извънредно мощно.



Показателят създадена продукция по отношение на популацията дава по-ясна визия за резултатите на локалното произвеждане. Столична община е на шесто място с 62 хиляди лева на човек от популацията, изпреварена от общините със мощна промишленост и енергетика – Гълъбово (244 хиляди лева.), Девня (190 хиляди лева.), Раднево (125 хиляди лева.), Божурище (82 хиляди лева.) и Марица (79 хиляди лева.). С над 50 хиляди лева създадена продукция на човек са и общините Раковски, Севлиево и Съединение. Отново би трябвало да отбележим, че общините от Средногорието евентуално също са измежду първенците, само че конфиденциалните данни не разрешават да се уверим.

Единствено в община Трекляно създадената продукция е под хиляда лв. на човек. С под 2 хиляди лв. пък са общините Антоново, Симеоновград и Чавдар.



Сравнението на данните за 2021 година с тези за 2020 година, когато е най-тежката пандемична година, демонстрира, че възобновяване е навсякъде. През 2020 година цената на създадената продукция понижава в 161 общини, а през 2021 година понижение, и то относително лимитирано, се регистрира единствено в 23 от общините.

Най-много нараства създадената продукция в общините Шабла (118%), Кайнарджа (97%), Раднево (96%). Най-голям пък е спадът в Рудозем (-21%), Бургас (-20%), Брезник (18%).



Картите още веднъж ни демонстрират мощни стопански центрове на юг от Стара планина и съгласуваност сред тях, до момента в който на север развитите общини са по-скоро независими и откъснати острови. Между Северна и Южна България също няма обвързване и общ напредък на прилежащи общини, което е породено най-много от сложния достъп поради неприятна или изчезнала инфраструктура.

Източник: Институт за пазарна стопанска система (ИПИ)
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР