Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм Н. Й.

...
Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм Н. Й.
Коментари Харесай

Ученици от Чепеларе отиват на състезание с електромобил в Лодон

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм " Н. Й. Вапцаров " в Чепеларе ще означи своето шесто присъединяване в ShellEco-marathon Европа тази година. През юли месец в Лондон надарените възпитаници ще се опитат да изминат най-дълго разстояние в категорията " Прототип ", задвижван с електрическа батерия.
Най-младите български представители са почнали конструирането на новия автомобил “STORM-K” няколко месеца след края на ShellEco-marathon 2017. Тази година автомобилът е с напълно изменена визия с новаторска аеродинамична форма, която е плод на хрумвания, генерирани от възпитаници от 9 и 10 клас.
Направени са доста усъвършенствания, измежду които е добавената телеметрична система. Тя мери целесъобразната скорост и време, с които би трябвало да се измине всеки сектор от пистата. Благодарение на независимо създадения от тима 4-инчов екран водачът ще може да следи напрежението, потреблението на ток, както и индикаторите на телеметричната система.
Електромобилът е по-дълъг с 20 см, само че все пак е oлекотен и тежи 40 кг – с 10 кг по-малко от предходната година. Изцяло нови са предното и задното окачване, както и лагерите. Добавена е черна кутия, посредством която след привършване на надпреварата ще могат да се проучват данните за по-добра оценка на мощните и слабите страни на колата.
" Категорията, в която участваме – " Прототип ", задвижван с електрическа батерия, е една от най-конкурентните, само че имаме вяра, че ще реализираме задачата си да бъдем измежду първите 10 европейски тима и да развием скорост от 400 км/ч. Благодаря на Shell за предоставената опция и за поддръжката през всички тези години ", означи ръководителят на тима инж. Тодор Лазаров.
" Най-младите български участници към този момент са натрупали задоволително опит, познания и кураж през годините, които ги стимулират да проектират напълно усъвършенстван автомобил. Вярвам, че техните старания ще се увенчаят с триумф и те ще доближат задачата си да се класират измежду първите 10 европейски тима в своята категория. Тази година екипът на Чепеларе показва модернизиран и по-ефективен автомобил, а точно това е задачата на надпреварата и техният труд се вижда от журито ", показа Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.
Новата визия на екологичния автомобил на учениците от Чепеларе ще бъде показан на специфична гала на 7 юни в София дружно с колите на другите български участници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР