Бъдещата версия HarmonyOS NEXT ще бъде напълно свободна от Android

...
Бъдещата версия HarmonyOS NEXT ще бъде напълно свободна от Android
Коментари Харесай

На хоризонта: HarmonyOS NEXT без Android за различни устройства


Бъдещата версия HarmonyOS NEXT ще бъде изцяло свободна от Android и ще работи на разнообразни устройства  (снимка: Huawei)

Решителността на Huawei да скъса изцяло с Andoid ще се затвърди тази есен с стартирането на HarmonyOS NEXT – новата мобилна платформа на китайския софтуерен колос, която не съдържа нищо от Android и ще работи на разнообразни видове устройства.

На конференцията за разработчици на Huawei през юни се чака дебют на бета версия на HarmonyOS NEXT, която е значим крайъгълен камък в развиването на операционната система. Въпреки че към момента няма детайлности от формалния канал, скорошно приключване на информация допуска по-широко разпространяване на системата през септември, на разнообразни категории устройства.

Huawei има вътрешни проекти за стартиране на HarmonyOS NEXT на съвместими „ candy bar ” флагмани, сгъваеми флагмани, телефони от междинен клас, таблети и смарт часовници, които се чакат през втората половина на 2024 година, твърди Gizmochina, базирайки се на Tipster Digital Chat Station.
още по темата
„ Candy bar ” флагманът, упоменат в обявата, евентуално се отнася до идната серия смарт телефони Huawei Mate 70, която въз основа на предходни репортажи се чака да излезе на пазара при започване на септември.

Технически погледано, с HarmonyOS NEXT, Huawei изцяло прекъсва връзката с Android. Компанията изоставя обичайна кодова база на Android Open Source Project (AOSP) и разчита напълно на ядрото Hongmeng и личните систематични приложения, което прави платформата несъвместима с приложенията за Android.

Въпреки тази смяна, Huawei съумя да убеди хиляди компании и институции да разработят приложения за HarmonyOS NEXT. По данни на Huawei, към този момент са налични над 4000 нейтив приложения за новата операционна система, като следва да се появят още повече. Списъкът обгръща разнообразни категории като навигация, вести, финанси и игри.

Официалната цел на Huawei е да разполага с 5000 лични приложения до края на 2024 година, с дълготрайна визия за постигане на 500 000. Успехът на този преход ще зависи в огромна степен от съпричастността на разработчиците на приложения и потребителския опит с новата екосистема на приложенията.

Срокът за стартиране на HarmonyNEXT през септември допуска упорит проект за внедряване от страна на Huawei. Предстои да забележим дали новата система може да се утвърди като жизнеспособна опция на пазара на мобилни платформи, където преобладават Android и iOS.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР