Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се

...
Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: ПП открива дебатите за земеделието

Продължават диалозите по секторните политики сред четирите партии, които се чака дружно да образуват съдружно държавно управление.

Днес специалистите на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " дискутират промените и предизвикателставата в областта на земеделието.

Дискусията на тематика " Земеделие " стартира с минута безмълвие в памет на жертвите от Автомагистрала " Струма " и дома за възрастни хора.

Преговорите се водят от Кирил Петков. Представителите на Българска социалистическа партия са Георги Гогов, Спас Тодоров, Владимир Малинов, Момчил Неков и Стефан Буржев. От " Продължаваме промяната " участват Иван Христанов, Венеция Ангова и Александър Дунчев. От " Да, България " са Гергана Кабаиванова, Албена Симеонова и Тома Белев. От " Има Такъв Народ " са Пламен Абровски, Даниел Найденов, Петър Петров и Силвия Бакърджиева.

Най-сериозният проблем в България е потреблението и арендуването на земделски земи, уточни Албена Симеонова от " Да, България ". Представителите на най-малката партия, участник в съдружните договаряния, първа показа своите визии за развиването на българското земеделие.

Според нея 80% от директните заплащания отиват в по-малко от 2% от ползвателите на земи у нас. По думите ѝ би трябвало да бъде обърнато съществено внимание в програмата за развиване на селските региони за по този начин наречените тавани на заплащанията. Симеонова посочи, че в страни като Германия и Холандия заплащанията са сред 60 и 100 хиляди евро, а у нас би могъл да се употребява таванът на заплащанията, който е 100 хиляди евро.

Заради градушките и сушата фермерите имат потребност от подкрепяне за противоградни съоражения и решение на проблемите със сушата, акцентира Симеонова.

Според нея биоземеделието би трябвало да стартира да се предизвиква и даде образец с това, че Зелената договорка дава преимущество точно на това, а у нас то е едно от най-пренабрегваните.

Внедрена би трябвало да бъде и експортната дотация у нас, с цел да бъдат българските артикули на съответни цени. По думите ѝ те мъчно намират място в огромните вериги и имат проблем с ценообразуването, тъй като продуктите, които влизат от чужбина, влизат на доста по-ниски цени поради субсидирането.

От " Демократична България " настояха и за промени в туристическия отрасъл, който сега той е насочен към " ол инклузив " сегмента и страда мощно от Коронавирус рецесията. Те са на мнението, че би било хубаво да се съчетаят туризма, земеделското произвеждане и винопроизвоството.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО:

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР