Продължават проверките в здравните кабинети на детските заведения и училищата

...
Продължават проверките в здравните кабинети на детските заведения и училищата
Коментари Харесай

В Момента Се Намираме Във Война С Морбили!

Продължават инспекциите в здравните кабинети на детските заведения и учебните заведения по отношение на имунизационния статус на децата, както и издирването на контактните лица на приети в болница деца.

Засегнатите области са общо четири: Благоевград - 40 болни, София-град - 7, София-област - 3, Варна - 1. По възраст заболелите са разпредени както следва: до 1 година - 10; от 1-4 година - 24; от 5-9 година - 6; от 10-14 година - 2; от 15-19 година - 3; от 20-24 година - 1; от 25-29 година - 2; от 35-39 година - 2, над 40 година - 1.

Справка от последните години, сочи че през 2014-2015 година не е имало регистрирани заболели от морбили у нас, на идната година има един случай, до момента в който през 2017 година стигат 165 като гърмежът е в пловдивския квартал " Столипиново ", след това се придвижва в Пазарджик и в Монтана. Тогава успяхме да овладеем обстановката и епидемията беше спряна, тъй като се оказа добра имунологичната картина, разяснява доктор Кунчев.

През 2018 година болните от морбили доближават 13 души, а в този момент, единствено за два месеца, са към този момент 51, като единствено трима от тях са с повърхностен имунизационен статус, останалите въобще не са били ваксинирани.

Експертите са безапелационни, че имунизацията против морбили е единственият излаз за прекъсване на епидемията. А това е допустимо при 95% покритие на имунизацията. При първия банкет на имунизацията покритието у нас доближава до 93-94%, само че при втория банкет имаме 85-86-90%.

" В момента Националната референтна лаборатория към Националния център по паразитни и заразни заболявания, лабораторно ревизира всеки докладван за подозрение от районните здравни инспекции случай на морбили отвън благоевградското огнище. Изключително значимо е тази ангажираността на лекарите и здравните структури, с цел да реагираме още при първите случаи. Гражданите би трябвало да знаят, че най-уязвими са неимунизираните деца до 13-месечна възраст и най-много тези сред 6 и 13 месеца, при които понижава излъчената от майката на плода отбрана ", съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Ваксината не може да се сложи преди навършени 13 месеца на детето, напомни той.

Затова не водете новородените в чужбина и спрете контактите им с външни лица, прикани той. Въпреки че е песимистичен към осъществяването на тази рекомендация. " Когато предходната година споделих, че децата не би трябвало да се водят в чужбина поради зараза от морбили, ми звъняха да ме питат дали не може въпреки всичко да пътуват, че имали ваучери. Като че ли ще получат индулгенция ", разяснява той.

Като различен проблем в логиката на психиката на българина е и като се върне от чужбина незабавно да тръгне по родственици и в случай че е инфектиран, вирусът плъзва. А симптоматиката на заболяването не постоянно дава безапелационна диагноза за заболяването. Само лабораторният случай може да даде безапелационен отговор, разяснява проф. Кантарджиев.

Застрашени от морбили са и родените преди 1967 година, тъй като не са ваксинирани, само че по думите на Кантарджиев, множеството 60-годишни към този момент са прекарали заболяването, тъй че имат имунитет.

Бумът на морбили в Европа

В Македония има над 200 регистрирани случаи на инфектирани и 3 смъртни случаи на деца, в Сърбия инфектираните са над 3000. Броят на болните в Румъния също е огромен. Това са извънредно рискови страни за новородените, предизвестиха специалистите.

Ескалацията на морбили в Европа се следи през последните три години. Започнала е с обособени гърмежи в Украйна, след което са я последвали Румъния, Франция, Италия, Гърция, а по-късно и Македония, напомни доктор Кунчев. През 2016 година инфектираните с морбили в Европа са били 5273, през 2017 година - 25 863, а през 2018 година - 82 576. В България през предходната година случаите на морбили са били 13, а през 2017 година - над 100. Най-много смъртни случаи е имало в Румъния и Гърция.

" За " и " срещу " имунизацията

По отношение на така наречен антиваксъри Кунчев съобщи, че не приема спекулацията, че имунизациите неведнъж дават нежелани реакции.

" Точно противоположното - минимален е броят на обявените нежелани реакции точно при имунизациите. Освен това страната ни е извънредно демократична по повод съобщаването на нежелани реакции. Има работещ механизъм за съобщаването - на страницата на ИАЛ всеки жител и всяко здравно лице могат да рапортуват при подозрение за нежелана реакция към лекарствен артикул. Показателно е, че при 2 млн. и 200 хиляди имунизации през 2018 година са обявени едвам 108 нежелани реакции, болшинството от които са така наречен преходни реакции - повишение на телесната температура, отичане или зачервяване към мястото на слагане на имунизацията. Важно е да се знае, че 1 болен от морбили, срещнал 100 неимунизирани против болестта лица, разболява 95 от тях ", уточни доцент доктор Кунчев.

От здравното министерство регистрираха още, че при осъществени над 16 000 инспекции за пропуснати ваксини през предходната година, инспекторите са съставили 112 наказателни акта. Експертите обаче са безапелационни, че тези санкции от 50 и 100 лв. не вземат решение казуса. Най-сигурната мярка е имунизацията и там, където е пропусната, би трябвало да бъде осъществена. Вваксината е безвъзмездна.

По отношение развиването на имунизационния календар доцент доктор Ангел Кунчев уточни, че Експертният съвет по имунопрофилактика е взел решение: посредством Националната стратегия за грип от идващия сезон да бъде обезпечен безвъзмезден достъп до ваксина против грип за всички искащи хора над 65 години; да се понижат приемите на ваксина за туберкулоза от 4 на 3; да се промени схемата на банкет за пневмококова ваксина - от 4 на 3; да се вкара още една реимунизация против коклюш в по-висока възраст, както и да се вкара целесъобразна ваксина против варицела, която посредством национална стратегия да се слага гратис на искащите.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР