Притеснявате се, че ядете твърде много захар? Притеснението ви може

...
Притеснявате се, че ядете твърде много захар? Притеснението ви може
Коментари Харесай

Какво иска тялото ви, когато ви се яде сладко?

Притеснявате се, че ядете прекалено много захар? Притеснението ви може да е целесъобразно. Клинични експерти, диетолози и лекари, изясняват, че когато кръвната захар ненадейно се увеличи, кръвта в действителност става по-гъста. С течение на времето това може да докара до съществени здравословни проблеми и да усили риска от хронични болести, като диабет вид 2, сърдечни болести, инсулт и затлъстяване.

Според доста експерти по хранене, захарта от модифицирани храни (за разлика от здравословните въглехидрати, като сладки картофи или кафяв ориз) води до взаимозависимост. Това значи, че по формулировка, постоянната консумация на рафинирана захар нормално води единствено до повече апетит.

Най-вероятно всеки е тествал разнообразни способи, с цел да успехите желанието си за захар, само че един диетолог дава отговора, от какво тъкмо се нуждаем, с цел да го потиснем.

Протеин!

Протеинът е един от трите макронутриента, които обезпечават на тялото ни калории, с цел да ни заредят с сила. Другите два са въглехидрати (захари) и мазнини и всеки от тези три въздейства на кръвната захар по друг метод.

Въглехидратите водят до повишение на равнищата на кръвната захар незабавно след хранене, което кара панкреаса да отделя инсулин за превозване на захарта в кръвните кафези. Мазнините, въпреки това, не оказват директно въздействие върху кръвната захар. Яденето на храна с високо наличие на мазнини обаче може да забави храносмилането ви и да наруши способността на инсулина да транспортира захари в клетките ви.

Протеинът оказва помощ за надзор на равнищата на кръвната захар, като оказва помощ за закъснение на храносмилането, покачва ситостта (или какъв брой сити се чувствате след хранене) и понижава скоковете на кръвната захар след хранене, като понижава скоростта, с която клетките усвояват захарта.



И по този начин... може ли протеинът да обуздае глада за захар?

Консумацията на протеин води до освобождение на кръвната захар от храната, която ядете, в кръвта по-бавно, в сравнение с когато въглехидратите се употребяват независимо или в извънредно огромна порция. Това значи, че прибавянето на повече здравословни източници на протеин към вашата диета оказва помощ да поддържате постоянна кръвната захар, като в същото време забавя скоростта на асимилиране на нишестета и въглехидратите в храната. „ Тези два механизма, стабилността на кръвната захар и забавянето на усвояването на кръвната захар, оказват помощ за понижаване на глада за сладко.

Ако ядете богати на протеини храни, само че въпреки всичко изпитвате предпочитание за сладки неща, ето още едно нещо, което може да ви накара да мислите друго.

Друга постоянно срещана причина за глада за захар е да не приемате задоволително калории или верните типове храни. Ако ядете единствено елементарни, рафинирани въглехидрати, инсулиновата реакция на тялото ви ще бъде малко фрапантна, което ще докара до обособяване на доста инсулин от панкреаса.

Въпреки това, включването на здравословен протеин дружно с въглехидрати по време на хранене ще помогне за попречване на срив на кръвната захар, който ви кара да жадувате за захар. Това е по този начин, тъй като протеинът, дружно с фибрите, лишава повече време на тялото ви да се усвои. Това може да ви накара да се чувствате сити по-дълго след хранене.



Колко протеини могат да оказват помощ за справяне с глада за захар?

Чудите се какъв брой протеин ви би трябвало, с цел да потиснете глада си за захар? Дневните потребности варират според от възрастта, пола, тежестта и равнището на интензивност, само че общата формула е да консумирате 0,36 до 0,45 грама протеин на кг телесно тегло.

Друго значимо нещо е да разпределите отмерено приема на протеини денем. Например, в случай че дневната ви потребност е 75 грама протеин, може да помислите да ядете 15 грама на пет закуски или хранения, разпределени денем.

Друг добър метод да предотвратите желанието за захар е да обърнете огромно внимание на сигналите за апетит и да не си позволявате да гладувате прекомерно. Ако си позволите да стигнете до точката на недояждане, това ще накара тялото ви да жадува за елементарни въглехидрати, защото те са най-бързата форма на сила. Тогава е по-вероятно да се поддадете на изкушението и да посегнете към модифицирана нездравословна храна, с цел да задоволите глада си за захар.

Най-добрите източници на протеин за битка с глада за захар

Помислете за прибавяне на повече здравословни протеини – в това число протеин на растителна основа – към вашата диета и имайте такива постоянно на разположение. Най-добрият източник на протеин за битка с глада за захар може да са бобовите растения (леща, нахут, черен фасул, тофу и грах). Те са изключително ефикасни в битката с глада за захар, защото за разлика от месото и млечните артикули, тези източници на протеин обезпечават двойната изгода от протеин плюс фибри, което също по този начин понижава неочакваните разтърсвания в кръвната захар.

Ето кои са най-хубавите здравословни протеини, които може да включите:

Бобови растения: леща, фасул, нахут, тофу, темпе, фъстъци, зелен грах.

Пълнозърнести храни: овесена каша, кафяв ориз, див ориз, елда, сейтан.

Ядки и семена: киноа, семена от чиа, конопени семки, бадеми, тиквени семки.

Постно месо, риба и млечни артикули: Пиле или пуешко без кожа, извънредно постно телешко смляно месо, риба, яйца; скир, кварк, извара. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР