Президентската кампания изведнъж се оказа заредена с напрежение заради новите

...
Президентската кампания изведнъж се оказа заредена с напрежение заради новите
Коментари Харесай

Ето как Румен Радев внезапно се оказа застрашен

Президентската акция внезапно се оказа заредена напрегнато поради новите кандидати - проф. Герджиков и Лозан Панов. От безалтернативен за втори мандат, президентът Румен Радев най-неочаквано се оказа заплашен.

Един от “тримата големи”, както са известни в правосъдната власт ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и основният прокурор, се впуска в изборната конкуренция за президент. Лозан Панов, чийто мандат отпред на Върховния касационен съд изтича през февруари следващата година, издигна за своя идея независимостта на правосъдната система, която отстояваше и на настоящия си пост. Какво значи това?

От безалтернативен за втори мандат, президентът Румен Радев ненадейно се оказа заплашен. Инициативен комитет издигна кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, а неправителствената организация “Инициатива Правосъдие за всеки” - на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. ГЕРБ поддържа академичната фигура, а зад Панов ще застане обединението “Демократична България” ( “Да, България”, ДСБ, Зелените).

Така отпадна и последната конспирация за президентската акция: ще имат ли Демократична България собствен претендент, откакто останалите съидейници за смяна - “Продължаваме промяната” (ПП), “Изправи се. БГ” и “Има подобен народ”, поддържаха Румен Радев. Привидно номинацията на Лозан Панов, дело на Неправителствени организации и предприемчив комитет, не въвлича “Демократична България” в процеса. Макар в обществените мрежи за кандидатурата на Панов да избухнаха възгласи на утвърждение и възторг от последователи на Демократична България, припознали я за “своя”, груповите органи на обединяването ще излязат с решение за поддръжка постфактум. Подобно деяние оставя алтернатива и за тези гласоподаватели на Демократична България, симпатизиращи на Румен Радев, да гласоподават за втория му мандат на изборите на 14 ноември. В случай че от обединяването непосредствено бяха номинирали Лозан Панов, този акт би могъл да се изтълкува и като разграничителна линия за “коалиция на промяната” с подкрепящите Радев партии.

Една динамична президентска акция

С включването на висшия магистрат, паралелно с ректора на най-старото висше образователно заведение и някогашния военачалник - военен водач, предизборната акция получава мощен заряд и не просто ще господства над тази за парламентарните избори, само че ще бъде и неин локомотив. Гражданите са изморени от трети подред парламентарни избори за една година и разочаровани от партиите и безплодните им опити да сформират държавно управление.

Но президентската акция внезапно се оказа заредена напрегнато поради новите кандидати за “Дондуков” 2 - все хора, построили кариера отвън политиката, също като Радев. Инициативните комитети на Румен Радев и проф. Герджиков търсят оптимално необятен електорален обсег и са на практика огледални във връзка с състава - артисти, учени, лекари, учители, артисти, спортисти, известни персони.

Личност като Лозан Панов, издигналата го “Инициатива Правосъдие за всеки” и пристигналите да го поддържат пред президентството през вчерашния ден се свързват с една идея - за правова страна и промяна на правосъдната система в името на нейната самостоятелност. Това е и “брандът” на “Демократична България” - позиция, поредно отстоявана, също и написана като механизъм за промени в предизборната стратегия.

Ще се става ли?

Макар че тази характерност стеснява кръга гласоподаватели, които да бъдат привлечени, и е друга от речите за обединяване на жителите с протегнати ръце или от кредото “да бъда с народа си”, тя връща назад на терена диалога за правосъдната промяна, началото на всички начала за промени. Този диалог не съумя да се състои в просъществувалите за 4 месеца два Народното събрание.

Депутатите даже не го подеха, фокусирани върху защитата на основния прокурор Иван Гешев, отнета посредством законови промени, и провалените опити за закриване на спецправосъдието. Темата изпадна и от обществения спор, високомерен от канадското поданство на Кирил Петков, заплахата от екокатастрофа, ако в Черно море потъне корабът с азотна тор, скъпият ток, скъпият газ и прочие. Но още с първите си думи Лозан Панов даде да се разбере, че тази тематика е незаобиколима в неговата акция.

“Ако Кристиян беше тука - той би споделил:,,България се разсънва постепенно, ще се става!”, цитира ръководителят на Върховен касационен съд една от популярните речи на починалия правист Кристиян Таков, въодушевил мнозина за идеята за правова страна. Ако не почистим правораздаването, няма да се почисти нищо останало, уточни и юрист Велислав Величков от “Правосъдие за всеки”.

Неудобната тематика за правораздаването

Кампанията на Панов ще помогне на “Демократична България” да затвърди политическата си еднаквост, потърпевша от конкуренцията на “Продължаваме промяната”. Съдебната промяна е заложена във фундамента на Демократична България, само че не е основна за основателите на Политическа партия, които я загатват, наред със “смяна на основния прокурор” по дифолт - и толкова.

А други асоциират правораздаването с вдигнатия пестник на Радев. Самият Панов не спести рецензии към любимеца за втори мандат поради неговата безучастност по тази основна тематика чак до предишното лято. “Този катарзис се получи тогава, когато копоите на Гешев влезнаха в президентството. В този смисъл за мен това не е деяние, предизвикано от публичния интерес, а от персонален интерес”, съобщи Панов. Наред с това той дефинира кандидатурата на проф. Герджиков като метод “ДПС да се насочи към този пост”. “С това Движение имаме опит години наред като прикрит съдружник на господин Борисов. Пример за това е Висшият правосъден съвет (ВСС), където тази заварка работи доста добре”, съобщи Панов.

Своята кариера като ръководител на Върховен касационен съд обаче той също стартира като избор на статуквото, защото го поддържа болшинство във Висш съдебен съвет, свързвано с Движение за права и свободи и ГЕРБ. Но по-късно Панов, както написа “Капитал”, “се трансформира в отричане на тези, които го назначиха” - и ответният удар не закъсня под формата на разнообразни инспекции и опити за дискредитиране, даже и на брачната половинка му. Но всички те се провалиха. В словото си Лозан Панов също се върна към оня интервал: “... Върнах се и към времето преди да оглавя Върховен касационен съд и си спомних за „ претендента на Статуквото, пристигнал да овладее този съд “. Стана ми някак драго да се обърна и видя обратно, че с хвърлените камъни съумях да съградя основи - основите на независимостта”.

Президентски диспути ще изяснят на обществото другите възгледи за тази лелеяна самостоятелност. На единия от претендентите към този момент ги знаем.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР