Камбанен звън на нов храм в МонтанскоНов православен храм отвори

...
Камбанен звън на нов храм в МонтанскоНов православен храм отвори
Коментари Харесай

Камбанен звън на нов храм в Монтанско

Камбанен звън на нов храм в Монтанско
Нов православен храм отвори публично порти през днешния ден в село Крапчене в община Монтана, а камбанният му звън донесе наслада на миряните, които към този момент ще имат място, където молят дружно на Бога. Досега подобен те не са имали. Новоизградения божи дом е отдаден на  „ Свети великомъченик Димитър “. Освещаването на храмът бе осъществено от Видинският митрополит Даниил. Божието служение стартира от зори с утрина молитва,  помазване на  престола със свето миро и „ кръщелна вода “ и на целия храм. След освещаването бе отслужена и първата литургия.
На празника се събраха хора от близо и надалеч, представители на локалната власт, претендент народни представители, донори и медии.
Преди началото на божествената света литургия обръщения към присъстващите направиха Видинският епископ Даниил и кметът на Монтана Златко Живков.

„ Благодарим на Бога за това велико събитие  и за този огромен празник, съобщи митрополит Даниил. В думите си той отдаде заслужена респект на хората, отзовали се и от сърце отделили от своя труд и от своите средства за построяването на този храм. „ Това  е удостоверение за любовта и вярата на тези индивиди. И през всичките години, в които ръководя Видинска епархия се убедих, че Вие господин Живков напълно умишлено, методично, целеустремено и уверено подпомагате Българската православна черква и освен изградихте 6 нови храма, само че и през цялото това време  подкрепяхте свещениците от общината. Така те имаха опция да служат умерено, за което  сърдечно Ви благодаря! Нека не забравяме, че храмът е преди всичко  място за среща на индивида с Бога. С общата молитва ние получаваме силите да преодолеем компликациите и да създадем най-хубавото – да се обичаме, “ сподели още Владиката.
„ Днес извършвам един обед, който дадох преди доста години
на Вашия предходник Видинския митрополит Дометиан, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Тогава  обещах, че във всяко  село в община Монтана ще има православен храм и с освещаването на този храм изпълних това. Старите черкви бяха ремонтирани, а шест нови храма бяха издигнати. Те са  в селата Клисурица, Войници, Трифоново, Долна Рикса, Крапчане и най-големия от тях „ Свети Дух “ е в Монтана. “

Първата  копка за създаване на храма „ Свети Димитър “ в село Крапчене бе направена през 2015 година. Строежът е финансиран с  дарения и средства от община Монтана в размер на 170 хиляди лв. като съотношението сред тях е 50 на 50. Само изографисването на черквата се прави оценка на 35 хиляди лв.. Иконописите са дело на  Елена Адамова и тя е най-големия донор за храма.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР