Президентката на Молдова Мая Санду подписа закон, който забранява Георгиевската

...
Президентката на Молдова Мая Санду подписа закон, който забранява Георгиевската
Коментари Харесай

Молдова и Литва забраниха показването на знака Z и руската Георгиевска лентичка

Президентката на Молдова Мая Санду подписа закон, който не разрешава Георгиевската лента, оранжево-черен знак на съветския национализъм и, както и знаците "Z " и "V ", с които съветските войски означават машините си в украинската война.

Законът планува санкция от минимум 900 леи (49 долара) за производството, носенето и проявлението на неразрешените знаци. С подписа си президентката задейства действието на признатия пет дни по-рано от Народното събрание закон.

Руските военни машини в Украйна са отбелязвани с буквата Z, която по-късно стартира да се употребява като знак в поддръжка на войната. В Русия тя може да бъде забелязана върху облекла, по здания, даже деца в учебни заведения са строявани под формата на Z.

Бившият молдовски президент Игор Додон подлага на критика Санду, че "се бори със знаци, вместо с бедността ". Той се закани да провежда церемониал на успеха на 9 май, който обичайно се отбелязва в някогашните руски републики. В последните години обаче парадите също бяха превърнати в проява на поддръжка на експанзията против Украйна.

Миналия месец Санду подписа публично документите, с които Молдова кандидатства за член на Европейския съюз. Тя беше определена от прозападната част на молдовското общество и измести проруския президент Додон.

Също във вторник Народното събрание на Литва утвърди сходен закон, който не разрешава обществената приложимост на буквата Z, Георгиевската лентичка и други знаци на поддръжка за войната.

Литовският закон планува санкция до 900 евро за жители и до 1500 евро за компании.

Депутатите във Вилнюс прибавиха съветските знаци към съществуващата и до момента в закона възбрана за "символи на тоталитарни или властнически режими, употребявани в предишното или в този момент за поддръжка на осъществяваните от тях военна експанзия, закононарушения против човечеството и военни закононарушения ".

Миналата седмица депутатите в Украйна също не разрешиха съветските знаци на публични места, в реклами, върху облекла, в медиите и обществените мрежи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР