Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин,

...
Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин,
Коментари Харесай

Путин покани Тръмп за 9 май в Москва

Президентите на Съединени американски щати и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, се съгласиха, че подобряването на връзките сред техните страни дава отговор на ползите на двете страни, а също и на целия свят, се споделя в публикувано от Белия дом официално съобщение за срещата на двамата водачи, състояла се през днешния ден в коридорите на форума на Г-20 в японския град Осака, съобщи Българска телеграфна агенция.

Те са се договорили " двете страни да продължат полемиките по модела за надзор над въоръженията през 21-и век, който, както по-рано съобщи президентът Тръмп, би трябвало да включва Китай ".

Двамата президенти са разискали " настоящето положение на двустранните връзки ", а също по този начин " ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна ". Разговорът сред Тръмп и Путин е траял час и 20 минути.

За срещата описа пред публицисти в Осака и съветският външен министър Сергей Лавров. " Обсъдени бяха въпроси на стратегическата непоклатимост ", сподели той и посочи, че измежду другите тематики от дневния ред са били Сирия и Украйна.

В договарянията от съветска страна, с изключение на Лавров, са взели участие първият вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов, помощникът на президента Юрий Ушаков и прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

От американска страна са взели участие държавният секретар Майк Помпейо, финансовият министър Стивън Мнучин, и. д. началник на апарата на Белия дом Мик Мълвейни, помощникът на президента по националната сигурност Джон Болтън и прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

Путин е поканил Тръмп да посети Русия следващата година за честванията на 9 май на 75-ата годишнина от успеха над нацистка Германия, заяви Ушаков, представен от Франс прес.

Според него американският президент е реагирал " доста позитивно " на поканата.

В началото на срещата си с Путин Тръмп похвали " доста положителните връзки " сред двамата. Това стана на фона на тежката дипломатическа рецесия сред Съединени американски щати и Русия поради Сирия и Украйна и съмненията за съветска интервенция в американските избори, отбелязва Франс прес.

Тръмп и Путин разговаряха за първи път от срещата си в Хелзинки през юли предходната година. Тя провокира дискусия, като американският президент бе упрекнат в Съединени американски щати, че е бил прекомерно отстъпчив с съветския си сътрудник, отбелязва още Франс прес.

Руският президент Владимир Путин сподели по-рано през днешния ден пред в. " Файненшъл таймс ", че не приема доста от методите на своя американски сътрудник Доналд Тръмп, само че го счита за надарен човек, предава ТАСС.

Пространното изявление на съветския водач за английския всекидневник е оповестено както на уеб страницата на изданието, по този начин и на този на Кремъл.

" Господин Тръмп не е кариерен политик, той има свои визии за света и за националните ползи на Съединени американски щати. Аз, да вземем за пример, не съм склонен с доста от методите за решение на проблеми, които той употребява. Знаете ли обаче, съгласно мен той е надарен човек. (Тръмп) фино усеща какво чака от него гласоподавателят ", отбелязва Путин, представен от Българска телеграфна агенция.

Руският президент счита, че американският му сътрудник е победил на президентските избори през 2016 година, тъй като е съумял да вземе под внимание измененията в обществото, а не поради интервенция на Русия, каквато съгласно него не е имало. " Тръмп, за разлика от своите съперници, почувства измененията в американското общество и употребява това ", акцентира Путин.

Според съветския президент в Съединени американски щати облаги от глобализацията са получили водещите американски компании, т. е. техните мениджъри, акционери и сътрудници, само че междинната класа " остана настрана при подялбата на тази " торта ". Екипът на Тръмп тъкмо и ясно почувства това и го употребява в предизборната битка - ето къде би трябвало да се търсят аргументите за успеха на Тръмп на изборите, а не в митичната интервенция извън ", изяснява съветският президент.

" Именно тук, може би, се крият и неговите, на пръв взор, екстравагантни решения в областта на стопанската система и взаимоотношението даже с сътрудниците и съдружниците. Той обаче счита, че разпределението на ресурсите, разпределението на приходите от тази глобализация през последното десетилетие, е било незаслужено за Съединените щати. Аз в този момент не желая да споделям заслужено или незаслужено е това, не желая да давам оценки дали това, което той прави, е вярно или погрешно. Искам дружно с вас да разберем претекстовете на неговото държание ", споделя Путин.

Отговаряйки на въпросите за рецесията в Сирия и намесата на Русия, съветският водач отбелязва, че страната му е постигнала там по-значителни резултати, в сравнение с е очаквала. " На първо място, бяха унищожени огромен брой терористи, които смятаха да се върнат в Русия - става дума за няколко хиляди души - в Русия или в прилежащи страни, с които ние имаме безвизов режим. И едното, и другото са еднообразно рискови за нас ", показва той.

Освен това, отбелязва Путин, ние успяхме да запазим сирийската държавност и да стабилизираме ситуацията в района, което директно въздейства и на сигурността вътре в Русия. Наред с това, прибавя той, съветските въоръжени сили " натрупаха подобен опит, какъвто е невероятно да си представим при никакви учения в мирна конюнктура ".

" Ние установихме задоволително положителни, настоятелен връзки с всички страни в района и нашите позиции в Близкия изток станаха по-стабилни ", споделя Путин, като показва освен Иран и Турция, само че и други страни, на първо място Сирия, където " не допуснахме безпорядък, както стана да вземем за пример в Либия ".

" Аз съм последовател на това сирийският народ независимо да дефинира своята орис ", отбелязва той, отговаряйки на въпрос дали би би предпочел президентът Башар Асад да остане на власт там. Путин акцентира, че Москва прелестно си дава сметка за това, което става вътре в Сирия, и какви са вътрешните аргументи за спора, зародил в тази страна, само че избира " не незабавно да реже, а деликатно да обмисли, да огледа, без да бърза за на никое място, тъй че страните в спора сами да създадат нужните крачки към преустановяване на стегналото се противоборство ".

Путин се стопира и на друга точка на напрежение, Венецуела, като показва мнение, че силовата дипломация на Съединени американски щати по отношение на тази страна, опцията за приложимост на мощ, която не се изключва от някои западни страни, би била оскърбление за цяла Латинска Америка. При това той още веднъж дава за образец Либия и случилото се там след свалянето на нейния водач Муамар Кадафи, западната интервенция и последвалата революция.

" Защо би трябвало същото да се прави и във Венецуела? Или ние желаеме да се върнем към " политиката на канонерките "? Защо? Защо би трябвало в актуалния свят по този начин да бъдат унижавани латиноамериканските нации, да им се постановат извън форми на ръководство или някакви водачи? ", пита риторично Путин.

Говорейки за метода, по който венецуелският му сътрудник Николас Мадуро управлява страната си, съветският президент акцентира, че не дава оценки дали неговата политика е добра или неприятна. " Мисля, че от позиция на стопанската система, там доста неща можеше да се създадат по различен метод. Ние обаче не се бъркаме в това, то не е наша работа ".

Путин отхвърля изказванията, че Мадуро остава на власт с помощта на съветските военни, намиращи се във Венецуела. " Това няма нищо общо с действителността. Къде са всички тези самопровъзгласили се президенти, водачи на опозицията? Някои избягаха в непознати посолства, други се изпокриха, където намерят. Какво общо имаме ние с това? ", акцентира Путин.

Говорейки за съветските военни съветници във Венецуела, той отбелязва, че Русия още по времето на ръководството на президента Уго Чавес е продавала напълно легално, " без всевъзможни ограничавания и без каквито и да са проблеми " оръжие на Венецуела, по този начин както продават оръжие в чужбина Съединени американски щати, Англия, Китай и Франция. " Ние имаме контракти, а в тях е записано по какъв начин да обслужваме тази военна техника, че сме длъжни да образоваме там експерти, да поддържаме тази техника в обикновено боеспособно положение, и т. н. ", показва съветският президент.

" Ние обслужваме тази техника. Вече доста пъти самичък казвал и на нашите американски сътрудници: там няма наши войски ", акцентира съветският водач, добавяйки, че Русия има във Венецуела единствено експерти и инструктори. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР