Президентите на Франция и Алжир Еманюел Макрон и Абделмаджид Тебун

...
Президентите на Франция и Алжир Еманюел Макрон и Абделмаджид Тебун
Коментари Харесай

Президентите на Франция и Алжир ще подпишат декларация за възобновено партньорство

Президентите на Франция и Алжир Еманюел Макрон и Абделмаджид Тебун ще подпишат декларация за обновено партньорство сред двете страни след поредност от недоразумения за общото предишното на някогашната колониална империя и тогавашната ѝ колония.

Това оповестиха от Елисейския замък на втория ден от визитата на Макрон в африканската страна.

От дълго време стожер на стабилността в Северна Африка, през тази година Алжир стана още по-голям фактор за Европа с доставките на природен газ, различен на съветския.

Френският президент Еманюел Макрон беседва с алжирския си сътрудник Абделмаджид Тебун на фона на енергийната рецесия и очакванията на Европа за северноафрикански газ, както и на възходящата миграция през Средиземно море.

Алжир " има принос " за разнообразяването на източниците на газ за Европа, акцентира френският президент Еманюел Макрон пред публицисти по време на визитата си. Според него увеличението на доставките през газопровода за Италия е " добра вест за Европа " и Алжир може да усили потенциала с 50%. Въпросът за алжирския газ е най-много въпрос на европейска взаимност, защото Франция зависи относително малко от него, само че към този момент това няма да промени доста обстановката, акцентира президентът.

Той се спря в детайли на мъчителните тематики в дипломатическите връзки сред двете страни поради колониалното минало, които би трябвало да бъдат изгладени. От тях зависят доста капиталови планове на Франция, изключително в региона на енергетиката.

Макрон обърна особено внимание на алжирската юноша и даде обещание огромен взаимен учебен план. Бъдещето на Алжир не е антифренско, сподели той.

" Русия води колониална война " - добави Макрон в този подтекст и акцентира, че Алжир не може да не отхвърля такава политика.

Макрон увери още, че пред алжирския си сътрудник Абделмаджит Тебун е настоял за по-ефикасна битка с незаконната имиграция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР