Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американски войници няма

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американски войници няма
Коментари Харесай

Джо Байдън: Няма да изпращаме американски войници в Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че американски бойци няма да бъдат изпращани в Украйна на фона на огромната опасност от съветска военна инвазия в тази страна, представен думите му вестник The Hill и Агенция " Фокус ".

„ Американски сили няма да бъдат изпращани в Украйна “, съобщи американският водач пред публицисти.

Съединени американски щати и техните съдружници предизвестиха, че съветска инвазия в Украйна може да бъде неизбежна, защото Москва е концентрирала минимум 100 000 бойци покрай границата си с Киев.

Коментарите на Байдън идват ден откакто Пентагонът разгласи, че приготвя до 8500 бойци за евентуално разполагане в Източна Европа.

Повечето от тези войски ще оказват помощ на Силите за реагиране на НАТО, многонационални елементи, които Алиансът може да разположи в къс период. Тези съединения към момента не са задействани.

Запитан какво ще докара до разполагането на 8500-те бойци, Байдън сподели, че зависи от това „ какво направи или не направи Путин “.

„ Това не е провокативно “, сподели президентът, като уточни опасенията измежду съдружниците от НАТО в Източна Европа по отношение на концентрацията на съветски войски.

„ Всеки от Полша нататък има причина да се тревожи какво ще се случи и какви странични резултати биха могли да зародят “, сподели той. „ Нямаме желание да слагаме американски сили или сили на НАТО в Украйна. Но... ще има съществени стопански последствия, в случай че той (руският президент Владимир Путин) направи нещо, “ посочи президентът.

По-рано Байдън сподели, че изпращането на войски непосредствено в Украйна „ не е на масата “, само че сподели, че нашествието ще накара Съединени американски щати да укрепят защитата на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също сподели във вторник, че Алиансът няма да изпраща войски в Украйна.

„ НАТО няма да разположи войски в Украйна “, сподели Столтенберг пред Кристиан Аманпур от CNN във вторник.

„ Но би трябвало да сме сигурни, че няма неразбирателство по отношение на нашата подготвеност, нашия ангажимент да пазиме всички съдружници, изключително в източната част на Алианса “, продължи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР