Президентът на САЩ Джо Байдън направи необявено посещение в Украйна

...
Президентът на САЩ Джо Байдън направи необявено посещение в Украйна
Коментари Харесай

Байдън посети изненадващо Украйна преди годишнината от войната: Защо?

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън направи необявено посещаване в Украйна в понеделник, с цел да се срещне с президента Володимир Зеленски в предизвикателна проява на взаимност на Запада със страна, която към момента води това, което той назова „ брутална и несправедлива война “ дни преди една година от нашествието на Русия, оповестява „ Асошиейтед прес “.

„ Една година по-късно Киев остава недокоснат “ , съобщи Байдън след среща със Зеленски в Мариинския замък. Стискайки пръста си, с цел да очертае подиума, на който стоеше, ограден със флагове на Съединени американски щати и Украйна, той продължи:

„ И Украйна стои. Демокрацията стои. Американците са с вас и светът е с вас. “

Байдън прекара повече от 5 часа в украинската столица, като се съветва със Зеленски за идващите стъпки, уважи починалите бойци на страната и се срещна със чиновници на посолството на Съединени американски щати в раздраната от война страна .

Посещението идва в решителен миг: Байдън се пробва да резервира съдружниците си единни в поддръжката си за Украйна , защото се чака войната да се ускори с пролетните офанзиви. Зеленски притиска съдружниците да ускорят доставката на обещаните оръжейни системи и приканва Запада да даде бойни самолети – нещо, което Байдън отхвърли да направи.

Американският президент усети усета на терора, с който украинците живеят близо година, когато сирените за въздушно нахлуване завиха, тъкмо когато той и Зеленски завършиха визитата си в катедралата Свети Михаил със златен купол.

На тип тържествени, те продължиха необезпокоявани, до момента в който поставиха два венца и организираха минута безмълвие на Стената на възпоменание в чест на украинските бойци, убити от 2014 година, годината, в която Русия анексира украинския Кримски полуостров и подкрепяните от Русия боеве избухнаха в Източна Украйна.

Белият дом не навлезе в детайлности, само че сподели, че „ главната връзка с руснаците се е случила, с цел да се обезпечи унищожаване на спора “ малко преди визитата на Байдън в опит да се избегнат всевъзможни неверни калкулации , които биха могли да вкарат двете нуклеарни народи в директен спор.

В Киев Байдън разгласи спомагателни половин милиард $ американска помощ – в допълнение към към този момент предоставените над 50 милиарда $ – в това число снаряди за гаубици, противотанкови ракети, радари за въздушно наблюдаване и друга помощ, само че без ново усъвършенствано оръжие.

Украйна също упорства за системи на бойното поле , които биха разрешили на нейните сили да нанасят удари по съветски цели, които са били изместени от фронтовите зони, отвън обсега на ракетите HIMARS, които към този момент са доставени. Зеленски от своя страна разяснява, че той и Байдън са говорили за „ оръжия с огромен обхват и оръжия, които към момента могат да бъдат доставяни на Украйна, макар че не са били доставяни преди “ . Той обаче не даде детайлности за нови задължения. Украинският президент добави:

„ Нашите договаряния бяха доста ползотворни. “

Мисията на Байдън с визитата му в Киев , което идва преди плануваното пътешестване до Варшава, Полша, има за цел да подчертае, че Съединените щати са подготвени да се придържат към страната на Украйна, „ колкото е належащо “, с цел да отхвърлен съветските сили, даже когато изследванията на публичното мнение демонстрират, че поддръжката на Съединени американски щати и съдружниците за даване на оръжия и директна икономическа помощ е почнала да отслабва. За Зеленски символиката президентът на Съединени американски щати да стои един до друг с него на украинска земя, до момента в който годишнината наближава, не е малко нещо, защото той подтиква Съединени американски щати и европейските съдружници да обезпечат по-модерно оръжие и да ускорят темпото на доставка . Байдън посочи:

„ Мислех, че е извънредно значимо да няма подозрение, каквото и да било, по отношение на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна във войната. “

Посещението на Байдън бележи акт на непокорство против съветския президент Владимир Путин , който се надяваше армията му бързо да превземе Киев в границите на дни. Байдън, който е демократ, си спомни диалога със Зеленски в нощта на нашествието, като си спомни:

„ Онази тъмна нощ преди една година светът безусловно се готвеше за рухването на Киев. Може би даже краят на Украйна. “

Година по-късно украинската столица остава твърдо под украински надзор . Въпреки че сходство на нормалност се върна в града, постоянните сирени за въздушно нахлуване и честите офанзиви с ракети и дронове-убийци против военна и цивилна инфраструктура в цялата страна са съвсем непрекъснато увещание, че войната към момента бушува гневно. Най-кървавите боеве за момента са съсредоточени в източната част на страната, изключително към град Бахмут, където се организират съветските офанзиви.

Байдън предизвести, че „ бруталната и несправедлива война “ надалеч не е извоювана. Американският държавен глава акцентира:

„ Цената, която Украйна трябваше да понесе, беше извънредно висока. И жертвите бяха прекомерно огромни. Знаем, че предстоят доста сложни дни, седмици и години. Но задачата на Русия беше да заличи Украйна от картата. Завоевателната война на Путин се проваля. “

„ Той разчита, че няма да се държим дружно “ , твърди Байдън за съветския водач и прибавя:

„ Той мислеше, че може да ни надживее. Не мисля, че той мисли по този начин сега. Бог знае какво си мисли, само че не мисля, че мисли по този начин. Но той просто е сбъркал. Изцяло на неверен път е. “

Пътуването даде опция на Байдън да види от първа ръка опустошението , което съветската инвазия аргументи на Украйна . Хиляди украински бойци и цивилни бяха убити, милиони бежанци избягаха от войната, а Украйна претърпя вреди на инфраструктурата за десетки милиарди долари. Байдън, облечен в наследник костюм и присъщите си авиаторски слънчеви очила, даде обещание дълготрайна поддръжка за Украйна, като беше безапелационен, че „ свободата е скъпа и още:

„ Струва си да се борим толкоз дълго, колкото е належащо. “

„ И толкоз време ще бъдем с вас, господин президент, толкоз дълго, колкото е належащо “ , даде обещание Байдън. Зеленски, говорейки на британски, отговори: „ Ще го създадем “.

Украинският водач, облечен в черен суичър, както стана негов боен табиет, сподели посредством преводач, че „ необятната полемика “ на срещата им „ ни приближава до успеха “ — надяваме се, добави той, тази година. Той добави думи на признателност към Байдън и към американския народ за тяхната поддръжка. Ето какви бяха и думите на украинския президент:

„ Точно в този момент в Украйна се взема решение ориста на интернационалния ред. Украйна ви е признателна, господин президент, на всички жители на Съединени американски щати, на всички тези, които ценят свободата тъкмо както ние ценим тях. “

Въпреки че западните ракетни системи земя-въздух укрепиха защитата на Украйна , визитата означи редкия случай, когато президент на Съединени американски щати е пътувал до зона на спор, където Съединени американски щати или техните съдружници не са имали надзор над въздушното пространство. Американските военни нямат наличие в Украйна , с изключение на дребен отряд морски пехотинци, охраняващи посолството в Киев, което прави визитата на Байдън по-сложно от други скорошни визити на предходни водачи на Съединени американски щати във военни зони.

Докато Байдън беше в Украйна, американски самолети за наблюдаване , в това число въздушен радар E-3 Sentry и електронен аероплан RC-135W Rivet Joint, следиха Киев от полското въздушно пространство.

От седмици се натрупват спекулации, че Байдън ще посети Украйна към 24 февруари, годишнината от съветското навлизане. Но Белият дом неведнъж е казвал, че не е планувано президентско пътешестване до Украйна, даже откакто визитата в Полша беше оповестено по-рано този месец. От рано сутринта в понеделник обаче доста основни улици и централни блокове в Киев бяха отцепени без публично пояснение. По-късно хората започнаха да споделят видеоклипове на дълги кортежи от коли, движещи се по улиците, където достъпът е стеснен.

В Белия дом планирането на визитата на Байдън в Киев беше строго държано в загадка – със относително дребна група сътрудници, осведомени за проектите – заради опасения за сигурността. Президентът пътува с нормално дребен антураж, единствено с няколко старши сътрудници и двама публицисти, с цел да резервира тайната.

Попитан от кореспондент в петък дали Байдън може да включи спирки отвън Полша, представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби отговори: „ Точно в този момент пътуването ще бъде във Варшава “. Миг по-късно – и без подкана – Кърби добави: „ Казах „ тъкмо в този момент “. Пътуването ще бъде във – до Варшава. Не съм желал да звучи по този начин, като че ли загатвам за смяна в него. “

Байдън безшумно напусна обединената база Андрюс покрай Вашингтон в 04:15 часа сутринта в неделя, като направи спирка във военновъздушната база Рамщайн в Германия, преди да се насочи към Украйна. Той дойде в Киев в 08:00 часа сутринта в понеделник.

Други западни водачи също са пътували до Киев от началото на войната. През юни френският президент Еманюел Макрон , немският канцлер Олаф Шолц и тогавашният италиански министър председател Марио Драги пътуваха дружно с нощен трен до Киев, с цел да се срещнат със Зеленски. Британският министър председател Риши Сунак посети Киев през ноември малко откакто встъпи в служба.

Това е първото посещаване на Байдън във военна зона като президент . Неговите скорошни прародители Доналд Тръмп, Барак Обама и Джордж У. Буш направиха изненадващи визити в Афганистан и Ирак по време на своите президентства, с цел да се срещнат с американските войски и водачите на тези страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР