През юни стартира шестото издание на практическото обучение „Управлявай успешно

...
През юни стартира шестото издание на практическото обучение „Управлявай успешно
Коментари Харесай

Да ръководиш собствен бизнес не е за всеки

През юни започва шестото издание на практическото образование „ Управлявай сполучливо финансите на компанията си “.

Единият от лекторите е Димка Кънчева – ръководещ сътрудник в счетоводно консултантска компания CONSENDO.

Компанията предлага счетоводни и консултантски услуги, а във визията ѝ е заложено финансовото образование на бизнесмените, тъй че да ръководят бизнеса си с лекост и схващане.

Димка Кънчева е счетоводител и финансов съветник с 20-годишен опит. Пътят й на бизнесмен стартира като съосновател и ръководещ съучастник на финансовата счетоводна компания „ Гугушев файнъс енд акаунтинг” ООД, където от 2007 година до 2016 година натрупа опит в света на счетоводството.

Тя е един от основателите на BNI „ Успех” – сдружение, част от най-голямата интернационална организация за бизнес посредством рекомендации. Нейните познати я разказват с две думи: бизнесмен и водач.

В аудио подкаста „ Парите на бизнесмените “ Димка Кънчева дава отговор на въпроси, които получава по време на консултациите си и в обществените мрежи. Нейният канал в Tik Tok печели бързо известност и нови почитатели. Специално за читателите на Profit.bg Димка Кънчева показва идното издание на практическото образование и главните характерности на бизнесмена през днешния ден.



Готови ли бяха българските бизнесмени за провокациите, сложили пред тях пандемията, инфлацията и войната в Украйна?

Месец март на 2020 година донесе доста стрес на бизнесмените. Някои съумяха бързо да трансформират метода и режима си на работа, изключително тези, чийто бизнес може да се прави от разстояние. Но имаше и такива, които трябваше да затворят. Не мисля, че бизнесмените бяха подготвени за пандемията, само че през последните 2 години, най-малко това, което следя, е, че те започнаха промени, които дълго са отлагали.

Като да вземем за пример усъвършенстване на разноски, промени в бизнес процесите, тъй че да бъдат по-гъвкави. Тези бизнесмени, които са били финансово грамотни и са имали заделен буфер от средства, съумяха по-леко да преминат през последните 2 несигурни години.

Какво стои в основата на съответните решения?

Когато положителната подготовка срещне положителната опция, има положителни резултати. Аз имам вяра, че положителната подготовка постоянно води до съответни решения, изключително в бизнеса.

Как и къде бизнесмените могат да усвоят нови и потребни умения и познания?

Успешният бизнесмен за мен е човек, който непрекъснато се развива. Нови познания и умения е добре да се получават и развиват на доста равнища, не просто единствено в региона на бизнеса. Живеем във време, в което информацията е налична 24/7, и който има предпочитание да чете, да се включи в образования, да слуша лекции на експерти, от които да черпи опит и познания, ще го направи и ще развива себе си.

За мен един от най-работещите разновидности за учене е посредством процедура – по тази причина и образованието “Управлявай сполучливо финансите на бизнеса си”, което създадохме, е на практика ориентирано. Чрез на пръв взор елементарни образци участниците усвояват нови познания и незабавно щом завърши курсът, го ползват в своите бизнес проблеми.



Разкажете ни повече за това образование.

Създадохме практическото образование „ Управлявай сполучливо финансите на бизнеса си “ в партньорство с Ивайло Гърков от компанията Business Effect. По време на курса на извънредно наличен език предаваме комплицираната материя на фирмените финанси.

Така даже хора без финансова просветеност, каквито са и огромна част от бизнес притежателите на микро- и дребен бизнес, могат да я схванат. След това могат сами да основават и ръководят своите бюджети, да ценообразуват добре и да развиват по-успешно бизнеса си.

Първото образование организирахме през септември 2020 година, а до момента сме имали 5 издания онлайн. Водещ преподавател е Ивайло Гърков, който е финансист Executive MBA и Сертифициран съветник по Управление на смяната. Той с огромна лекост въвлича участниците в материята на финансите. Лектор съм и аз - в ролята си на счетоводител и данъчен съветник.

Участниците имат опцията да видят на процедура какво прави счетоводителят, какви са неговите пълномощия и по кое време е належащо да се потърси консултация с финансист. Когато притежателят на бизнес има като сътрудници счетоводител и финансист, може да възнамерява по-добре плановете си. И още преди да ги започва, да е видял слабите звена, на които да обърне внимание.

За кого е подобаващ курсът – хора с или без опит и обучение в областта на финансите и счетоводството?

Много желая да отговоря, че курсът е подобаващ за всички, само че това не е тъкмо по този начин. Подходящ е за хора, които в действителност желаят и имат желание да отделят време, с цел да погледнат бизнеса си през нова призма. На тези, които нямат доста опит в областта на финансите и счетоводството, даваме начални познания, върху които градим в допълнение знание и опит.

За тези, които имат знания, само че все не намират време да си създадат разбор, курсът е добър метод да си напомнят съществени понятия. Те преразглеждат бюджетите си, докладите за паричните потоци и ценовата политика на компанията, „ сверяват си часовника “.

През петте модула до момента над 30 индивида са минали образованието. Обратната връзка, която слушам от съвсем всички, е, че са си трансформирали ценовата политика, че са създали по-добри бюджети и по-добре си възнамеряват плановете, по които работят.

Най-ценното в курса е, че преглеждаме действителни бизнес проблеми на участниците. Ако имат обстановка с финансите на бизнеса си, могат да я разрешат даже по време на образованието и да получат противоположна връзка от останалите.

Предвиждате ли нови издания?

С огромно наслаждение споделям, че на 6 юни 2022 година стартира шестото издание на курса. Ранното записване, което е интензивно до 6 май, към този момент стартира.



Заслужава ли си пътят на бизнесмена?

Според мен си заслужава. Категорична съм, че не е елементарен, само че когато човек обича това, което прави, компликациите не го стопират. В днешното време на покачващи се равнища на инфлация бизнесмените би трябвало да бъдат добре готови и да могат да реагират на изцяло непредсказуеми обстановки на пазара.

Безспорно всеки един човек и бизнес се стремят към развиване, само че с този блян неизбежно пораждат обстановки, за които се оказваме неподготвени и това основава спомагателни компликации. В основата на добре взетите решения стои и положителната подготовка, тъй като тя дава самонадеяност за справяне с провокациите.

Да ръководиш личен бизнес не е за всеки, само че всеки може да гледа на това, с което се занимава, като на личен бизнес – с мисъл, с внимание към детайла, с предпочитание за схващане и развиване. Според мен, в това се крие и тайната на триумфа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР