През тази седмица светът загуби един от най-уникалните китаристи, раждали

...
През тази седмица светът загуби един от най-уникалните китаристи, раждали
Коментари Харесай

Музикални хроники: Сбогуване с неподражаемия Джеф Бек – любимецът на китарните богове

През тази седмица светът загуби един от най-уникалните китаристи, раждали се в миналото.

Британецът става прочут в групата The Yardbirds през 60-те, където наследява самия Ерик Клептън. Да замениш китарист като Клептън наподобява прекомерно неблагодарна задача, която неизбежно би приключила с неуспех, само че Бек, предложен на групата от приятеля си Джими Пейдж, не просто запълва мястото на Клептън.

Той трансформира The Yardbirds от блус пуристи, повлияни от Бъди Гай и Фреди Кинг, до изпреварила времето си група, насочваща английския рок в нови направления. Първият сингъл, който Джеф Бек записва с The Yardbirds, е Heart Full of Soul, в който той пресъздава тон, сходен на индийски ситар. Прави го месеци преди Beatles да вкарат инструмента в Norwegian Wood, а след това и в още техни песни. The Yardbirds се отдалечават от блус корените си, въпреки че за Бек няма проблем да свири блус – просто избира да търси неразучени територии.

 Beck playing live, black & white photograph

С новаторския си дух той съумява да промени китарната музика през 60-те и да вкара похвати, употребявани по-късно в хеви метъла, джаз рока и даже пънка.

Китаристът напуща The Yardbirds по ядовит метод и без непотребни заобикалки отсича: „ Те ме изхвърлиха… майната им “. После музикалният продуцент Мики Мост желае да го трансформира в поп звезда и двамата пробват да създадат огромен шлагер с песента Hi Ho Silver Lining. Но Бек е прекомерно революционно надъхан за такава кариера и бъдещето му добива контури с вълнуващия инструментал Beck’s Bolero, записан дружно с Джими Пейдж и Джон Пол Джоунс от Led Zeppelin плюс барабаниста на The Who Кийт Муун.

Когато Джеф Бек издава първия си солов албум Truth, той към този момент е привлякъл за артист бъдещата звезда Род Стюарт. Звученето на албума прилича това, с което Led Zeppelin ще създадат възторг малко по-късно. Може би групата на Джеф Бек щеше да има съизмерими със Zeppelin триумфи, в случай че не се беше сблъскала с проблеми към задържането на състава. Род Стюарт се разделя с Бек след втория албум Beck-Ola, а опитът да бъде сменен с младия Елтън Джон не стига по-далеч от репетиционното студио.

Не оказва помощ и фактът, че фамозният китарист просто не може да стои на едно място в музикално отношение и да затвърди един жанр, а непрекъснато усеща потребността да опитва. През годините Бек се колаборира с Guns N’ Roses, Кейт Буш, Роджър Уотърс, Ханс Зимер, Джон Бон Джоуви и още толкоз доста разнородни музиканти, че слушателите му привикват да чакат от него всевъзможни изненади. Единственото обезпечено е, че китарата му ще звучи ужасно – както се случи и в една от най-впечатляващите рок песни на 2022 година, Patient Number 9, дала името на титаничния албум на Ози Озбърн.

В музиката му просто не са нужни вокали, тъй като неговата китара е владетел на мелодиите и „ пее “ по метод, който не оставя място за различен глас. Джеф Бек се трансформира в любим на китаристите и въздействието му се разгръща до няколко разнообразни генерации. Брайън Мей (Queen), Дейвид Гилмор (Pink Floyd), Слаш (Guns N’ Roses) и Ди Едж (U2) са признавали, че са въодушевени точно от него. Дори Кърк Хамет от Metallica е разказвал, че се е учил на инструмента, свирейки Let Me Love You на Jeff Beck Group. Джон Фрушанте от Red Hot Chili Peppers пък е слушал Truth като дребен и се е чудил от кое място Бек вади тези звуци от китарата си. Самият Ерик Клептън не крие изумлението си от индивида, наследил го в The Yardbirds: “Той е най-уникалният и най-посветеният китарист ”.

През 2009 година Бек е въведен за повторно в Залата на славата на рокендрола и признава: „ Свиря по този метод, тъй като това ми разрешава да изобретявам допустимо най-безумните звуци. Всъщност, в случай че не нарушавам разпоредбите най-малко по 10 пъти във всяка ария, значи не си правя работата както би трябвало “. През последните години Бек свиреше дружно с холивудската звезда Джони Деп, а съгласно някои източници, артистът е бил до леглото на великия музикант в последните часове преди гибелта му дружно с няколко рок звезди.

Съвместната им работа беше доста скъпа за Джони Деп и му подейства лечебно в тежкия интервал към правосъдната борба с Амбър Хърд. Миналата година Деп дори издаде общ албум с Джеф Бек, озаглавен „ 18 “.

Легендата несъмнено в никакъв случай не изневери на себе си. И за него постоянно беше по-важно да е самоуверен, в сравнение с да бъде комерсиално сполучлив.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР