През тази седмица беше обявен първият хибриден ВЕИ проект със

...
През тази седмица беше обявен първият хибриден ВЕИ проект със
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Селото, което изчезва заради въглищата; Огромният хибриден ВЕИ проект до Ямбол

През тази седмица беше разгласен първият хибриден ВЕИ план със солари, вятърни турбини и акумулатори ще е край Ямбол. Инвеститори са основаната във Виена Renalfa IPP и датската Eurowind Energy. В първия стадий на плана, който включва фотоволтаичната централа, ще бъдат вложени близо 300 млн. Лв. Повече за плана прочетете.

Старозагорското село Бели бряг ще бъде заличено от картата поради въглищните рудници и още преди десетилетие и е част от концесията на държавните мини " Мини Марица-изток ". Проблемът е, че въглищната енергетика върви към залез и не е ясно дали има икономическа логичност в разрастването на рудниците и унищожаването на обитаеми места, в които така и така животът е подложен под въпрос.
Какво се случи
Инвеститори в България нови ВЕИ мощности в системата, което е в пъти повече от записаното в тактиките за развиване на зелената сила в България. В същото време мрежата не може да поеме такова натоварване, а страната се притеснява от далавера при оповестяването на планове, което е прекомерно евентуално да е самата действителност. Едно от решенията на страната, с цел да се оправи със спекулата при запазването на потенциал и по тази причина може да вкара такса от 50 хиляди лева за всеки мегават
Ако сте пропуснали:
- АЕЦ " Козлодуй ", " Акспо " и НЕК, имат 17.3 милиарда лева доходи и 1.8 милиарда лева Печалба. Като цяло оборотите в топ 30 порастват двойно, а облагата единствено с 25% поради огромни обезценки при " Булгаргаз " и Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово ". В същото време внушителните резултати от 2022 година обаче няма да се повторят през 2023 поради спада на енергийните цени, само че това не значи, че сдруженията няма да капитализират на положителните си финансови резултати от предходната година.
Реклама И още:
Въпреки рекордните пари в енергийния бранш, групата на губещите през 2022 г съществува най-много по счетоводни аргументи. за Топлоелектрическа централа " Ей И Европейски Съюз Гълъбово ", " Булгаргаз ", " Топлофикация София ".

Големи промени чакат пазара на електрическа енергия в България. НЕК към този момент няма да е публичен снабдител, като ролята му ще отпадне още от 1 януари съгласно план за смяна на ЗЕ. Целта е поетапна подготовка на пазара и семействата за идната либерализация за бита от 1 януари 2026 година - смяна, която към този момент трябваше да е в действие.?
Зелена сила:
още по-висока цел за въвеждане на ВЕИ. Делът на възобновимите източници ще би трябвало да стане най-малко 42.5% в потреблението на сила в Европейски Съюз до 2030 година. Брюксел също желае по-бърза процедура за утвърждение за внедряване на възобновими източници на сила.
Свързани публикации Багерите на " Мини Марица-изток " се готвят да изкопаят село Бели бряг 22 септември 2023, 09:29 Седмични вести за енергетика: Назначенията в сектора; 700 MW нови солари на хоризонта 16 септември 2023, 07:07 Нов връх - 2319 MWh слънчев ток в мрежата по обед 12 септември 2023, 15:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР