През септември инфлацията в Туруция достигна най-високото си ниво от

...
През септември инфлацията в Туруция достигна най-високото си ниво от
Коментари Харесай

Турция накара бизнесът да свали цените с 10%, за да се пребори с инфлацията

През септември инфлацията в Туруция доближи най-високото си равнище от 15 годни насам, само че президентът Ердоган и финансовият му министър избират немонетарните дейности против нея.

Още по тематиката
Отмъщението на вложителите

Краят на ниските лихви и политическата неустойчивост доведоха до отлив на капитали и валутни рецесии в Аржентина, Турция и Бразилия
5 окт 2018
Инфлацията в Турция доближи нов 15-годишен връх

Стойността на индикатора през септември е повишена с 25% на годишна база
3 окт 2018
Финансовата стихия на Турция

Турция е пред финансов колапс. Сривът на лирата до рекордно дъно разсъни страхове, че това може да е предвестител на нова рецесия на разрастващите се пазари
17 авг 2018 Турция предприе още една нетрадиционна мярка в битката си с високата инфлация, като предложи на бизнеса да понижи цените на стоките и услугите си, а той към този момент се е съгласил да ги смъкна с 10%. Това заяви новият финансов министър и шурей на президента Реджеп Тайип Ердоган Берат Албайрак по време на събитие за показване на новата стратегия за битка с рекордната инфлация в страната, предава Reuters.

С това турското държавно управление дава следващия отрицателен сигнал към пазарите и вложителите, откакто за рецесията в страната към този момент беше упрекнат Западът, а президентът Ердоган се разгласи срещу повдигане на лихвите и прикани турците да бойкотират американски артикули и $. Може би и по тази причина към този момент новината беше посрещната равнодушно от пазарите, само че специалисти са на мнение, че ще е необходим доста по-сериозен метод от това. Анализатори обаче са на мнение, че мярката е неприятна. " Този проект е безспорна нелепост ", споделя пред FT Пол Макнамара, фонд управител в GAM и добавя, че той дава доста неприятен сигнал ".

Албайрак обаче " битката против инфлацията и за ценова непоклатимост не може да се води само от страната и институциите ". От началото на тази година лирата загуби близо 40% от цената си. Миналият месец инфлацията доближи 25% при 18% през август.

Новият проект

По думите на Албайрак понижението ще бъде отразено във всички артикули, които влизат в турската потребителска кошница. Мярката е доброволна, само че участващите в акцията магазини ще могат да сложат логото на акцията на витрините си. Министърът изрази вяра жителите да предпочетат участващите търговци пред останалите. Албайрак предизвести бизнеса да не усилва цените и съобщи, че управляващите ще наблюдават за сходно държание. Създадена е и специфична гореща линия, на която тпотребителите могат да подават сигнали.

Планът включва още заледяване на цените на тока и природния газ. Банките пък ще дават 10-процентно понижение на високолихвените заеми, отпуснати след първи август т. година, само че Албайрак отхвърли да даде спомагателна информация.

Реакциите са отрицателни

Съвсем предстоящо, новината провокира хладната реакция на анализатори. " Това не е задоволително, с цел да се оправят с инфлацията ", разяснява пред Reuters Каан Назли, основен икономист към Neuberger Berman.

Прогнозата на Международния валутен фонд за икономическия растеж в Турция следващата година към този момент беше ревизирана през тази седмица на едвам 0.4% при 7.4% през 2017 година Труското държавно управление чака растеж от 3.8% т.г. при 52% за второто тримесечие.

На политическия фронт проектът на Албайрак алармира, че министърът е стеснен от президента Ердоган, който е неприкрит съперник на високите лихвени проценти. " Според мен това демонстрира, че Албайрак се е включил към лагера на Ердоган срещу високите лихви. Това е обезверен ход ", разяснява обстановката пред FT икономистът Нора Нойтебом към холандската банка ABN Amro.

Друга причина за терзание са назначенията в новия стопански съвет на Ердоган, измежду които е Игит Булут. Булут даде обещание, че Турция ще предприеме противоположни на рекомендациите на Международния валутен фонд ограничения, показва FT и напомня, че историята демонстрира, че нито едно административно установяване на цените и напън над бизнеса не е проработило против инфлацията - без значение дали е било през 70-те години при Джералд Форд в Съединени американски щати или при Уго Чавес във Венецуела.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР