През последните години за много хора смартфоните са се превърнали

...
През последните години за много хора смартфоните са се превърнали
Коментари Харесай

Nokia 9 PureView: Опит за революция

През последните години за доста хора смарт телефоните са се трансформирали във фотоапарати с информационни благоприятни условия. Създателите им ясно осъзнават значимостта на камерите, с които са оборудвани техните артикули, и голяма част от презентациите на новите устройства подчертават точно върху тези техни благоприятни условия.

Междувременно приемането на качествени изображения от дребните датчици на актуалните смарт телефони изисква доста сериозна обработка на информацията, идваща от камерите. Т.нар. computational (компютърна/изчислителна?) снимка в огромна степен се развива поради мобилните устройства. Използваните в тях логаритми разрешават все по-успешно преструване на резултати, за които обичайно е фотоапарат с огромен обектив.

Преди към година и половина попаднах из мрежата на информация на забавна разработка на американската компания Light. Там се трудят върху софтуерни логаритми, комбиниращи данните от многочислени разнообразни датчици в едно изображение. Още тогава си споделих, че тази концепция е доста подобаваща за мобилни устройства, защото дава обещание увеличение на качеството на фотосите, без неконтролируем растеж на размера на смарт телефона.

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война
В началото на тазги година, пък стана ясно, че компании като Sony, Xiaomi и Nokia ще се възползват от въпросната технология. Продуктът на последната е към този момент е на пазара...

Nokia 9 PureView – показване

Устройството е на пазара от известно време, по тази причина няма да изпадам в доста описания, а ще се съсредоточвам върху най-много върху камерите. Редно е да се означи, че Nokia 9 трябваше да се появи на пазара още предходната година. По-наблюдателните от вас евентуално ще виждат в дизайна на смарт телефона елементи, присъщи за устройства опреди 1-2 години, като необятни рамки към екрана, липса на прорези и така нататък

От обаче Nokia въобще не се тормозят от този факт. Синият ослепителен челен панел контрастира с екрана, наблягайки съществуването на въпросните рамки. Според мен дизайнът работи, пък и надалеч не всички харесват прорези в екраните, както се пробват да ни убедят доста други производители

Нещото, което може би демонстрира, че си имаме работа с релативно не чак толкоз пресни технологии и вграденият в екрана читател за пръстови отпечатъци. Работата му е нестабилна и нееднократно съумя да ме изнерви, до момента в който се оптитвах да отключа смарт телефона с една ръка. Самият датчик е преместен нагоре по отношение на това, което чака човек, само че с този факт се привиква бързо.

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война
Основни характерности на Nokia 9:

Тяло: Алуминиева рамка, стъклен заден панел
Размери: 155 на 75 на 8 мм; 172 гр.
Дисплей: 5,99-инчов OLED; 1440 на 2880 пиксела; 538 пиксела на кв. инч
Основни камери : Пет 12-мегапикселови датчика – два цветни и три черно-бели, (28мм; f/1.8); ToF сензор; 4К видео при 30 фрагмента в секунда; 1080p с 30 фрагмента в секунда; HDR;
Предна камера: 20 мегапискела; 4K/1080p с 30 фрагмента в секунда
Операционна система: Android 9 Pie
Чипсет: Qualcomm Snapdragon 845 с графичен чип Adreno 630
Памет: 6 GB RAM, 128 GB вградена памет
Батерия: 3320 mAh, поддържа се бързо зареждане с 18W адаптер;
Допълнителни: Четец за пръстови отпечатъци в екрана, слотове за две SIM карти.

Качество на фотосите

Най-интересният миг в Nokia 9, несъмнено, са камерите. Това е първият смарт телефон пет датчика на гърба (всъщност, в случай че броим и ToF датчика, то механически са шест), само че по този индикатор той не би трябвало да се съпоставя с останалите устройства на пазара, защото тук на процедура разполагате единствено с една камера, а другите са спомагателни.

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война
Както към този момент писах Nokia 9 употребява технология на компанията Light, която посредством софтуерен логаритъм сплотява информацита от голям брой дребни датчици, на процедура симулирайки държанието на по-голям подобен. Идеята е посредством този развой да се получават изображения с по-широк динамичен обсег и разширени артистични благоприятни условия, като вездесъщото изкуствено боке (размиването на фона).

На хартия концепцията звучи доста добре, само че стартирайки камерата челно се сблъсках със суровата реалност. Снимането с Nokia 9 e постепенно – приложението започва мудно, превключването на режими изисква време и всяка фотография се появява в галерията ви след 30-ина секунди " мислене ".

Отрано би трябвало да знаете, че това не е устройство, с което можете бързо да щракате фотоси, които след това незабавно да качвате в социалките. Разработчиците му чудесно осъзнават това и още по време на първичното конфигуриране на смарт телефона ще бъдете подканени да си свалите приложение за обработка на RAW файлове (в DNG формат) – т.е. такива, които съдържат минимално промена иформация, постъпваща от датчиците.

Дори да пропуснете тази стъпка съм убеден, че ще си спомните за нея още след първите няколко фрагмента. Снимките (в JPEG формат), които вади устройството са разочароващи на фона даже на устройства от междинен клас. По подразбиране логаритъмът за обработка подвига рязкостта дотолкоз, че изображенията наподобяват малко неестествени. За образец вижте фрагмента долу.

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война
Направих фотографията незабавно след един от проливните дъждове в София в края на юни. Из града не бяха наизлезли хората, а водата още се стичаше от листата на дърветата.

На идващия кадър долу можете да видите изрязан подробност от истинското изображение, генерирано от смарт телефона. Водата на листото стои съвсем пикселизирана. Също по този начин ясно се вижда светла линия по продължение на левия му край. Втората фотография е след ръчна обработка на RAW файла. Позволих да " шарпна " изображението, само че в този момент водата по листото наподобява много по-добре. Няма я и светлата линия.

 Оригиналният кадър от смарт телефона
Оригиналният кадър от смарт телефона

 Същата фотография, след лека заигравка с RAW файла
Същата фотография, след лека заигравка с RAW файла

За оценка на качеството на фотосите, които може да прави Nokia 9, изправих смарт телефона против Huawei Mate 20 Pro. Заснех фасадата на Народния спектакъл в София, след което още веднъж изрязах елементи от фрагментите, за по-лесно съпоставяне. Времето бе облачно и малко откакто направих долната фотография заваля следващият дъжд. Моментът обаче бе подобаващ защото небето не беше прекомерно ярко, че да не се виждат никакви елементи в него. В същото време под навеса на основния вход на театъра са налице задоволително сенчести места (но и не прекомерно тъмни), които да оказват помощ за оценката на динамичния обсег.

На идващите две изображения можете да видите съпоставяне сред елементи от горната част на фасадата на емблематичната постройка. Горното е от Nokia 9 като за задачата обратботих RAW файл и го sharp-нах оптимално, фрагмента от устройството на Huawei. Снимката от Mate 20 Pro пък е снимана с главната камера, с цел да е оптимално почтено сравнението.

 Снимка с Nokia 9
Снимка с Nokia 9

 Снимка с Huawei Mate 20 Pro
Снимка с Huawei Mate 20 Pro

Очевидно е, че Mate 20 Pro предлага повече елементи, макар че се изправя против петте датчика на Nokia 9. Резултатът съгласно мен е малко разочароващ.

Следващата двойка фотоси съпоставя обстановката в по-сенчест сектор фасадата на театъра.

 Снимка с Nokia 9
Снимка с Nokia 9

 Снимка с Huawei Mate 20 Pro
Снимка с Huawei Mate 20 Pro

Тук обстановката е противоположната – фрагментът от Nokia 9 несъмнено наподобява по-добре – обърнете внимание на детайлите над прозорците. Причината съгласно мен е, че системата от камери на този смарт телефон предлага малко по-висок динамичен обсег по отношение на камерата на Mate 20 Pro. Снимайки и с двата телефона концентрирах върху релефите в горната част на фасадата, където падаше много повече светлина.

Сигурно ви е направило впечатлени, че много приказвам за изостряне на фотосите. Причината е, че необработените изображения са " меки " и фините елементи някак си се губят. Именно по тази причина прибегнах към ръчно изостряне при детайлните съпоставения. Разбира се, в доста случаи сходна обработка може и да не е нужна. Все отново в случай че става дума за панорамна фотография, то няма да режете дребни части от нея. Вижте двойката фотоси долу. В цялостен размер качеството е доста положително, само че приближавайки човек чака малко повече от флагманско устройство.

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война
Разработчиците са оборудвали Nokia 9 много функционалности като запазване на информация за дълбочината на фрагмента, тъй че потребителят да може самичък да си избира къде да е фокусът на по-късен стадий. Допълнително, положително усещане ми направи портретният режим. " Изрязването " на стоящия на напред във времето обект е положително, въпреки че към момента не е съвършено.

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война
Заключение

Както към този момент загатнах Nokia 9 трябваше да се появи на пазара още предходната година. Ако това бе станало, то качеството на фотосите от смарт телефона щяха да стоят по-добре на фона на тези от конкуренцията.

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война
Един от главните проблеми обаче щеше да е непроменено – скоростта на снимане. Устройството снима постепенно и това няма по какъв начин да е другояче. Софтуерът би трябвало да сплотява информацията от пет камери, а по-късно да запише RAW файл, чиито размер постоянно е над 35 мегабайта. Това няма по какъв начин да става незабавно.

Искрено ми се желае Nokia 9 и Light да подобрят технологията и да я усъвършенстват за смарт телефони. Вероятно по-мощният хардуер, който виждаме всяка година ще помогне в тази тенденция. Най-важното съгласно мен обаче е това, че HMD Global (компанията, стащя зад смарфоните с марката Nokia) са задоволително смели да опитват

 Nokia 9 PureView: Опит за гражданска война
Мисля, че Nokia 9 PureView може да е сполучлив избор за тези, които желаят да нагласят и снимат съвършения кадър, да са подготвени да обработят фотографията и едвам по-късно да споделят резултата. Това автоматизирано изключва по-голямата част от потребителите Все отново, в случай че за вас фотографията е освен това от щракане на направления, то обърнете внимание на този смарт телефон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР