Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден

...
Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден
Коментари Харесай

Отбелязваме Европейската нощ на музеите

Тази година Европейската Нощ на музеите съответствува с Международния ден на музеите – 18 май, празнуван за първи път през 1978 година Целта на празника е да се увеличи информираността за ролята на музеите в обществото .

Европейската Нощ на музеите се провежда за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата и единствено за няколко години самодейността се популяризира сполучливо из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

По своя формат Европейската нощ на музеите е необятно отворена стратегия към допустимо максимален кръг от хора, които имат опция освен да се допрян до експонатите и творбите, показани от музеи и галерии, само че и да почувстват посланията им. Концепцията на самодейността е да се доближи до огромен кръг от хора, с акцент младата публика, посредством представянето на необикновена и атрактивна стратегия, която с изключение на опцията за запознаване с културното завещание, да предлага и други културни прояви .

Националната стратегия за отбелязване на обичайна европейска самодейност, направена от дирекция,,Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ на Министерството на културата включва: тематични изложения, концерти и разнородни арт прояви, както и специфични събития, отдадени на Нощта. В самодейността ще вземат участие общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат гости със свободен вход.

Нощта на музеите е отворена за всички.

Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската самодейност „ Нощ на музеите “ с вход свободен за външната и непрекъснатата хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В късните часове на деня посетителите ще имат опцията да прегледат една от най-богатите музейни сбирки в страната, да преоткрият малко известни обстоятелства за емблематични експонати и да запазят загатна от тазгодишното издание на Нощта на музеите със селфи в особено самостоятелен за задачата ъгъл.

За всички посетители, избрали да посетят НВИМ, Представителният оркестър на Националната гвардейска част ще изнесе концерт от 19.00 часа с известни творби от богатия си репертоар.

В обичайното ни предложение за лятно кино под звездите от 21.00 часа ще бъде прожектиран филмът „ Врагове “ (2017) на режисьора Светослав Овчаров с присъединяване на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев и други Той споделя за събития от пролетта на 1913 година по време на Балканската война, когато турски и български бойци от врагове стават съдружници. При неподходящи метеорологични условия прожекцията ще се реализира на закрито, в киносалона на Музея.

В Нощта на музеите вземат участие с отворени порти и специфични стратегии и филиалите на Националния военноисторически музей – Парк-музей „ Владислав Варненчик “ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.

Посетителите на Националния политехнически музей (НПТМ) ще имат опцията да прегледат две нови изложения - „ 310 години пишеща машина " (визуална история) и „ Полифония и техника. Динамичен разговор “. Музеят ще е със свободен вход от 18:00 ч. до 22:30 ч., а приемът на фенове ще бъде прекратен в 22:00 ч.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР