Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк

...
Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк
Коментари Харесай

Съветникът по националната сигурност на САЩ ще посети Близкия изток

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан ще посети през днешния ден Саудитска Арабия за диалози с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, а на следващия ден Израел за среща с премиера Бенямин Нетаняху, съобщи Ройтерс.

Говорителят на американското президентство Джон Кърби разгласи пред кореспонденти, че в разгворите с израелците Съливан ще подчертае, че е нужно борбата против " Хамас " в Газа да се води посредством по-високоточни удари, а не посредством пълномащабни нахлувания като плануваното против един от градовете в южната част на линията Газа.

При срещата със саудитците Съливан ще разиска " двустранни и районни въпроси, в това число войната в палестинския анклав, а също и напъните за реализиране на дълготраен мир и сигурност в района ".

Според източници държавното управление " Байдън " и Саудитска Арабия сега завършват съглашение за американски гаранции в областта на сигурността и оказване на подпомагане в региона на нуклеарните технологии за цивилен потребности. Това се случва в миг, когато сключването на съглашение за нормализиране на израелско-саудитските връзки като част от " огромна договорка " за Близкия изток към този момент не съумяват да се материализира.

Преговорите на Съливан с Нетаняху и другите представители на израелското политическо управление ще включват и тематиката за Рафах. Израел заплаши, че ще предприеме огромно нахлуване против града, само че Съединени американски щати са срещу сходна интервенция от филантропични съображения, защото Рафах е претъпкан със стотици хиляди палестински бежанци, които избягаха там от другите зони на бойните дейности в линията Газа, показва Българска телеграфна агенция.

Кърби сподели, че Съливан ще пропагандира за по-целенасочен метод в борбата с бойците на " Хамас ". Той добави, че предмет на диалозите на Съливан ще бъдат и намиращите се в застой опити да се подписа съглашение с " Хамас " за освобождение на болните, възрастните и ранените заложници, които радикалните палестински бойци взеха при нападението против Южен Израел на 7 октомври.

На конференцията си Кърби заяви, че група американски медици, които са били блокирани в болница в Газа, където са оказвали здравна помощ, към този момент са изведени от палестинския анклав.

По-рано през седмицата се появи информация, че лекари от Съединени американски щати, в това число 10 от Палестинско-американската здравна асоциация, организация, основана в Съединени американски щати, не са могли да изоставен Газа, откакто Израел затвори граничен пункт " Рафах ". Те възнамерявали да си заминат, откакто били на двуседмична задача в по този начин наречената Европейска болница в Хан Юнис, град, близо до Рафах в Южна Газа.

Вчера 17 от общо 20 американски лекари и медици са напуснали Газа. Мога да ви успокоя, че всеки от тях, който е поискал да замине, е напуснал Газа. заяви Кърби.

Говорител на Държавния департамент посочи пред Ройтерс, че част от блокираните лекари са съумели да изоставен анклава благодарение на американското посолство в Йерусалим.

Трима обаче решили да останат в Газа, сподели добре информиран източник, който добави, че те са взели решението с ясното схващане, че американското посолство може повече да не е в положение да уреди заминаването им, както е съумяло да направи през вчерашния ден.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР