През годината работата на Министерството на отбраната зависеше от сработването

...
През годината работата на Министерството на отбраната зависеше от сработването
Коментари Харесай

Много от целите за модернизация на Армията за 2017-а, остават и за 2018-а

През годината работата на Министерството на защитата зависеше от сработването на обединението ГЕРБ – патриоти (в по-малка степен) и сработването на държавното управление с президента (в по-голяма степен). Но отвън политиката се разчиташе на обстоятелствата, а те бяха в интерес на армията. 3-годишна рамка за съвременни самолети и кораби, гласувана от 2016 година. За 2017 година 171 млн. лв. за кораби и 230 млн. лв. от общо 683 млн. до 2018-а – за изтребители. Служебното държавно управление взе решение шведската компания " Грипен " да е първа за доставка на нови изтребители.

Като цели за 2018 година на Министерството на защитата останаха смяна в разпоредбите за публичните поръчки, плана за рационализация на военноморските ни сили.

Армията изпраща годината със спрян план за пазаруване на нови изтребители, блокирани покупко-продажби за ремонта на старите МиГ-ове, неясноти към финансирането на транспортните ни самолети " Спартан ", за които трябват към 34 млн. лева, спряна договорка за строителството на кораби и незапочнала рационализация на сухопътните войски.

От Новата година България поема Председателството на Съвета на Европейски Съюз и към този момент ще би трябвало да движи процеса като част от новата европейска стратегия за съдействие в защитата, известна като PESCO. Страната ни ще взе участие в процесите за стандартизиране на военния ни превоз – концепция на НАТО за така наречен " Военен Шенген ", европейски логистичен хъб и морско наблюдаване. Политиката на Западните Балкани, която ще е измежду главните, към този момент се поддържа с съществуването на военни представители на задачата на НАТО в Косово и на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина.

Целия обзорен репортаж за миналата година в бранша на защитата чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР