Кой е виновен, че Симеоновският лифт не работи? Това бе

...
Кой е виновен, че Симеоновският лифт не работи? Това бе
Коментари Харесай

СОС за Симеоновския лифт: 2 часа за станалото преди 17 години, 30-тина минути за проблемите сега

Кой е отговорен, че Симеоновският въжен превоз не работи? Това бе главният въпрос на първото изключително съвещание на Столичния общински съвет през днешния ден - най-малко по проект. Първите 30-тина минути бяха отделени за въпроси и нападки от страна на ГЕРБ-СДС към кмета Васил Терзиев за обстановката в Столична община след проливния дъжд.

После стартира съвещанието " всъщност ". Или - както признаха голям брой общински съветници - главно обвинявания и политически изявления.

Още преди съвещанието от ПП-ДБ-СС хвърлиха топката за спрения от частен притежател въжен превоз в дворчето на ГЕРБ - управлявали по време на приватизацията на сдружението " Въжени системи ", което дава отговор за лифтовете на Витоша, през далечната към този момент 2007 година

От ГЕРБ-СДС оповестиха, че ще издигнат проблема пред Надзорния съвет на Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ). Борис Бонев ( " Спаси София " ) означи, че по този начин ГЕРБ ще изправят общината пред тежък юридически въпрос, за който са виновни те с неприятния контракт за приватизация, подписан по времето, когато Бойко Борисов бе кмет (а ГЕРБ в своя зародиш). От ПП-ДБ-СС означиха, че договорът изисква единствено да има работещ въжен превоз (а в действителност и влек е достатъчен).

" Йорданка Фандъкова нищо не е направила за другите лифтове, които не работят ”, означи Христо Копаранов.

Не стана изцяло ясно какво решение тъкмо оферират от най-голямата група в Съвета. Кметът Васил Терзиев изясни в дълга тирада, че би трябвало всичко по тематиката да се разиска деликатно. И предложи:

" Нека да създадем краткотрайна комисия в Столичен общински съвет, която да се занимава с проблема относно неработещите лифтове, водещи до Витоша. Нека да създадем съответен проект, който да бъде подсилен от всички. "

От ГЕРБ-СДС повдигнаха въпроса за какво притежателят на лифта - " Витоша Ски " - не е поканен на съвещанието. И традиционно игнорираха какво споделят съперниците им в съвета. Прошко Прошков означи:

" От " Спаси София " през днешния ден споделят - решението е ние да си вземем лифтовете. Свързваща инфраструктура, да направим проект, това е отлично. Но обстановката е друга сега. Връщаме се в действителната политика. Ние имаме принадлежности да накараме притежателя, даже да сядаме на маса, да не сядаме с празни ръце. "

От ПП-ДБ-СС означиха, че в действителност няма сходен инструмент - притежателят не нарушава предмета на активност, в случай че лифтът не работи, и това е поради метода, по който е написан договорът. От ГЕРБ.

Андрей Зографски от Секретен сътрудник изяснява, че две години са се водили каузи по заповедта на Фандъкова за рестартиране на лифта, за която е било ясно, че " нищо няма да се случи ". Пък употребените членове на Закон за устройство на територията сочат, че в случай че инспекцията покаже, че техническото оборудване не може да бъде възобновено, Следствен отдел към окръжна прокуратура следва да постанови премахването му, вместо възобновяване му.

" В никакъв миг госпожа Фандъкова не постановява премахването на рискови уреди ", означи той.

Антон Хекимян (ГЕРБ) сподели класа, като се подигра на сътрудника си за качествата му в четенето. 

" Вие продължавата да споменавате имената на Борисов, Фандъкова и Георгиев, което значи, че сте и с двата крайници в предизборната акция ", означи той. " Къде е притежателят на лифта? Няма го! Криете го! "

Левицата също не спести рецензии към ГЕРБ. Диана Тонова (БСП) напомни, че Елен Герджиков преди години споделя, че договорът изисква да се резервира предмета на дейност, само че това не значи, че би трябвало да работят лифтовете.

Тонова изведе и свое юридическо тълкувание - тъй като в контракта " лифтовете " са в цялостен член, това значи, че би трябвало да работят всички, освен един.

Пламен Данаилов от " ИТН " зададе за многообразие съответен въпрос - има ли разбори или визия от зам.-кметовете за това какво следва от тук нататък.

" Напълно съм склонен - хубаво е да се гледа обратно, да се търси отговорност, само че би трябвало да вървим и напред ", добави той.

Отговор не получи.

Борис Бонев акцентира, че през годините нито Бойко Борисов, нито Йорданка Фандъкова са повдигали тематиката по какъв начин е приватизирано сдружението " Въжени линии ".

А Екатерина Йорданова от ГЕРБ означи, че тя поради това е станала общински консултант:

" Всъщност принципалът е взел решение за тази приватизация. Още три пакета бяха подготвени за концесия, за отдаване чартърен по-скоро. Това мен ме направи общински консултант в тези години, тъй като считах, че не трябва да бъдат приватизирани " Въжени линии ". Това, което успяхме да спрем с господин Борисов е да бъде спряна приватизацията на столичния градски превоз. "  
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР