Преструваме се да ви приветстваме и се преструвате, че искате

...
Преструваме се да ви приветстваме и се преструвате, че искате
Коментари Харесай

ЕС и Западните Балкани: Време за стоп и ново начало

" Преструваме се да ви приветстваме и се преструвате, че желаете да се присъедините ". Това е злополучното положение на връзките сред Европейския съюз и шестте страни от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия). Нещо като вариация на шегата от дните на социализма, съгласно която комунистическите стопански плановици работят по този начин, като че ли заплащат на служащите, а служащите се преструват, че работят. Но обстановката във всяка от тези страни не е смешка. Това написа австрийският народен всекидневник Die Presse, представен от организация " Фокус ".
Безработица, беднотия, бягство на младежта на Запад, националистически настройки, цинично потребление на историята (или по-скоро: романтично) като политическо оръжие…
Перспективата за присъединение към Европейски Съюз на шестте страни е далечна и не е съдействала за това обстановката в Западните Балкани да бъде толкоз рискова, колкото бе след края на войните отпреди две десетилетия. Политиката на разширение на Съюза се провали в това отношение.
Сега би било фрапантно политическо решение. Европейски Съюз би могъл да ускори съпротивата след европейските избори и новите водачи, тъй като знае, че множеството жители на Европейски Съюз не се интересуват от присъединението на небогати и институционално обременени страни. Съюзът може изцяло да се откаже от проекта за един ден страните от Западните Балкани да в действителност бъдат подготвени за присъединение.
Тази политика на криене на главата в пясъка би била историческа неточност. Предупрежденията, че Китай, Русия и Турция по-късно ще разделят Западните Балкани между тях, бяха бързо доказани. Кремъл обаче не се интересува от политическа непоклатимост, от появяването на просветна и буржоазна народна власт в този район, нито пък китайската комунистическа партия или турските автократи. Краят на напрежението сред балканските етнически групи надали би бил вероятен в този вид. Няма значение дали казусът е директно до границите на Европейски Съюз.

Ето за какво тук има предложение да се преработи връзката сред Съюза и Западните Балкани. Тя включва следното: в границите на 10 години да бъде построен съюз по модела на Европейски Съюз. Той ще включва унищожаване на всички цени, вътрешен пазар с четирите съществени свободи, обща политика за енергетиката, телекомуникациите и превоза. Строго видяно, става въпрос за фактически използване на правото на Европейски Съюз, защото всеки претендент за присъединение въпреки всичко би трябвало да го направи. " Ние, Европейски Съюз, ви поддържаме с пет пъти повече пари, които получавате като предприсъединителна помощ. Това са 60 милиарда евро, колкото Европейски Съюз изразходва за поощряване на селското стопанство единствено за една година. И в случай че можете да извършите всичко това, ние ще ви приветстваме дружно вместо, както сме правили до момента, на стадии (рискувайки, че Сърбия ще блокира приемането на Албания след присъединението или обратно) ", като че ли гласи посланието на Брюксел.
Нека да назовем тази оферта „ Нов проект на Шуман ". В изказването на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година се отразява и днешната политическа задача за Западните Балкани: „ Европа не може да бъде открита едновременно, нито с просто обобщение. Тя ще излезе от съответни обстоятелства, които първо основават взаимност на дейностите ", заключва австрийският ежедневник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР