Препечатваме текста на Адриан Николов от сайта на Института за

...
Препечатваме текста на Адриан Николов от сайта на Института за
Коментари Харесай

Как би се отразила на България европейска минимална заплата?

Препечатваме текста на Адриан Николов от уеб страницата на Института за пазарна стопанска система.

Когато една концепция е нездравословна, само че популистка, то с времето тя се приема от разумно мислещите като нужното зло. Става, обаче, по-лошо, когато същата нездравословна концепция, още веднъж по популистки аргументи, стартира да се „ усъвършенства “. Това се случва с минималната работна заплата сега на европейско равнище.

На фона на пороя от обещания – от ограничение и пренасочване на мигрантите, през облагане на интернет колосите и по-агресивни климатични политики, до предоговаряне на главните съглашения на които е учреден Европейският съюз (ЕС), който засипа европейските гласоподаватели в хода на акцията за Европейски парламент, една новопредложена политика наподобява изключително рискова за източноевропейския пазар на труда и конкурентоспособността на новите страни-членки. Тук приказваме, несъмнено, за лансираната концепция за европейска минимална заплата, която откри поддръжка както измежду множеството леви партии и претенденти, по този начин и, по-неочаквано, от лидера на листата на ГЕРБ за европейските избори.

Предложението за въвеждане на общоевропейска минимална заплата съществува, най-общо, в три обособени форми. Първата допуска една и съща съразмерност на минималното възнаграждение по отношение на междинното за всички европейски страни, без значение от равнището на икономическото и обществено развиване. Например такава е концепцията на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който предлага това да бъде закрепено на 60% от медианната заплата. По-мекият вид на този метод е препоръчаният от френския президент Еманюел Макрон, който се афишира в интерес на европейски механизъм за установяване на минималното възнаграждение, без да влиза в елементи за метода, по който той ще действа. Най-твърдият, който се поддържа най-вече от крайнолеви претенденти, постанова едно и също твърдо ниво на минималната заплата за целия блок. Изтъкваните от всички аргументи за въвеждането на европейска минимална заплата са в общи линии едни и същи – битка с неравенството в приходите, както сред европейските страни, по този начин и вътре в тях, обществена правдивост и коригиране на „ вредите от неолибералните политики “.

Разбира се, въвеждането на подобен метод към определянето на минималната заплата, изключително в най-крайния ѝ вид, няма да реши нито един от тези проблеми; назад, най-вероятно ще спомогне за задълбочаването им. Най-лесно може да бъде оценено най-конкурентното предложение, а точно фиксирането на минималната заплата на 60% от медианната за всяка от обособените страни[1].

За страдание, структурната статистика на заплатите и разноските за труд на Националния статистически институт се събира един път на четири години (последните налични данни са за 2014 г.), а единствено тя включва медианното възнаграждение. От последните четири издания на това проучване обаче откриваме, че в България отношението сред междинната и медианната заплата е относително непрекъснато – сред 69-71%, което ни разрешава с относителна акуратност да изчислим медианната заплата въз основа на междинната такава. Предвид че междинната брутна месечна заплата през 2018 година е 1135 лв., то това слага медианната заплата за същата година на равнище от към 795 лв.. Следователно съгласно оферти метод за установяване на минималните заплати в Европейски Съюз, тази в България през 2018 година би следвало да е почти 475 лв..

Любопитното е, че по този начин изчислената минимална заплата е по-ниска от тази, която е в действие в България през 2018 година, от 510 лв. . С други думи, в случай че предлагането за европейска МРЗ се ползва като „ тъкмо 60% от медианната заплата “, а не „ най-малко 60% или повече “, то това значи, че минималното възнаграждение в България би трябвало да бъде понижено . Предвид, че отношението сред междинна и медианна заплата е много устойчиво през последните две десетилетия, на процедура фиксирането на МРЗ като дял от медианната заплата ще докара до задържане на растежа на МРЗ в България, и до нейното понижаване по отношение на днешните ѝ нива, обратно на тезите и предложенията на множеството профсъюзи и леви политици у нас.

Въпреки че е надалеч от съвършен вид, сходна твърда взаимозависимост сред медианна и минимална заплата се доближава до концепцията за въвеждане на механизъм за установяване на МРЗ, вместо определянето ѝ посредством договореност сред работодателите, синдикатите и държавното управление. Разбира се, за предпочитане е сходен механизъм да включва и други макроикономически знаци, само че в тази ситуация на България даже и препоръчаното е за предпочитане пред сегашния метод. Това понижение и задържане обаче едва ли ще се случи на процедура, най-малкото тъй като няма забележима причина Европейски Съюз да забрани на страните членки да усилват своята МРЗ над заложения европейски най-малко.

Проблемите с въвеждането на обединен европейски способ за установяване на МРЗ обаче идват от другаде. На този стадий от развиването на Европейски Съюз обществената политика е съвсем извънредно в ръцете на страните членки и методът, по който се води тя е директен резултат от тяхното икономическо и обществено развиване. До огромна степен заплатите са функционалност на продуктивността на труда и всеки опит за изравнява на метода за определянето им, сред страни с фундаментално друга конструкция на стопанската система и равнище на икономическо развиване, води до обилни несъответствия. Дори и при горното просто пресмятане да наподобява, че единственият съответен препоръчан метод да послужи като спирачка на растежа на минималната заплата в България, няма гаранция че отношението сред медианна и минимална заплата на европейско равнище ще се резервира такова в бъдеще, вместо разликата да бъде намалявана.

От друга страна би трябвало да имаме поради и днешния образ на европейската политика. През последните години все по-ясно следим разделяне по линията Изток-Запад, най-много заради все по-често изразяваната от някои западноевропейски страни позиция (Франция най-гласно), че новите страни членки им оказват нелоялна конкуренция с ниски налози и заплати, което основава „ обществен дъмпинг “. По тази причина отводът от суверенитет в региона на обществената политика и делегирането на решенията за нея на европейско равнище може да се трансформира в метод за намаляване на конкурентните преимущества на Източна Европа, изключително поради че се радват на поддръжката на Макрон, който слага високо измежду политическите си цели битката със „ обществения дъмпинг “.

Ако оставим настрани горните няколко наблюдения, за предложенията за европейска минимална заплата важат всички проблеми, до които води поддържането на политика на МРЗ по принцип:

– деформиране на пазара на труда;

– затваряне на достъпа до него за служащи с по-ниско обучение, квалификации или опит;

– по-малко работни места;

– извиване на ръцете на работодателите, сред доста други.

В този смисъл, в случай че политиката на Европейски Съюз следва да се насочи към повече конкуренция, а не към повече взаимност, то въвеждането на европейска минимална заплата би трябвало да се изостави напълно.

В умозаключение, към този момент знаем прекомерно малко по отношение на какво в действителност се крие зад предложенията за европейска минимална заплата, най-много тъй като тя е по-скоро политически слоган, в сравнение с действително политическо предложение. Видимо обаче тя крие опасности от уравниловка и рискове от намаляване на конкуренцията, изключително за Източна Европа.

[1] Тук би трябвало да създадем нужното разграничаване сред междинна и медианна заплата – медианата е цената, която разделя на две равни елементи обещано голям брой, в тази ситуация това на заплатите. Важно е да се знае, че медианата постоянно е друга от междинната аритметична стойност, в обсъждания случай доста по-ниска. Средната аритметична стойност няма по какъв начин да се употребява за основа на минимална работна заплата (МРЗ), защото всяко нарастване на МРЗ я покачва доста, ограничавайки евентуалната най-ниска стойност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР