Става дума за законопроект за ратифициране на международен договор за

...
Става дума за законопроект за ратифициране на международен договор за
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри промяната в договора със САЩ за самолетите F-16 Block 70

Става дума за законопроект за одобрение на интернационален контракт за Изменение и допълнение № 2 на интернационален контракт (LOA) BU-D-SAB " Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка " (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби (Foreign Military Sales-FMS), импортиран от Министерския съвет на 22 април.

Очаква се през днешния ден Народното събрание да гласоподава законопроекта, като той е точка четвърта от дневния ред.

В отчета на комисията по защита по първото четене на законопроекта се показва, че Международният контракт за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка по изискванията на програмата за задгранични военни продажби на Съединени американски щати е признат от 44-ото Народно заседание на 26 юли 2019 година Законът за ратификация е обнародван в " Държавен вестник ". Изменение и допълнение № 2 към интернационалния контракт е направено съгласно условията на американското законодателство за военни продажби и отразява практиката за осъществяване на промени в интернационалните контракти, посочена в общоприетите условия на договорите, се споделя в отчета.

Сред по-съществените аргументи в отчета на комисията се акцентират поправяне на периоди за обезпечаване на съответните съставни елементи и/или артикули и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, зародили вследствие на предоставени контракти от Военновъздушните сили на Съединени американски щати на съответни снабдители.

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е обновен, като се възнамерява доставките да започват в края на първото тримесечие на 2025 година и да завършат до края на 2025 година Изменение и допълнение № 2 на интернационалния контракт цели усъвършенстване на доставките от страна на Съединени американски щати и не понижава или стеснява в началото декларираните от българката страна условия за качества на оръжейната система F-16 Block 70. То не трансформира общата стойност на контракта. В него се съдържа " следена некласифицирана информация " (Controlled Unclassified Information-CUI), която не би следвало да става обществено притежание по прилика с подписания главен контракт през 2019 година Това изключва и опцията за обнародването ѝ в " Държавен вестник ", се показва в отчета на комисията.

Преди седмица служебният министър на защитата Атанас Запрянов съобщи публицисти, че всички осем самолета F-16 Block 70 ще бъдат доставени до края на 2025 година. Два самолета F-16 ще бъдат предадени от Съединени американски щати до края на тази година, само че ще останат там за образование на техните водачи. Ще се създаде и още един аероплан, който дружно с другите два, ще дойдат у нас до края на първото тримесечие на 2025 година, добави Запрянов. След това още три самолета ще дойдат второто тримесечие следващата година и още два до края на годината, означи служебният министър и заключи, че по този начин целият пакет от осем самолета ще пристигна до края на идната година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР