Съветът на Европа прие днес първия юридически обвързващ международен договор

...
Съветът на Европа прие днес първия юридически обвързващ международен договор
Коментари Харесай

Съветът на Европа прие международен договор за AI

С ъветът на Европа одобри през днешния ден първия юридически обвързващ интернационален контракт по отношение на изкуствения разсъдък, съобщи Франс прес. В контракта са заложени условия за бистрота и идентификация на наличието.

" Договорът, който е отворен за автограф, също по този начин и от неевропейски страни, открива юридическа рамка, която се ползва през целия цикъл на живот на системите с изкуствен интелект, които може да съставляват тези системи, и предизвиква една виновна иновация ", споделя Съветът на Европа в изказване.

Текстът беше признат по време на годишното съвещание на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Този комитет обединява  външните министри на 46 страни членки.

Тази рамкова спогодба е създадена в продължение на две години от междуправителствен орган, който сплотява 46 страни членки на Съвета на Европа, на Европейски Съюз и 11 страни членки (САЩ, Австралия, Канада, Израел и Япония по-специално), както й представители на университетските среди, на частния бранш и на гражданските организации, които са взели участие в процеса в качеството им на наблюдаващи.

" В конвенцията има записани условия за бистрота и за надзор, приспособен към наличието, създавано от системите с изкуствен интелект ", разяснява Съветът на Европа.

" Държавите би трябвало да одобряват тези ограничения, с цел да разпознават, оценят или смекчат възможните опасности и да преценяват нуждата от мораториум, от интервенция или от други подобаващи ограничения, касаещи потреблението на системи за изкуствен интелект, когато това потребление може да съставлява опасности, несъвместими с нормите, касаещи правата на индивида ", разясни Съветът на Европа.

Рамковата спогодба ще бъде отворена за подпис във Вилнюс на 5 септември във връзка конференция на министрите на правораздаването на страните от Съвета на Европа.

Европейски Съюз също по този начин одобри при започване на март рамков закон за системите за изкуствен интелект. Този закон беше неповторим за света.

* Във видеото:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР