Икономическият и социален съвет на Република България прие Резолюция на

...
Икономическият и социален съвет на Република България прие Резолюция на
Коментари Харесай

Нова резолюция за присъединяването на България към Еврозоната посочва някои пропуски на държавата

Икономическият и обществен съвет на Република България одобри Резолюция на ИСС по отношение на “Присъединяването на България към Еврозоната “. Резолюцията е създадена по лична самодейност и е следващият документ направен от Съвета.

В него се декларира, че ИСС е единственият самостоятелен орган, който даде на българското общество справедлив разбор за въздействието от въвеждането на единната европейска валута върху приходите, инфлацията и икономическото развиване от юли 2022 година на тематика - " Въздействие на присъединението на България към еврозоната върху икономическото развиване, инфлацията и приходите в страната “.

ИСС акцентира, че присъединението към Еврозоната води до ускорена конвергенция на всички стопански знаци на съответната страна в интервала след нейното присъединение.

Въвеждането на еврото е обстоятелството, което води до ограничение на разноските за превалутиране на всички стопански субекти. Натрупаните статистически сведения на към този момент включили се към единната валута страни, демонстрира че спестените средства на национално равнище възлизат на 0,5% от Брутният вътрешен продукт на съответната страна. В случая на България, при планиран Брутният вътрешен продукт за актуалната година от над 200 милиарда лв. – става въпрос за понижение на транзакционните разноски на национално равнище с над 1 милиарда

ИСС обръща внимание, че все още не се разпространяват ограниченията, които институциите ще подхващат за предотвратяване на възрастните и уязвимите жители от измами и закононарушения, свързани с процеса на превалутирането. Не е налична необятна информация за формите на институционален надзор.

Икономическият и обществен съвет на Република България одобри и мнение на тематика " Европейския учебен срок в България - провокации и благоприятни условия “. В него ИСС упорства за институционализиране ролята на Икономическия и обществен съвет на Република България като орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и общественото развиване по силата на закон, в подготовката и актуализацията на Националната стратегия за промени, посредством обвързване за показване на годишно мнение по НПР преди нейното одобряване и изпращане на Европейската комисия.

На полемиката участваха ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова и заместник-министърът на финансите Методи Методиев.

По време на пленарната сесия беше признат и разбор на тематика " Актуализиран разбор на демографското и социално-икономическото развиване на регионите за обмисляне – резултати и настоящо положение “.

Пълният текст на документите може да откриете на https://esc.bg/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР